Vágólapra másolva!
A líbiai fővárosban zajló kieséses rendszerű világbajnokság harmadik fordulójának első játszmájában Almási Zoltán látványos győzelmet aratott. Nagymesterünk a 12. helyen kiemelt kínai Ye Jiangchuan szicíliai védelmére mért csapást. Az esélyesek közül a bolgár Veszelin Topalov és az angol Michael Adams érvényesítette a papírformát. Az orosz Rublevszkij világossal kapott ki a horvát Kozultól.

Nyolc győzelem és nyolc döntetlen született a világbajnokság harmadik fordulójának első partijaiban. A nagymesterek közül többen késő éjszaka harcolták csak ki a továbbjutásukat, s ez némi óvatosságra intette őket. Almási Zoltán azonban egy pillanatig sem tétovázott, a szicíliai védelem Paulsen-változatának divatos folytatásában rögtön támadólag lépett fel, f6-ra előretört gyalogja óriási gondokat okozott a 12. helyre rangsorolt első számú kínai ellenfelének. Zoli látványos bástyaáldozattal is meglepte Ye Jiangchuant, aki tisztáldozattal próbált szabadulni a halálos fenyegetések elől, de a végzet utolérte, nagymesterünk lépéselőnyt szerzett.

Az első helyen kiemelt Veszelin Topalov is agresszíven sakkozott, Szergej Movszesziannak egy pillanatra sem volt esélye a menekülésre. A marokkói Hamdouchi eredeti stílusának köszönhetően meglepetésre jutott a 32 közé, de Michael Adams ellen már furcsa sakkfelfogása nem érvényesülhetett. Az orosz Filippovot láthatóan nagyon megviselte a holland Van Welyvel szemben játszott kimerítő csata, mindössze tíz lépés megtétele után már kínálta is a remit. Csak 11 lépésig tartott Mamedgyarov és Nisipianu partija, megjósolhatjuk, hogy már a rájátszáson törik a fejüket.

Gyorsan kiölték a fantáziát az állásból a francia NAO Chess Club bajnokcsapatában klubtársak Bacrot és Radzsabov. Magabiztos az örmény Akopjan, az orosz Harlov könnyen elbánt a brazik Leitaoval, a kubai Dominguez a francia Tkacsijev kedvenc orosz huszárjátékát futtatta zátonyra. A 16 éves amerikai Nakamara ügyesen kihasználta Lasztin tévedését. A vb egyik meglepetésembere a horvát Kozul, sötéttel kényszerítette feladásra a moszkvai Aeroflot torna győztesét, az orosz Rublevszkijt.