Vágólapra másolva!
Dortmundban az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand világossal legyőzte az orosz Szergej Rublevszkijt, és elsőként jutott a torna elődöntőjébe. A befejező játéknapon a sötét bábukat vezeti Peter Szvidler ellen, s az orosz bajnoknak is elegendő a döntetlen a továbbjutáshoz. Még semmi nem dőlt el a másik csoportban, újabb két pontosztozkodás született. Lékó Péter sötéttel a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában remizett a "meglepetésgyerekkel", a 14 éves Szergej Karjakinnal. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik halovány játékkal már a 25. lépésben kínálta a békekötést Viorel Bologannak. Nagymesterünk a hatodik fordulóban világossal Kramnyikkal csatázik. Győzelem a továbbjutást, a remi a rapid rájátszást biztosítja.

A tavalyi esztendő legjobbja, a világranglista második Viswanathan Anand magabiztosan jutott a dortmundi torna elődöntőjébe. Az indiai exvilágbajnok nem tétovázott, hanem minőségáldozattal támadta meg az orosz Szergej Rublevszkij középen rekedt királyát. Az Aeroflot nyílt verseny első helyezettje bánatosan nézhette állását, időzavarba is került, s a királyszárnyra átvezényelt világos huszár megpecsételte sorsát. Nagyot lépett előre a négyszeres olimpiai és orosz bajnok Peter Szvidler sötét színnel elért győzelmével. Okos taktikát választott, az ún. sündisznó pozícióban szinte kínálta német ellenfelének, hogy akcióba lendüljön. Arkadij Naiditsch centrumáttörése azonban sötétnek adott ellenjátékot, a minőségáldozat után pedig a világos állás kártyavárként omlott össze.

Anandék csoportjában az eddig lejátszott 10 játszmából 4 eldőlt, a másik ágon azonban valamennyi parti döntetlennel zárult, s a döntés az utolsó játéknapra maradt. Lékó Péter hiába élezte ki a játékot a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában, az ukrán csodagyerek jól felkészült. A sorozatos cserék különböző színű futós álláshoz vezettek, s Szergej Karjakin másodszor is remizett Péterrel. Vlagyimir Kramnyik a negyedik játéknapon a "halál torkából" menekült meg, Karjakinnal vívott partija már bejárta az egész világot. A nehéz csata láthatóan megviselte az orosz világbajnokot, küzdelem nélkül remizett Viorel Bologannal. A továbbjutás a hatodik fordulóban dől el, a világbajnoki döntős ellenfelek egymással mérkőznek meg, míg a moldáv címvédő világos lesz Karjakin ellen.