Vágólapra másolva!
A hollandiai Hoogeveenben zajló Essent torna második fordulójában Polgár Judit sötéttel remizett az örmény junior világbajnokkal, Levon Aronyiannal. Nagymesternőnk előnybe került, gyalogot is nyert, de az örmény sakkozó szívós védekezéssel döntetlenre mentette a partit. Megmenekült a második vereségtől Anatolij Karpov. Az orosz exvilágbajnok passzívan játszott, Ivan Szokolov támadáshoz jutott, többször is nyerést hagyott ki. Az első kör záró fordulójában Polgár Judit világos lesz Szokolov ellen.

A négy résztvevős, kétfordulós, 18-as kategóriájú torna második napján Polgár Judit az örmény sakkozás nagy tehetségével, junior világbajnokukkal, Levon Aronyiannal mérkőzött. A Nimzoindiai védelem nagymesternőnk sikeres fegyvere, s pontos játékkal, ellenfele apró pontatlankodásait kihasználva átvette a kezdeményezést. Aronyian helyzetét időhátrány is nehezítette, majd az e gyalog megindulása után időzavarba is került. Judit gyalogot nyert, közel került második győzelméhez. Aronyian a kapkodásban gyaloghátrányos végjátékba menekült, amit szívós védekezéssel remire mentett.

Nehéz pillanatokat élt át a veterán orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov. Az egykori világelső is a Nimzoindiai védelmet játszotta, de rendkívül passzívan, Szokolov fenyegetően vonult fel királya elleni támadásra. A holland nagymester a győzelmi utat nem találta, maga is időzavarba került, ekkor többször is hibázott, Karpov kiremizte a középjátékban oly vigasztalan állását.