Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben a Corus 2005 szuperverseny ötödik fordulójában nagymestereink ismét két döntetlent értek el. Lékó Péter világossal 28 lépésben remizett Vlagyimir Kramnyikkal. Polgár Judit hátrányosabb állásban remekül védekezett Michael Adams ellen, és a 63. lépésben kötöttek békét. Lékó és Adams megőrizte félpontos előnyét, hiszen Vezselin Topalov és Alekszandr Griscsuk csatája nagy kalandok után pontosztozkodással zárult. A nyeretlenek derbijét Viswanathan Anand nyerte, Alekszandr Morozevics negyedik vereségét szenvedte el. A kubai Lazaro Bruzon legyőzte az angol Nigel Shortot, és helyet cseréltek a táblázaton. Van Wely-Lékó, Gricsuk-Polgár párosítás a hatodik játéknapon.

A brissagói világbajnoki döntő után először nézett farkasszemet egymással Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik. Nagymesterünk a páros mérkőzés első és harmadik játszmájában 1.e4-gyel nyitott, de az orosz világbajnok orosz huszárjátékával szemben nem talált igazi ellenszert. Az első összecsapást el is vesztette, a harmadikban gyorsan remizett. Lékó a párharc során később csak 1.d4-et húzott, az ötödik parti megnyerésével egyenlített, a többi játszma kisebb-nagyobb küzdelem után pontosztozkodással végződött. Wijk aan Zee-ben Lékó és Kramnyik a 12. lépésig megismételték a 11. partiban látott változatot, Péter tért el, új terve meglepte a világelsőt, sokat tűnődött, míg nagymesterünk gyorsan húzott. A 24. lépésben komoly választás elé került Lékó, és nem talált jobb folytatást, mint belegyezni a sorozatos cserékkel a döntetlenbe. A döntetlennel Lékó változatlanul holtversenyben az első, az eddig nyeretlen, de veretlen holland Van Welyvel játssza következő játszmáját.

Óriási csata után harcolta ki a döntetlent Polgár Judit az angol Michael Adams ellen. A spanyol megnyitás Csigorin változatában a világos bábukat vezetve tetszetősen állt, de egy kétes terv után a sorozatos cserék után rosszabb végjátékban kellett mentséget keresnie. Sötét centrális huszárja, a világos király bizonytalan helyzete ellenére is sikerült az áhított döntetlen elérése. Judit a hatodik fordulóban a sötét bábukat vezeti a még veretlen Alekszandr Griscsukkkal szemben. Az orosz nagymester nagy kalandok után remizett Veszelin Topalovval. Gricsuk nagy időzavarában a bolgár sakkozó nem talált nyeréshez vezető folytatást.

Bármennyire is meglepő, de két nyeretlen nagymester összecsapását láttuk Alekszandr Morozevics és Viswanathan Anand rangadóján. Az orosz nagymester gyorsan felégetett minden hidat maga mögött, tisztáldozattal támadta az indiai exvilágbajnok királyát. Gondolkodás ideje azonban vészesen fogyott, a kritikus állásban nagyot hibázott, és Anand döntő anyagi előnyét könnyedén érvényesítette. Morozevics negyedszer vesztett.

Forrás: [origo]

Lékó vs. Kramnyik

A szupernagymesterek mezőnyében újonc kubai Lazaro Bruzon egyáltalán nem játszik megilletődötten, négy értékes döntetlen után a túlzott kockázatokat vállaló angol Nigel Short ellen megszerezte első győzelmét. Halovány teljesítményt nyújt Peter Szvidler, világossal nem tudott előnyt kihozni Ruszlan Ponomarjovval szemben.