Vágólapra másolva!
Szarajevóban megkezdődött a hagyományos nagymesterverseny. A Bosna 2003 torna első fordulójában négy győzelem született, az első meglepetést az orosz Barejev veresége jelentette. A budapesti tornán nyeretlen szlovák Movszeszian pontosan védekezett, majd élt a felkínált lehetőséggel. Sötéttel nyert az azeri csodagyerek, a 16 éves Radzsabov, Shirov és Szokolov érvényesítette a papírformát.

Szarajevóban 1957-ben rendeztek először sakkversenyt, majd 1989-ig szinte évenként követték egymást az egyre rangosabb viadalok. A magyar sakkozás élő legendája, Portisch Lajos és a jugoszlávok legendás bajnoka, Szvetozár Gligoric 1962-ben holtversenyben lett első. Egy esztendő múlva nagymesterünk már egyedül nyerte a tornát. 1972-ben Szabó László aratott szenzációs győzelmet, Petroszjan és Keresz előtt végzett az élen.

1978 óta a szarajevói tornákat a Bosna Sakk-klub szervezi. 1979-ben Faragó Iván holtversenyben nyert. Emlékezetes magas pontszámmal, nagy fölénnyel 1982-ben a az egykori ukrán, most már szlovén színekben játszó Beljavszkij győzött. 1984-ben már 12-es kategóriájú tornát rendeztek, Korcsnoj és Timman holtversenyben végzett az élen. Két évvel később ismét Portisch Lajos győzött, igaz a dicsőséget meg kellett osztania Pszahisszal és Georgijevvel. Nikolic, majd Dorfman nevét örökítette meg győztesként a sakktörténelem.

A balkáni háború szörnyű esztendői következtek, de a sakkozók számára csak egyetlen csatamező létezett. Legendák keringtek arról, hogy működött a legnehezebb pillanatokban működött is a sakk-klub, a sakkozók nemzetiségükre való tekintet nélkül játszottak a sebtében megszervezett versenyeken. A Bosna Sakk-klub túlélte a megpróbáltatásokat és 1994-ben Kaszparovval az éltáblán megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-Kupáját. A hagyományos májusi ünnepségeken 1998-tól már a sakk is főszerepet kapott, Korcsnoj győzött a 15-ös kategóriájú tornán. 1999-ben Kaszparov részvételével a versenyek történetének legerősebb viadalát rendezték meg, a tíz résztvevős, 19-es kategóriájú szuperversenyen a világbajnok győzött, sikerét megismételte három éve is. Távollétében 2001-ben a 16-os kategóriájú tornán bolgár versenyfutás zajlott az elsőségért, az esélyesebb Topalov végül kénytelen volt átengedni a dicsőségét Georgijevnek.

A sakktörténelem furcsa fintorként tavaly a cseh (a bledi sakkolimpián már szlovák) Szergej Movszeszian másodszor is megfosztotta Alekszej Shirovot a tornagyőzelemtől. Három éve Garri Kaszparovnak "kaparta ki a gesztenyét", 2002-ben győzelme saját magának jelentett elsőséget. A Bosna Sakk-klub az elmúlt négy során csak 2001-ben nem lett Európa legjobb klubcsapata. 1999-ben és 2000-ben az orosz Jevgenyij Barejevvel az éltáblán nyertek, tavaly Kallitheában az angol Michael Adams vezette győzelemre az együttest.

A kupagyőztes csapatból heten is játszanak a Bosna 2003, 16-os kategóriájú tornán, csak Barejev, Kaszimdzsanov és Damljanovic nem szerepelt az együttesben. A legfiatalabb résztvevő a 16 éves azeri Tejmur Radzsabov, a legidősebb az 56 éves Bojan Kurajica, aki a holland nemzeti válogatottba átigazolt Ivan Szokolovhoz hasonlóan valamennyi nagy Bosna-siker részese volt. Radzsabov ebben az évben már harmadik nagy versenyét játssza. Wijk aan Zee-ben ötvenszázalékos eredményt ért el, Linaresben a szuperverseny legnagyobb szenzációjaként a második fordulóban Garri Kaszparovot győzte le.

A tekintélyes holland sakklap, a New in Chess 3. számának címlapján Lékó Péter látható, a linaresi verseny legérdekesebb játszmáinak elemzése mellett a záróünnepségen történt incidenssel is részletesen foglalkozik a lap. Kaszparov hisztériás kirohanással vette tudomásul, hogy a torna legjobb partijának Radzsabov győzelmét választották, hozzá nem értéssel, személyét ért durva inzultussal vádolta meg a szavazókat. Radzsabov korát meghazudtoló higgadtsággal idézi fel a történteket, a meglepő tisztáldozatot, az exvilágbajnok tisztelnézését, majd a parti végén kötelező kéznyújtás elmaradását. Radzsabov segítők nélkül dolgozik, pontosan tudja, hogy megnyitáselméleti felkészültsége nem éppen tökéletes, a francia védelemben Vlagyimir Kramnyiktól és Lékó Pétertől is vereséget szenvedett. Radzsabov a júliusi a dortmundi szuperversenyre is meghívást kapott, fantasztikus lehetőségek a 2644 Élő-pontos, a világranglista 46. helyezettje számára.

A Bosna 2003 torna két nagy szupersztárja a spanyol Alekszej Shirov és az orosz Jevgenyij Barejev. A spanyol sakkozó korábban két első helyet is kiengedett a kezéből, ismét elsőségre tör. Új arc a 22 éves üzbég Rusztam Kaszimdzsanov. A címvédő a szlovák Szergej Movszeszian.

A 16-os kategóriájú torna első fordulójában máris nagy meglepetés született, Movszeszian sötéttel győzte le a túlzottan erőszakosan nyerésre játszó orosz Barejevet. Világos hosszasan manőverezett a zárt állásban, de nem talált fogást ellenfelén. Az első időkontroll után Barejev tisztet áldozott, amit a szlovák nagymester visszautasított, pontosan értékelt, a pozícióban a gyaloghátrány nem jelentett problémát, sőt a félig nyílt vonalon sötét jutott ellenjátékhoz. A világos gyalogszerkezeti gyengeségek végzetesnek bizonyultak. Movszeszian a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen várakozáson alul szerepelt, egyetlen győzelmét vesztett állásból érte el. Nem is kezdhette jobban szarajevói szereplését.

Nyeréssel rajtolt az azeri ifjú titán, a 16 éves Radzsabov. Döntetlen színezetű állásban Damljanovic nagyot hibázott. Időzavaros kapkodásban gyűjtötte be a teljes pontot Shirov, könnyen nyert Szokolov. A legidősebb résztvevő, Kurajica jól tartotta magát, kiremizte Kaszimdzsanovot.

Az első forduló eredményei:
Damljanovic (szerb-montenegrói, 2587) - Radzsabov (azeri, 2644) 0 - 1
Kozsul (horvát, 2601) - Shirov (spanyol, 2735) 0- 1
Szokolov (holland, 2677) - Dizdarevic (boszniai, 2491) 1 - 0
Kurajica (boszniai, 2551) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2680) döntetlen
Barejev (orosz, 2734) - Movszeszian (szlovák, 2659) 0 - 1