Vágólapra másolva!
Lékó Péter szenzációs sikerével fejeződött be az esztendő első szuperversenye a hollandiai Wijk aan Zee-ben. Nagymesterünk veretlenül, félpontos előnnyel nyerte meg a 19-es kategóriájú, 2721-es Élő-átlagú szuperversenyt. Lékó 15 Élő-pontot is kasszírozott, és a világranglista harmadik helyére lépett előre. A torna utolsó fordulójában Polgár Judittal gyorsan remizett. Judit előkelő társaságban végzett holtversenyben a negyedik helyen, ami számára a több mint egyéves kihagyás után nagy siker. A címvédő Viswanathan Anandnak be kellett érnie az ezüstéremmel, Veszelin Topalov lett a harmadik. A nagymesterversenyen a 15 éves ukrán Szergej Karjakin diadalmaskodott, jövőre a szupertornán játszhat.

Huszonhét esztendőt kellett arra várni, hogy a hagyományos tornán ismét magyar győztest ünnepelhessünk: Portisch Lajos 1978-ban negyedszer nyert a Hoogoven tornán.

"Ez a Grand Slam-győzelem még hiányzott a gyűjteményemből, nagyon örülök az első helynek, a jó játéknak, ellenfeleim is sorban gratuláltak sikeremhez. Sikerült megvalósítanom a versenytaktikát, a jó felkészülés párosult a tábla melletti kreativitással, ami a modern sakk alapja. Anand elleni nyerésem duplán számított, szakmailag Szvidler legyőzése volt a legértékesebb. A két spanyolos győzelmemet rutinmunkaként értékelem" - nyilatkozta a boldog tornagyőztes, aki veretlen maradt a 14 fős mezőnyben.

"Sokan azt gondolták, hogy lelkileg nagyon megviselt a brissagói világbajnoki döntő utolsó partija, Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte világbajnoki címét. Számomra erőt adott a folytatáshoz, a további munkához, felkészüléshez, hogy az orosz világelsőnek egyenrangú ellenfele voltam. A kihívásnak megfeleltem, a sakkvilág legjobban felkészült versenyzőjével szemben értem el a döntetlent. Edzőmmel, Arshak Petroszjannal alaposan elemeztük a játszmákat, és ismét motiváltan ülhettem sakkasztalhoz. Vártuk ezt az eredményt, nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan sikerül megvalósítanom az egyik célkitűzést, hogy a világranglistán a harmadik helyre kerüljek. Nagyszerű érzés világbajnok, két exvilágbajnok és számos szupernagymester előtt tornát nyerni" - tette hozzá Lékó Péter.