Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov az Interfax hírügynökség által tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a FIDE megváltoztatta a világbajnokság lebonyolításának rendjét. A FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a többször módosított időpont ellenére sem írta alá Garri Kaszparov elleni világbajnoki döntőjének szabályzatát. A FIDE vezérkara úgy döntött, hogy decemberben, 128 résztvevős kieséses rendszerű világbajnokság dönti el, hogy ki lesz a világranglistát vezető Kaszparov kihívója. A címvédő Ponomarjov is játszhat a versenyen, de már az első fordulótól kezdve csatáznia kell. A lebonyolítás végleges rendjéről a Nemzetközi Sakkszövetség novemberben, a görögországi Halkidikiben megtartandó kongresszusán döntenek.

A sakkvilágban ismét forró a légkör. Az elmúlt öt nap története inkább emlékeztet egy krimire, mint a királyi játék legszebb napjaira. Egy hónapja jelentette be a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Kirszan Iljumzsinov, hogy a világbajnoki döntőt, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Garri Kaszparov 12 játszmás páros mérkőzést Jaltán rendezik meg. A tervezet szerint szeptember 19-én, az első partiban Vlagyimir Putyin orosz államelnök Kaszparov helyett húzott volna, míg Leonyid Kucsma ukrán államfő Ponomarjov "szekundánsaként" tette volna meg a kezdő lépést. Ekkor rendezik meg a FÁK országok államfőinek soros találkozóját, így minden készen állt a nagy előadásra.

A világbajnoki döntő szabályzatát, a végleges szerződést a FIDE elnöke és Garri Kaszparov a megadott határidőig, augusztus 12-ig aláírta. Ponomarjov késlekedett az aláírással, s a FIDE Végrehajtó Bizottságának nigériai ülésén augusztus 25-öt jelöltek meg az újabb határidőnek. Közben Ponomarjov stábjából újabb és újabb követelések láttak napvilágot, majd a 21-es szám négyre csökkent, amiből a FIDE kettőt hajlandó volt teljesíteni. Nem fogadták el az ukrán világbajnok azon követelését, hogy amennyiben a páros mérkőzés 6-6-ra végződne, akkor a rájátszás előtt ne legyen szabadnap. Nem voltak hajlandóak "kártérítést" fizetni Ponomarjovnak azért, hogy a mérkőzést nem júniusban, Buenos Airesben játszották le. A FIDE hajlandó lett volna elfogadni Ponomarjov kérését, hogy oroszul is beszélő, semleges bírót is jelöljenek, e sorok íróját is megnevezte, mint jelöltjét. Százezer dolláros előleget is hajlandó lett volna kifizetni a felkészülés költségeire. Augusztus 25-ig Ponomarjov mégsem írta alá a szerződést.

Garri Kaszparov augusztus 27-én tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között megjelent Vjacseszlav Fetyiszov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov, az Orosz Sakkszövetség elnöke, akik teljes támogatásukról biztosították az orosz exvilágbajnokot, aki fölényesen vezeti a világranglistát. Kaszparov is kifejezte kételyeit, hogy a mérkőzés szabályzatának egyik-másik pontja vitatható, de nem akarta megakadályozni a világbajnoki cím egyesítésének folyamatát, amelyet a tavalyi "prágai egyezség" rögzített.

A FIDE augusztus 28-at jelölte meg az utolsó határidőként, amikor Ponomarjovnak kézjegyével kellett volna ellátnia a világbajnoki döntő szabályzatát, ehelyett az ukrán világbajnok bolgár menedzsere, Silvio Danailov a Kijevben megtartott sajtótájékoztatón újabb kételyeit hangoztatta, míg bejelentése szerint Ponomarjov két edzővel is Jaltán készül a páros mérkőzésre. A FIDE vezérkara megelégelte a huzavonát, s az elnök, Iljumzsinov bejelentette, hogy a jaltai páros mérkőzés helyett kieséses rendszerű világbajnokságot rendeznek.

Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy a cirkusz kinek használt? Az októberben 20. életévét betöltő Ponomarjov félt a mérkőzéstől, reménytelennek ítélte helyzetét, s inkább a botrányt választotta? Tavaly májusban ünnepeltük a világbajnoki cím egyesítési folyamatáról aláírt megállapodást, amelynek alapján a Ponomarjov-Kaszparov és a Kramnyik-Lékó mérkőzések győztesei mérkőzhetnek meg. Bevallom őszintén, hogy némi félelmet is érzek. Mi lesz akkor, ha mégsem rendezik meg decemberben a kieséses világbajnoki versenyt, Kaszparov állva marad, s nem találnak szponzort a Kramnyik-Lékó döntőre? Játék nélkül mégis a két nagy rivális, Kramnyik és Kaszparov csatározik majd, mert erre a meccsre könnyebb szponzort találni? A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a dortmundi szuperverseny után adott interjújában azt fejtegette, hogy számára elvi kérdés, hogy kihívójával, Lékó Péterrel lejátssza a döntőt. Ehhez azonban szponzort kell találni, mert másképp első számú nagymesterünk hiába lett a világbajnok kihívója.

Verőci Zsuzsa