Vágólapra másolva!
Monacóban, az Amber-verseny negyedik fordulójában Lékó Péter két döntetlent ért el az izraeli Borisz Gelfand ellen. Folytatta bravúros szereplését Viswanathan Anand: az indiai exvilágbajnok az orosz világbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot győzte le. A vakon játszott partiban a különböző színű futók ellenére sem talált nyugalmat Kramnyik királya, Anand sorozatban hetedik győzelmét érte el. A rapid összecsapás nem hozott igazi küzdelmet, Kramnyik gyorsan belátta, hogy reminél többre nem számíthat. Sikeres játéknapot zárt Alekszandr Morozevics és Vaszilij Ivancsuk. Egyikük sem panaszkodhatott, hiszen Fortuna pártfogásba vette őket. Figyelmetlenségéért Peter Szvidler nagy árat fizetett, fölényes állást rontott vesztésre. A spanyol házirangadó Alekszej Shirov kettős győzelmével végződött. A szerdai szabadnap után csütörtökön Lékó a holland Van Welyvel küzd meg.

A 14. Amber-verseny negyedik játéknapját a nagy hibák, durva elnézések jellemezték. Lékó Péter és Borisz Gelfand meccse két remivel gyorsan befejeződött, kockáztatás nélküli korrekt játék után született meg a dupla pontosztozkodás. A forduló nagy slágere Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik összecsapása volt. Az indiai exvilágbajnok vezette a világos bábukat a "vak" partiban. Az orosz huszárjáték ritka változatában a szokásos mederben zajlott a csata, Anand villámgyorsan húzott, míg Kramnyiknak mind az állással, mind az idővel meggyűlt a baja.

Az orosz világbajnok király hiába próbált elmenekülni a fenyegetések elől, a különböző színű futók ellenére Anand megtartotta veszélyes kezdeményezését, és győzelemig fokozta előnyét. "Villámkezű Vishy" sorozatban a hetedik nyerését aratta. A rapid visszavágón Kramnyik óvatosan játszott, Anand a világelső kedvenc fegyverével, a spanyol megnyitás berlin változatával könnyen remizett, megőrizte kétpontos előnyét.

A vakon játszott partikban sok a hiba, még a szupernagymesterek is elvesztik kontrolljukat a bonyolult állások fölött. Az orosz rangadón Jevgenyij Barejev bástyát nézett el, Peter Szvidler fölényes pozíciót pár lépésben rontott el vesztésre, Vallejo Pons vezérét tette ütésbe. Szvidler a rapid játszmában visszavágott, és nagymesterünkkel holtversenyben az ötödik. Barejev második meccsét vesztette el 2-0-ra, Alekszej Shirov előrelépett a táblázaton, míg Veszelin Topalov változatlanul elnézéseivel "jeleskedik".

Az ukrán olimpiai bajnok boldogan remizett volna lépésismétléssel a hátrányosabb pozícióban, de a bolgár nagymester addig "bűvészkedett", míg újabb vereséget szenvedett el. Örülhetnek a nagymesterek a szerdai szabadnapnak, az ötödik fordulóban Lékó Péter a holland Loek Van Welyvel mérkőzik meg, a "vak" játszmában sötét lesz, majd a világos bábukat vezeti a rapid partiban. Az éllovas Anand a holtversenyes második Ivancsukkal csatázik.