Vágólapra másolva!
A Zalaegerszeg Nagydíj elnevezésű nagymesterverseny nyolcadik fordulójának egyetlen győzelmét Dusko Pavasovic aratta. A szlovén nagymester klubtársát, Portisch Lajost kényszerítette feladásra. A sakklegenda a tornán immár negyedik vereségét szenvedte el, kedvezőbb állását pár lépés alatt rontotta vesztésre. A paksi "testvérháború" békés volt, Ács Péter és Berkes Ferenc gyorsan remizett. Berkes megőrizte félpontos előnyét.

Zalaegerszeg díszpolgára, Portisch Lajos nehéz napokat él meg. A magyar sakkozás élő legendája pályafutása során először lesz utolsó egy tornán, a 13-as kategóriájú verseny nyolcadik fordulójában immár negyedik vereségét szenvedte el, harmadszor kapott ki világossal. Portisch a javítás reményével játszotta a bonyolult állást csapattársa, Dusko Pavasovic ellen. A szlovén nagymester jól jött ki a nyitásból, majd egy-két "langyos" lépéssel átengedte a kezdeményezést.

Nagymesterünk előnybe kerülhetett volna, ehelyett engedélyezte, hogy sötét védett szabadgyalogot hozzon létre, amely oly fontos mezőket ellenőrzött a világos táborban. A nyílt c vonalon betört a bástya, s Portisch a reménytelen pozícióban kapitulált. A szlovén sakkozó két forduló alatt a nyolcadik helyről a holtversenyes másodikra lépett előre.

Nagymesteri szalonremit hozott a paksiak játszmája, Berkes a fél ponttal is megőrizte első helyét. Az éllovas azonban érthető aggódással figyelhette, hogy Varga Zoltán királyának kényszerű menekülése miként végződik.

Az orosz Oleg Kornejev azonnali nyerést hagyott ki. Horváth Ádám és Sax Gyula érdekes partiban osztozott meg a ponton, Ruck Róbert minimális előnye kevésnek bizonyult Balogh Csabával szemben. A nyolc fordulóban lejátszott 40 játszmából csak 14 dőlt el, amely messze alulmarad a hasonló kategóriájú tornákon megszokottól.