Vágólapra másolva!
Balatonlellén június 28. és július 7. között rendezik meg a Magyar Korcsoportos Nemzeti Sakkbajnokságot. Sakkozásunk utánpótlásának legjobbjai, leányok és fiúk tíz korcsoportban versengenek majd, eddig már több mint 250 nevezés érkezett. A 10-18 évesek viadalának bajnokai a júliusi belforti világbajnokságon, az ezüstérmesek a szeptemberi budvai Európa-bajnokságon képviselik majd a magyar színeket. A bajnokság névadó szponzora a Balázs-Diák.

A Balázs-Diák Sakk-kupa néven megrendezésre kerülő korcsoportos bajnokság az idei esztendő legjelentősebb hazai ifjúsági versenye lesz. A tét nagy, a korcsoportok legjobbjai világbajnokságon, Európa-bajnokságon való részvétel jogát vívhatják ki. Vizsgáznak a sakkozók, de egyúttal lemérhető lesz, hogy milyen edzői munka folyik a klubokban. A sakk bekerült a Sport XXI. Programba, az idei sportági keret 27 millió forint lesz, az elosztás elveit a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottsága a korcsoportos bajnokság alatt hagyja majd jóvá, és terjeszti az elnökség elé.

Első alkalommal van névadó szponzora a bajnokságnak, a Balázs-Diák a magyarországi taneszköz piacon teljes körű szolgáltatást, az oktatási intézmények teljes körű kiszolgálását nyújtja. Különösen nagy sikere van a 2003 óta folyamatosan megjelenő kiváló minőségű fóliamappáknak a történelem, matematika, biológia és háztartástan-életvitel tantárgyakhoz. A történelmi fóliasorozat 2004-ben elnyerte a XII. Innovációs Díjat, majd a teljes fóliasorozat a Magyar Termék Díjat és a Magyar Minőség Díjat is. A bajnokság résztvevői értékes díjakat kapnak.

A Hotel Lelle lesz a házigazdája a viadalnak, nagy csatákat várunk az egyes korcsoportokban. Korcsoportos világbajnokaink közül Erdős Viktor és Fodor Tamás is nevezett. A 18 éves lányoknál kiélezett harc várható a legutóbbi női bajnokság bronzérmese, Schneider Veronika és a nemzetközi mesteri normát, s egyúttal címet teljesítő Rudolf Anna között. A 16 éves fiúknál két nemzetközi mester párharcát várjuk, a Nagykanizsai Tungsram versenyzője, Bánusz Tamás és az Atomerőmű SE játékosa, Szabó Krisztián versenyfutása a bajnokság egyik csúcspontjának ígérkezik. A 14 éves fiúknál a decsi Papp Gyula, a miskolci Papp Ábel és Szabó Leon a legesélyesebb, de meglepetés sem kizárt. Sajnos már megszoktuk, hogy a lányoknál jóval kevesebb a nevező.

A kilencfordulós, svájci rendszerű tornán a sakkozók 90-90 perc gondolkodási idővel gazdálkodhatnak, lépésenként 30-30 másodperc jutalomidővel. A bajnoksággal kapcsolatos információk, nevezési lapok a hivatalos honlapról letölthetőek.

Verőci Zsuzsa