Vágólapra másolva!
Dortmundban július 8. és 17. között rendezik meg a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 10 résztvevős viadalon a hatszoros tornagyőztes Vlagyimir Kramnyik, a kétszeres első Lékó Péter, a világranglista harmadik bolgár Veszelin Topalov, az angol Michael Adams, az orosz Peter Szvidler pályázik a legnagyobb eséllyel magas helyezésre. Kramnyik kivételével a nagymesterek számára az utolsó próbatétel lesz a FIDE 8 résztvevős világbajnoki versenye előtt.

A 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt ezúttal körmérkőzéses formában rendezik meg 10 résztvevővel. Az április 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján a torna 19-es kategóriájú, 2712-es Élő-átlagú. A rendezők szakítottak a kétfordulós lebonyolítással, és négyéves kitérő után visszatértek a 10 résztvevős rendszerhez. Sok nagy dortmundi csatában már "edződött" szupernagymesterek mellett új nevek is a meghívottak listáján.

A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 1993-ben játszott először a német városban, a nyolc résztvevős viadalon Karpov mögött második lett. Két év múlva az első helyért Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves Kramnyik 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte "veterán" honfitársát. Egy évvel később a tornagyőzelemért Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként.

A 18-as kategóriájú, 2676-os átlagú, tíz résztvevős versenyen mindketten veretlenül érték el a 7 pontot. 1997-ben 6,5 pontot gyűjtve lett első, 18-as kategóriájú, 2699 Élő-pontátlagú tornán egy ponttal előzte meg Anandot. A rendezők a következő évben sem tudták túllépni a bűvös 2700-as ponthatárt, ismét "csak" 2699 pontot számolhattunk a tíz meghívott nagymester átlagának. Hárman osztoztak a dicsőségen, a 6 pontos Kramnyik, Adams és Szvidler triójából ismét Kramnyik emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. Lékó Péter egy ponttal teljesített kevesebbet, a negyedik helyen végzett.

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Karpovot, veretlen maradt, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2652-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Lékó Péter balszerencséjére.

Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes, a 6 pontot szerző Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé a trófea, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, az angol Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

Négy éve rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, s a sakkrajongók igazi csúcstalálkozót kísérhettek fokozott figyelemmel. A 21-es kategóriájú, 2755-ös átlagú viadal a szuperversenyek rangsorában mindössze egyetlen ponttal szorul a második helyre, az 1996-os Las Palmas-i torna megelőzi. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, 6,5 pontot gyűjtött, s hatodik dortmundi tornagyőzelmét ünnepelhette. Topalov aligha kesergett, hiszen holtversenyes első helye nagy feltűnést keltett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

Három éve a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, de a második körben először Barejevre, majd Adamsra mért vereséget, s másodikként továbbjutott. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Shirov ellen remekelt, majd a döntőben Topalov elleni diadalával végső győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként ünnepelhettük.

2003-ban a torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött, egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot és a kétszer is kapitulációra kényszerülő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt.

Tavaly a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportra osztották, majd az első két helyezettek jutottak az elődöntőbe. Lékó a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzött meg Kramnyikkal, egy csoportból csak rapid rájátszásban biztosították továbbjutásukat. Az elődöntőben Péter Anandtól szenvedett hosszabbításban vereséget, kettőt remiztek a klasszikus időkontroll szerint, kettőt rapidban, majd a két snelljátszma hozta meg Anand számára a továbbjutást.

A döntőben Anand és Kramnyik először kétszer megosztozott a ponton, de a rapid meccset "villámkezű Vishy" 1,5-0,5-re megnyerte, és először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A bronzos mérkőzésen a két Péter csapott össze, Szvidler volt a szerencsésebb a rapid kapkodásban, 2,5-1,5-re nyert.

Az idei versenyen négy újonc próbál szerencsét. A franciák legjobbja, Etienne Bacrot egyre előkelőbb helyre tornázza fel magát a világranglistán. A hollandok első számú sakkozója, Loek Van Wely sikerrel túljutott egy komoly mélyponton, Wijk aan Zee-ben bizonyította, hogy nehéz őt legyőzni. A bonyodalmakat bármi áron vállaló izraeli Emil Szutovszkij az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével vívta ki a jogot az indulásra. A 31 éves dán Peter Heine Nielsen először játszhat hasonló erősségű tornán.

Április 29-én nagyszabású sajtótájékoztató mellett megtartották a sorsolást. A város polgármestere, a Sparkassen vezetői, a szponzorok képviselői húztak sorszámot a résztvevők helyett. Lékó Péter az 1-es számot kapta, így a rajtnál kétszer világossal játszik majd.

Érdekességként megjegyzem, hogy idei Wijk aan Zee-i versenyén a nyolcas szám jutott neki, és kétszer a sötét bábukat vezette. Péter elégedett a sorsolásával, már megkezdte a felkészülést, edzőjével, Arshak Petroszjannal még csak 4-5 órás edzéseket tartanak, de hétfőtől nagymesterünkre már komolyabb program vár.

a viadal résztvevői a sorsolási számok sorrendjében
1. Lékó Péter (2763)
2. Michael Adams (angol, 2737)
3. Arkadij Naiditsch (német, 2626)
4. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753)
5. Peter Heine Nielsen (dán, 2653)
6. Etienne Bacrot (francia, 2731)
7. Peter Szvidler (orosz, 2725)
8. Emil Sztovszkij (izraeli, 2665)
9. Veszelin Topalov (bolgár, 2778)
10. Loek Van Wely (holland, 2687)

Lékó Péter sorsolása
1. forduló: Lékó - Van Wely
2. forduló: Lékó - Adams
3. forduló: Naiditsch - Lékó
4. forduló: Lékó - Kramnyik
5. forduló: Nielsen - Lékó
6. forduló:Lékó - Bacrot
7. forduló: Szvidler - Lékó
8. forduló: Lékó - Szutovszkij
9. forduló: Topalov - Lékó

Verőci Zsuzsa