Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter a házigazdák ifjú reménységével, Vallejóval sötéttel remizett. Kisebb meglepetésre nagymesterünk spanyol ellenfelével a skót megnyitásban viaskodott. A világranglista-vezető Garri Kaszparov a bolgár Veszelin Topalovval osztozott meg a ponton, Alekszej Shirov megszerezte első győzelmét, áldozata az azeri Tejmur Radzsabov volt. A hetedik játéknapon a két éllovas, Lékó és Shirov mérkőzik meg egymással.

A keddi szabadnap után folytatódott Linaresben a pontvadászat. A hatodik fordulóban a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Karmnyik volt a szabadnapos. A játéknapon megszületett a második győzelem, a spanyolok legjobbja, Alekszej Shirov a királyindiai védelemben mért vereséget a torna legfiatalabb résztvevőjére. Tejmur Radzsabov a tavaly júniusban játszott Enghien les Bains-ben megrendezett tornán az orosz Barejev ellen sikerrel védte meg a változatot, de az inkább e4-es megnyitásokat kedvelő Shirov alaposan elemezte a folytatást, s esélyes minőségáldozatot fedezett fel. Shirov kiskombinációval lenyerte ellenfele vezérét, majd az összekötött szabadgyalogok segítségével nyert. Győzelmével a spanyol sakkozás importált ásza befogta Lékót és a hetedik fordulóban egymás ellen küzdenek meg.

Hosszú idő óta először húzott e5-öt nagymesterünk, a várakozásnak megfelelően Vallejo választása a skót megnyitásra esett. Ritkább változatban mérkőztek meg, Vallejo óvatos játékával szemben Péter nem talált hathatós ellenszert és megosztoztak a ponton. Garri Kaszparov a szláv védelem divatos változatában csatázott a bolgár Veszelin Topalovval. A sötét bábukat vezetve az orosz exvilágbajnok kényelmes pozíciót ért el, de reminél többre nem futotta erejéből.