Vágólapra másolva!
A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a dortmundi szuperversenyről, a tanulságokról, Lékó Péter elleni világbajnoki döntője körüli nehézségekről nyilatkozott. "Az igazi profi sakkozónak gyorsan el kell felejteni a balsikert" - mondta Kramnyik. Lékó Péter elleni világbajnoki döntőjét minden körülmények között lejátssza, mert ez számára elvi kérdés.

A hatszoros dortmundi győztes, Vlagyimir Kramnyik nem vett részt az idei szuperverseny záróünnepségén. A klasszikus sakkozás világbajnokát elfelejtették értesíteni, hogy a díjkiosztót rögtön az utolsó fordulót követően tartják meg. A csalódott Kramnyik a hátsó kijáraton sétálni indult, elmerülve Bologan elleni partijának elemzésébe. Nem érzett csalódottságot, mert csak véletlenül támadtak esélyei a verseny megnyerésére. A moldáviai nagymester esetleges legyőzésével kivívott holtversenyes első hely, illetve az értékszámítással a verseny megnyerése sem jelentett volna számára elégedettséget. Miért játszott annyira békésen Kramnyik, miért egyezett bele a sorozatos döntetlenekbe? Kramnyik próbálta magyarázni a bizonyítványát.

"A döntetleneknek nem örültem. Nézzék meg a játszmáimat, nem volt mit tennem. Dortmundba azzal a határozott szándékkal érkeztem, hogy minden partimat a végsőkig kijátszom. Megpróbáltam. Tegnap este ezen sokat gondolkodtam, kialakult egy olyan meggyőződés, hogy engem lehetetlenség legyőzni, ezért sokan ezt már meg sem próbálják, egyszerűen remire játszanak. Szupernagymestert szinte lehetetlenség legyőzni, ha az túlzottan óvatosan játszik, s az állás véletlenül is kicsúszhatna az ellenőrzése alól, akkor gyorsan döntetlenre egyszerűsít, függetlenül a figurák színétől. Ellenem világossal és sötéttel is lépcsőzetes védekezési rendszert építenek ki. Nem az eredményem miatt vagyok elkeseredett, hanem a ténnyel, hogy nem jöttek ki játszható állások. Megkíséreltem, de semmi sem sikerült. Nem tudom, hogy miért nem akarnak nyerni ellenem. Azt látom, hogy Kaszparov ellen megpróbálnak nyerésre játszani. Ha a helyükben lennék, akkor én le akarnám győzni Kramnyikot. Kezdődhetne az igazi játék, reális esélyekkel."

Kramnyik úgy ítélte meg, hogy soha nem tért ki a küzdelem elől. Csak Anand és Lékó elleni, sötéttel elért gond nélküli döntetlennel volt elégedett. A többi játszmában győzelemre játszott, de nem alakult ki igazi csata. Valami nincs rendben a megnyitási változatokkal, s ez határozottan nyugtalanítja őt. Gyanús változatokat nem játszhat, mert ez ellenkezik a sakkról alkotott felfogásával, logikus, stratégiailag megalapozott elképzelésével. Kramnyik sokak meglepetésére, a Wijk ann Zee-i szuperversenytől kezdve elkezdett királygyaloggal nyitni.

"Számomra sokkal nehezebb e4-gyel kezdeni a partikat, kevésbé ismerem a létrejövő állásokat. A másik oldalról szemlélve a pozíciók érdekesebbek, mint a d4-es megnyitások esetében. Most már mindkettőt játszhatom, de a túlzottan tág repertoár kétségeket is szül. Néha már az első lépésnél is hibázol."

Különösen érdekes számunkra, amit Lékó Péter elleni partijával kapcsolatban nyilatkozott Kramnyik: "Az állás kétségkívül kellemetlen volt. Mégis elégedett vagyok a játszmával. A megnyitásban teljes fiaskót szenvedtem el. Később jól küzdöttem, s minden esélyt kihasználtam. Időzavarban Péter jobban is játszhatott volna, de még számomra sem világos, hogy melyik pillanatban. Elértem a megérdemelt döntetlent, 50 lépéses nagy csatában. Ez tetszik nekem, annak ellenére is, hogy szinte az egész játszmában védekeztem." ... "Lékó gyengébb eredményéből különösebb következtetést nem vonok le, az eredménye egyáltalán nem hasonlít rá. Ebben ludas lehet az elhalasztott mérkőzésünk is" - értékelt Kramnyik.

Kramnyik teljesítményét is befolyásolta a világbajnoki döntő időpontja és helyszíne körüli huzavona. "A legfőbb probléma számomra nem az, hogy elhalasztották a mérkőzést, hanem túl sok energiát kell arra vesztegetnem, hogy létrejöjjön a meccs. Valamennyi potenciális szponzor először velem akar tárgyalni. Ezért nem sikerült a dortmundi felkészülésem sem. Ráadásul még a verseny idején is tárgyalásokat kellett folytatnom. Nagyon szeretném már aláírni a papírokat, és csak a sakkra koncentrálni. Péter elleni felkészülésemet abban a pillanatban megkezdtem, amikor ő a kihívóm lett. Különböző nagymesterekkel edzőtáborokban készültem. Amikor végre ismert lesz a mérkőzés időpontja, akkor válik világossá, hogy melyik időszakban kell optimális formába kerülnöm."

Vlagyimir Kramnyik hosszasan ecsetelte az Eintein - csoporttal történt megállapodás miatti gondokat. Mennyire kellemetlenül érintette őt a szíriai származású, Párizsban élő milliomos sakk-főmecénás asszony, Nahed Ojjeh szakítása az angol média céggel. A sakkvilágban oly nagy lelkesedéssel ünnepelt tavalyi prágai megállapodásnak még mindig nehezen látható eredménye.

"Rajtam semmi sem múlik. Ezt a nagymester-kollégák pontosan értik. Nem rajtam múlik, hogy a világbajnoki ciklus egy, vagy másfél éves lesz-e. A következő ciklust már elkezdhetik decemberben. Lehet hallani fals hangokat, hogy nekem más az érdekem. Ezekről a kérdésekről Péterrel is beszélgettem. Álláspontunk megegyezik, a díjalapnak komolynak kell lennie. Lékó Péter hivatalos kihívó, a világ legerősebb nagymestereinek tornáján győzött, a világbajnokkal mérkőzhet meg" - jelentette ki Kramnyik.

"Határozott álláspontom van. Megszerveztem a világbajnok-jelölti versenyt, ennek győztese az ellenfelem. A mérkőzést le kell játszani, mert ez számomra elvi kérdés, nem a pénz diktál. Ezt önöknek garantálhatom" - fejezte be a worldchessrating.ru internetes oldalon is megjelent interjút a klasszikus sakkozás világbajnoka.

Verőci Zsuzsa