Vágólapra másolva!
Zalaegerszegen szombaton kezdődik a Tehetség és Kurázsi versenysorozat újabb tornája. A meghívott tíz résztvevő Zalaegerszeg Nagydíjáért csatázik. A verseny megrendezését a Zalaegerszegi Önkormányzat és a Magyar Sakkszövetség támogatja, a torna egyúttal erőfelmérő is az októberi sakkolimpia előtt, a 13-as kategóriájú viadalon csak két külföldi nagymester játszik.  

Budapest, Nagykanizsa és Miskolc után Zalaegerszegen, Portisch Lajos szülővárosában rendezik meg a Tehetség és Kurázsi versenysorozat következő tornáját. A 13-as kategóriájú verseny megnyitó ünnepségét és a sorsolást pénteken tartják meg, majd szombaton indulnak a sakkórák. A tíz résztvevős mezőnyben hárman hazai pályán szerepelnek, Portisch Lajos, Sax Gyula és Horváth Ádám tagja volt a sorozatban harmadszor bajnoki címet szerzett Csuti-Hydrocomp együttesének. Portisch Lajos éltáblása volt az 1978-as Buenos Aires-i olimpiai aranyérmes válogatottnak, Sax Gyula remek teljesítményt nyújtott a harmadik táblán. Horváth Ádám az utánpótlás egyik legtehetségesebb tagja, négy éve például a spanyol Vallejo Pons előtt nyert junior Európa-bajnokságot.

A Zalaegerszegi Önkormányzat és a Magyar Sakkszövetség támogatásával szervezett verseny elsősorban olimpiai válogató, ezért csak két külföldi nagymestert hívtak meg. A szlovén Dusko Pavasovic is otthonosan érezheti majd magát, hiszen a Csuti bajnokcsapatának a játékosa. Az orosz Oleg Kornejev már régóta Spanyolországban él. A tornán a legmagasabb Élő-pontszámmal korcsoportos világbajnokunk, a paksi Berkes Ferenc dicsekedhet. Csapattársa, Ács Péter és a szombathelyi Ruck Róbert tagja volt a bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett csapatunknak. Varga Zoltán a márciusi, remekül szervezett miskolci tornán veretlenül lett első. A 17 éves Balogh Csaba korcsoportos Európa-bajnoki címmel dicsekedhet, a mezőny legfiatalabbjának már három nagymesteri normája van, de a cím elismeréséhez 2500-ra kell feltornáznia pontszámát.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Berkes Ferenc (2613), Dusko Pavasovic (szlovén, 2591), Portisch Lajos (2573), Oleg Kornejev (orosz, 2573), Varga Zoltán (2564), Ruck Róbert (2556), Ács Péter (2548), Sax Gyula (2535), Horváth Ádám (2517) és Balogh Csaba (2468).

Verőci Zsuzsa