Vágólapra másolva!
Monacóban, az Amber-verseny harmadik fordulójában Lékó Péter 2-0-ra legyőzte az orosz Jevgenyij Barejevet, és négyes holtversenyben a második helyre jött fel. Nagy küzdelemben született meg a két nyerés, a vak partiban ellenfele elvesztette a kontrollt a sakktábla fölött, és időzavarban nem tudott jó lépést tenni. Viswanathan Anand újabb két győzelemmel már kétpontos előnnyel vezet. Elvesztette veretlenségét az orosz Peter Szvidler, honfitársa, Alekszandr Morozevics mért rá vereséget. Változatlanul tart a bolgár Veszelin Topalov és Alekszej Shirov "mélyrepülése". A negyedik játéknapon Lékó az izraeli Borisz Gelfanddal mérkőzik meg, Anand és Kramnyik rangadója áll majd az érdeklődés középpontjában.

Monacóban, a Monte-Carlo Grand Hotelben zajló torna harmadik játéknapján Lékó Péter már a forduló megkezdése előtt fogadhatta riválisai gratulációját, kétnapos kalandozás után vasárnap késő este megérkeztek nagymesterünk és felesége bőröndjei. A kedvenc pulóver szerencsét hozott, a küzdelmes partikban Péter két győzelemnek örülhetett. Sokan nem értették, hogy mi is történt az első játszma befejezésekor.

"Nehéz állásom volt, pontosan védekeztem, és már arra gondoltam, hogy Barejev következő lépésére beajánlom a döntetlent. Barejevnek még 30 másodperce volt, de meglepően hosszasan tűnődött, majd hirtelen akart húzni az állásban. Láthatóan teljesen elvesztette az állás feletti kontrollját, a számítógép jelezte, hogy nem szabályosat lépett, újra próbálkozott, de ismét "tiltakozott" a technika, és az orosz nagymester túllépte a gondolkodási időt. A második parti is igen bonyolult csatát hozott, kölcsönös kapkodásban, már vesztett állásban elnézte futóját. A sors így kárpótolt az első fordulóbeli bakiért, hogy nem adtam be a mattot Szvidlernek - mondta igen jókedvűen Péter.

A szupernagymestereknek sokszor meggyűlik a bajuk a gyorsan rohanó idővel, kivételt Viswanathan Anand jelent. Az indiai exvilágbajnoknak nincs szüksége a 25 percre, meg a jutalom másodpercekre, húz mint a villám, és nagyon jókat, olyan lépéseket, amelyekkel "őrületbe" kergeti ellenfeleit.

A vak játszmában gyorsan tisztet áldozott, Vallejo Pons hiába törte fejét, nem tudta megdönteni Anand elképzelését. A rapid partiban a spanyol fiú kedvezően állt, a fenyegető időzavar miatt fölöslegesen vezért cserélt, Anand futója feléledt, majd Vallejo taktikai elnézésére azonnal lecsapott, és megszerezte hatodik győzelmét.

A forduló slágermérkőzése Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov párharca volt, de a bolgár sakkozó teljesen formán kívül van. A spanyol megnyitású partiban többször is változott a játék képe, apró hibák tarkították a csatát.

Topalov tisztet áldozott, majd visszanyerte, az utolsó hibát ő követte el, királya bajba került. Világossal nem mutatott küzdőkedvet, a torna első szalonremije született meg. Alekszej Shirov sem tud kilábalni a hullámvölgyből, Vaszilij Ivancsuk kihagyta a kettős győzelem esélyét.

Nem kímélte egymást Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics. Élvezetes küzdelemben osztoztak meg a ponton a vak partiban, majd a francia védelem bonyolult változatában Szvidler fölöslegesen kombinált, a kalandokat tiszthátránnyal zárta, és vereséget szenvedett.

Borisz Gelfand javított helyezésén, ehhez Loek Van Wely is segítséget nyújtott. A holland nagymester tisztet nyert, de elhibázta a számítást, a világos összekötött szabadgyalogok alaposan megkeserítették életét. Az egyenlítés nem sikerült, az izraeli sakkozó sorozatos cserékkel érte el a döntetlent.

A harmadik forduló eredményei:
"Vak" játszmák:
Morozevics (orosz, 2741) - Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Caro-Kann, 44)
Barejev (orosz, 2709) - Lékó Péter (2749) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 64)
Gelfand (izraeli, 2696) - Van Wely (holland, 2679) 1 - 0 (Angol megnyitás, 38)
Anand (indiai, 2786) - Vallejo Pons (spanyol, 2686) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 32)
Kramnyik (orosz, 2754) - Topalov (bolgár, 2757) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 51)
Shirov (spanyol, 2713) - Ivancsuk (ukrán, 2711) 0 - 1 (Francia védelem, 52)

Rapid játszmák:
Szvidler - Morozevics 0 - 1 (Francia védelem, 38)
Lékó - Barejev 1 - 0 (Francia védelem, 61)
Van Wely - Gelfand döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Vallejo Pons - Anand 0 - 1 (
Topalov - Kramnyik döntetlen (Nimzoindiai védelem,
Ivancsuk - Shirov döntetlen

A "vak" verseny állása:
1-2. Anand és Kramnyik 3 pont
3. Szvidler 2,5
4-5. Lékó és Ivancsuk 2
6-7. Gelfand és Morozevics 1,5
8-9. Barejev és Vallejo Pons 1
10. Van Wely 0,5
11-12. Shirov és Topalov 0

A rapid verseny állása:
1. Anand 3 pont
2-4. Lékó, Ivancsuk és Morozevics 2
5-6. Barejev és Szvidler 1,5
7-12. Gelfand, Kramnyik, Shirov, Topalov, Vallejo Pons és Van Wely 1

Az összetett verseny állása:
1. Anand 6 pont
2-5. Lékó, Ivancsuk, Kramnyik és Szvidler 4
6. Morozevics 3,5
7-8. Barejev és Gelfand 2,5
9. Vallejo Pons 2
10. Van Wely 1,5
11-12. Shirov és Topalov 1

A negyedik forduló párosítása:
Vallejo Pons - Shirov
Topalov - Ivancsuk
Anand - Kramnyik
Szvidler - Van Wely
Lékó Péter - Gelfand
Morozevics - Barejev