Vágólapra másolva!
Tizedszer szavaztak a nagymesterek a hét játszmájára. Garri Kaszparov véleménye szerint kitűnő partikat kellett osztályozniuk. Döntése egybecsengett Vaszilij Ivancsuk szavazatával, ők ketten a francia bajnokságon játszott Apicella-Bauer összecsapást jelölték a legjobbnak. Kaszparovnak nagyon tetszett az izraeli Emil Szutovszkijnak a Vidmar-emlékversenyen aratott győzelme is, amely az összesítéskor végül minimális pontkülönbséggel nyert.

A Szlovén Sakkszövetség 15. alkalommal rendezte meg a Vidmar-emlékversenyt. A tíz résztvevős, 12-es kategóriájú tornán holtversenyben végzett az élen a szlovén Alekszander Beljavszkij és az izraeli Emil Szutovszkij. Két teljes ponttal előzték meg az ötvenszázalékos eredményt elérő görög Halkiast, a macedón Mitkovot, a szlovén Mihaljcsicsint és a szerb-montenegrói Szedlakot. Beljavszkij veretlen maradt, míg Szutovszkij egyszer vesztett, Mihaljcsicsintől kapott ki. A két évvel korábbi Európa-bajnok Szutovszkij a tőle megszokott élénk, áldozatokkal tarkított partikat játszott. Büszke lehet a díjazott győzelmére. Emanuel Apicella holtversenyben a negyedik helyen végzett az igen izgalmasan alakult francia bajnokságon. Bauer elleni lendületes támadásvezetése, a befejező szép poén méltán aratott tetszést.

A legközelebbi szavazáskor a nagymesterek már a Krasznojarszkban szerdán kezdődő 56. orosz sakkbajnokság játszmáiból is válogathatnak. A 80 résztvevő kilencfordulós svájci rendszerű viadalon méri össze erejét. Ötvenhét nagymester és 15 nemzetközi nagymester a rangos mezőnyben, 22 sakkozónak 2600-nál több az Élő-pontja. Alekszander Griscsuk, Peter Szvidler, Alekszej Drejev, Vlagyimir Malahov, Alekszander Morozevics, Alekszander Halifman pályázik a legnagyobb eséllyel a bajnoki címre. A százezer dolláros díjalapból a győztes húszezret kasszírozhat.