Vágólapra másolva!
A világbajnoki címét Lékó Péterrel szembeni 7-7-tel megvédő Vlagyimir Kramnyik a Sport-Express munkatársának nyilatkozott a páros mérkőzésre történő felkészüléséről, a mérkőzés lefolyásáról, a kritikus pillanatokról, a címegyesítő meccs létrejöttének lehetőségéről, valamint a FIDE-vel való párbeszéd esélyéről. "A nyolcadik játszmában egyetlen önálló lépést sem tettem, felkészültem, megjelentem, megállítottam az órát és feladtam a partit" - nyilatkozta a sakkozás 14. világbajnoka, aki nagy elismeréssel szólt Lékó Péterről, aki az orosz világelső véleménye szerint a világ legjobb védekező játékosa.

Húsz kép a brissagói sakkcsatáról

Vlagyimir Kramnyik elárulta, hogy nem sokat változott a felkészülési szisztémája, Monacótól nem messze béreltek villát, ahol segítőivel nem sokat, de hasznosan készültek. Nem tartotta szerencsésnek a dortmundi szuperversenyen való részvételét, hiszen 11 nap alatt 23 játszmát vívott, amely fölösleges idegi terhelést jelentett a legfontosabb edzőtábor előtt, és jó pár hétnek el kellett telnie, mire teljes erőbedobással tudott készülni. Kramnyik egy helyen változtatott londoni csapatán, Garri Kaszparov elleni mérkőzésén is segítette őt a spanyol Miguel Ilescas Cordoba és az orosz Jevgenyij Barejev. Új emberként Peter Szvidlert választotta.

"Szükségem volt egy nagyon erős sakkozóra, aki segít nekem, akivel jó a kapcsolatom, akit jól ismerek. Szvidler sikerrel játszik 1.e4-gyet, ami szintén fontos volt számomra, hiszen eldöntöttem, hogy a meccsen e4-gyel nyitok" - mondta Kramnyik. "Elégedett vagyok a csapatom munkájával, nagyon sok változat, amit elemeztünk, nem került kipróbálásra. De ez nem az én brigádom hibája, hanem Péter érdeme, aki egészen különleges felkészülést mutatott be. A csapatom hatásossága kevésbé volt észrevehető, mert Lékó 'ugrándozott' a megnyitások között, lehetetlenség volt kitalálni, mit játszik legközelebb. A fiúk egész éjszaka dolgoztak, néztek egyet, de másnap a táblán más történt" - dicsérte Péterék taktikáját Kramnyik. "Csak néhány éve játszom e4-gyet, ez kevés, hogy minden pozíciót teljesen megismerjek. Éreztem, hogy a választásom egy kicsit rizikós, de éppen egy új megnyitási repertoár lehet a továbbfejlődés útja" - értékelte a világbajnok a megnyitáselméleti párharcot. Csak a mérkőzés második felében sikerült igazi problémák elé állítania ellenfelét.

Kramnyik is elismerte, hogy Lékó Péter hibázott, amikor a 12. játszmában két gyalogelőnnyel döntetlent ajánlott. "Nem állíthatom kategorikusan, hogy nyerőesélyt hagyott ki. Két gyaloggal többje volt, de ebből az egyik dupla, a másik pedig nem indulhatott meg. Ne feledjék, hogy Lékó az egész játszmában védekezett, és lélektanilag nehéz volt ráhangolódnia, hogy nyerésre játszhat. Nagyon izgult ezért a partiért, s amikor a szituáció megváltozott, már nem volt ereje nyerésre játszani."

Kramnyik fellebbentette a fátylat, hogy mi is történt a 8. játszmában. "Ebben a partiban egyetlen saját lépést sem tettem, az állás a találkozó előtt a táblámon volt. Készültem, megjöttem, megállítottam az órát, feladtam a partit, mindezt világossal - ez téboly. Az elemzéskor 22.He4-et néztük, világos kicsit jobban áll, de veszteni semmiképpen sem tud. Az elindulás előtti pillanatban gondoltunk 22.axb5-re, ennek alapos tanulmányozására már nem volt idő, úgy döntöttem, ha létrejön az állás, akkor a tábla mellett döntök. Ha az utolsó pillanatban nem jut eszünkbe 22.axb5, akkor 22.He4-et játszottam volna, és alighanem remivel végződik a játszma. Lékó azonban időzavarba került. Ha 40 perc gondolkodási ideje lett volna, és nem 15, akkor nem lett volna értelme próbálkozni. Ha gondolkodtam volna, akkor természetesen észreveszem a 25...Vd3 lépést, de már csak akkor láttam, amikor 22.axb5-öt meghúztam. Lékó nagyszerűt alkotott, hiszen mindent a tábla mellett talált meg" - magyarázta bizonyítványát Kramnyik.

Kramnyik véleménye szerint Lékó a nyerés után kicsit nehézkesen kezdett el játszani. Hasonló szituációt ő is megélt Kaszparov elleni mérkőzésén, amikor a megszerzett előny megtartására törekedett. "Péter minden aspektusból csodálatos sakkozó, védőjátékosként a világ legjobbja. És azt kellett játszania, amit a legjobban tud. Kaszparovval, vagy Ananddal szemben sokkal könnyebb lett volna kiegyenlítenem, mint Lékót túljátszani."

Prágában Kramnyik is aláírta azt az egyezményt, amely a címegyesítést biztosítaná, de egyelőre a másik oldal a kötelezettségeiből semmit sem teljesített. Kramnyik lejátszotta a világbajnoki döntőt, megvédte címét, a későbbiekről pedig kész konstruktív megbeszélést folytatni. "A Prágai Egyezmény csak fikció volt, különösen a FIDE részéről. Most komolyan el kell gondolkodnom, hogy milyen tárgyalásokat kezdjek, hogy biztos lehessek abban, amiben megegyezünk, az valóra is válik. Nincs értelme megállapodásnak, ha nem lesz pozitív a változás. Amennyiben egy világbajnok lesz, kidolgozott világbajnoki rendszer - és mindez garanciával -, akkor erre az egyesítésre szüksége van a sakkvilágnak" - jelentette ki Kramnyik.

Az orosz világbajnok támogatja a Profi Sakkozók Szövetségének elképzelését, hogy Grand Prix-versenyeket szervezzenek, évzáróként a Mesterek Tornáját, amelynek győztese kapna kihívói jogot. Mindez még csak elképzelés, de a másik oldalon csak a káoszt látja. Olyan emberekkel, tőkerős szponzorokkal akar együttműködni, akik iránt van bizalma. Az élsakkozók közül mintegy harmincan nem játszottak a legutóbbi FIDE-világbajnokságon. A világbajnok, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov mérkőzéseit csak a rájátszás során nyerte meg, de az aktív sakkozás más műfaj. Aláírta az egyezményt, amelyben még Kaszparov-Ponomarjov világbajnoki döntőt akart a FIDE, nem szerepelt az okmányban, hogy Ponomarjovot megfoszthatják címétől. Miért van Kaszparovnak privilégiuma, hogy a világbajnoki címért játszhat, az utóbbi két évben egyetlen versenyt sem nyert meg? Kramnyik a másik ágon egy négyes körversenyt javasolna, Kaszparov, Anand, Ponomarjov és Kaszimdzsanov részvételével, és ennek a győztese lenne az ellenfele a címegyesítő meccsen.

Kramnyik bevallotta, hogy három hét alatt nehéz lesz kipihennie a világbajnoki döntő fáradalmait, de játszani fog a novemberi orosz szuperbajnokságon, hogy támogassa Alekszander Zsukov, az Orosz Sakkszövetség elnökének elképzeléseit. Ezúttal inkább a részvétele lesz a fontos.

Verőci Zsuzsa