Vágólapra másolva!
Dormundban az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be a szuperverseny. A rapid sakkozás világbajnoka a rájátszásban legyőzte a klasszikus sakkozás orosz világelsőjét, Vlagyimir Kramnyikot. A páros mérkőzésük második partijában Kramnyik nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét,  az első rapid játszmában túl könnyen remizett, majd Anand viharos támadását nem tudta hárítani. A bronzéremért vívott mérkőzést Lékó Péter a rapid rájátszásban elvesztette. Sötéttel először remizett, majd a jól védekező Peter Szvidlerre szemben nem tudta győzelemig fokozni kedvező állását. A második rapid partiban a négyszeres orosz bajnok megszerezte a győzelmet.

Új győztest ünnepeltek a dortmundi Városházán, Viswanathan Anand veretlenül végzett az első helyen. A világranglistán második indiai exvilágbajnok korábban már kétszer holtversenyben az élen végzett, de kedvezőtlenebb Berger-Sonneborn pontszáma miatt mindkétszer Vlagyimir Kramnyik kapta a győztesnek járó trófeát. Anand elsősége megérdemelt. A csoportmérkőzések során két nyeréssel és négy döntetlennel végzett az élen, legnagyobb riválisát, Peter Szvidlert is legyőzte. Az elődöntőben Lékó Péterrel szemben mindkét partija döntetlennel végződött, s a gyorsított befejezés az indiai rapid világbajnoknak kedvezett. A döntő második játszmájában a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a szicíliai védelem Paulsen változatában alaposan feladta neki a leckét, az orosz világelső gyalogot nyert, de anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A rapid sakkozás világbajnokát, Anandot nem véletlenül becézzük "villámkezű Vishynek". Hihetetlenül gyorsan, s bámulatosan könnyedén játszik. Kramnyik világossal kezdte a rájátszást, ahol a küzdő feleknek 15-15 perce volt és lépésenként 5 másodperces bonuszidő. Az orosz világbajnok a spanyol megnyitású partiban nem talált jó tervet, az ideje nagyon fogyott, s ez indokolta a viszonylag gyors békekötést. Sötéttel a szicíliai védelem Najdorf változatában azonban nem tudta kivédeni a meggyengült királyállása ellen indított viharos támadást. A dortmundi szuperversenyen Anand a rájátszás négy rapid partijából egyet nyert meg, s Lékó ellen mindkét villámpartit. Vlagyimir Kramnyik sovány hat döntetlennel zárta a csoportküzdelmeket, s nagy mázlival úszta meg a 14 éves Szergej Karjakin elleni játszmát. A rapid rájátszásban háromszor nyert, egyszer kikapott, kettőt remizett. Az elődöntőben is csak két döntetlenre futotta erejéből Peter Szvidlerrel szemben, a rapid rájátszásban kettőt remiztek, majd következtek a villámpartik, vereséggel kezdett, majd három győzelemmel jutott a döntőbe.

A világbajnoki döntőre készülő Lékó Péter számára is főpróba volt a dortmundi torna. Elfogultság nélkül állapíthatjuk meg, hogy jobban küzdött, mint világbajnok ellenfele. Kevés kivétellel kijátszotta a játszmákat, mégis a klasszikus gondolkodású idejű partikban csak remizni tudott, tíz játszmája végződött döntetlennel. Anand ellen esélye volt a második rapid partiban, a kapkodásban már nem bírt az indiai exvilágbajnokkal. A bronzéremért vívott meccsen sötéttel könnyen remizett a négyszeres olimpiai és orosz bajnok Peter Szvidlerrel, de a gyorsított befejezésben alulmaradt. Nagymesterünkre rövid pihenés után megkezdi egyhónapos edzőtáborát, az utolsó javítások az előkészített változatokon, és természetesen fizikailag is készül a 14 játszmás döntőre, amely szeptember 25-én kezdődik a svájci Brissagóban.

A német rendezők nagy örömére a 18 éves Arkadij Naiditsch végzett az ötödik helyen, minden dicséretet megérdemel a négyes nyerősorozata. A hajrában kipukkadt a 14 éves Szergej Karjakin, a csoportmérkőzéseken még remekül ellenállt, a rapid rájátszásban elgyengült, s csalódottan játszotta utolsó két meccsét. Remélhetőleg jövőre folytatódik a szép versenysorozat, érdemes azonban elgondolkodni a lebonyolítási rendszeren, a sok remi csalódást okozott.

Eredmények:
Döntő:

Anand (indiai, 2782) - Kramnyik (orosz, 2770) 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

A 3. helyért:
Lékó Péter (2741) - Szvidler (orosz, 2725) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen 0 - 1)

Az 5. helyért:
Naiditsch (német, 2574)
- Rublevszkij (orosz, 2666) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

A 7. helyért:
Karjakin (ukrán, 2591) - Bologan (moldáviai, 2663)0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

A verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz)
3. Peter Szvidler (orosz)
4. Lékó Péter (magyar)
5. Arkadij Naiditsch (német)
6. Szergej Rublevszkij (orosz)
7. Vioerel Bologan (moldáviai)
8. Szergej Karjakin (ukrán)