Vágólapra másolva!
Szófiában Veszelin Topalov győzelmével ért véget a Mobiltel szuperversenye. A bolgár nagymester az utolsó fordulóban sötéttel győzött a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik ellen, aki ismét elnézéssel "jeleskedett". Topalov a második félidőben remekelt, az öt partiból 4,5 pontot szerzett. Polgár Judit sötéttel pontos védekezéssel hárította Viswanathan Anand nyerési kísérleteit, az indiai exvilágbajnok a remivel második lett, nagymesternőnk ötvenszázalékos teljesítménnyel az ukrán Ruszlan Ponomarjovval holtversenyben harmadikként zárta szereplését. Egyértelműen bevált a megegyezéses döntetlenek "megtiltása", a 20-as kategóriájú, 300 ezer eurós díjalappal jutalmazott viadalon a 30 partiból 12 döntéssel végződött.

Hazai pályán nagy sikert ért el a bolgárok legjobbja, Veszelin Topalov. A 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú szuperverseny második félidejében szárnyalásában csak Polgár Judit tudta megállítani, egy izgalmas döntetlen erejéig. Topalov négy játszmát nyert, és egypontos előnnyel végzett az élen.

Pályafutásának talán legnagyobb sikerét érte el, bonyodalmakra törő, időnként túlzott kockázatokat is vállaló stílusával szemben riválisai tehetetlenek voltak. Topalovnak kedvezett a verseny szabályzata, a nagymesterek nem remizhettek "megegyezéssel", csak a lépésismétléssel, tükörképpel, örökös sakkal igényelhettek döntetlent, illetve csak a végsőkig kijátszott pozícióban köthettek véget.

Az utolsó fordulóban Topalov az orosz világbajnokra, Vlagyimir Kramnyikra mért vereséget. Kramnyik a verseny második felében durva hibák egész sorát követte el, az egész tornán a legtöbb játszmát vesztette el. Az első körben két parti megnyerésével ellensúlyozta Michael Adams elleni vereségét, de a másodikban háromszor is feladásra kényszerült.

Kramnyik számára a holtversenyes utolsó hely óriási presztízsvereség. A torna előtt hivatalosan is bejelentette, hogy nem indul a FIDE szeptemberi, Argentínában megrendezendő nyolcfős világbajnoki versenyén, hanem a viadal győztesével játszana az egyesített világbajnoki címért. Az orosz világelső 11 Élő-pontot is vesztett, a júliusi világranglistán már aligha lesz az első ötben.

Polgár Judit nagy csatában remizett Viswanathan Ananddal. A szicíliai védelem Paulsen változatának egyik divatos változatában osztoztak meg a ponton, abban a variban, amelyet mindketten világossal és sötéttel is játszanak. Az indiai exvilágbajnok minimális előnyét próbálta győzelemig fokozni, de kísérletei meghiúsultak Judit pontos védekezésén.

Nagymesternőnk végül ötvenszázalékos teljesítménnyel végzett a holtversenyes harmadik helyen, felülmúlta az elvárást, 3 Élő-pontot szerzett, 2732-es pontszámával 2749-es performance teljesítményt nyújtott. A 9. fordulóban Topalovval vívott játszmája a torna egyik fénypontja volt. A statisztikát kedvelők számára sokat elárul, hogy Judit partijainak lépésátlaga 58 volt, riválisai kevesebbet húztak: Anand és Adams 49, Topalov 47, Kramnyik és Ponomarjov átlaga 44 volt.

Korábbi gyengébb eredményei után javított Ruszlan Ponomarjov. A spanyol megnyitásban nem tudott nyerni Michael Adams ellen, így a két körben egyformán ötven százalékot teljesített. Adams jó kezdés után kecsegtető állások egész sorát rontotta el.

Az utolsó forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2695) - Adams (angol, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)
Anand (indiai, 2785) - Polgár Judit (2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Kramnyik (orosz, 2753) - Topalov (bolgár, 2778) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 34)

A verseny végeredménye:
1. Veszelin Topalov 6,5 pont
2. Viswanathan Anand 5,5
3-4. Polgár Judit és Ruszlan Ponomarjov 5
5-6. Vlagyimir Kramnyik és Michael Adams 4

A verseny táblázata:

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

1

=

1

0

=

=

0

0

Anand (indiai)

2785

=

=

=

=

=

1

1

=

0

=

Adams (angol)

2737

1

=

=

=

=

=

0

0

0

=

Polgár

2732

0

=

=

=

=

=

=

1

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

=

0

1

1

1

=

1

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=

=

1

1

=

=

=

0



A performance-teljesítmény:
Topalov 2847, Anand 2774, Ponomarjov 2757, Polgár Judit 2749, Adams 2679, Kramnyik 2675

Az Élő-pontszámok változása:
Topalov + 10, Anand -2, Polgár Judit +3, Ponomarjov + 9, Kramnyik - 11, Adams - 8 pont.