Vágólapra másolva!
Pakson befejeződött a III. Marx György emlékverseny első félideje. A címvédőként rajtoló 74 éves Viktor Korcsnoj a hatrésztvevős, kétfordulós tornán félpontos előnnyel vezet. A viadal ötödik fordulójában Almási Zoltán óriási esélyt szalasztott el. Túljátszotta a sakklegendát, döntő támadáshoz juthatott volna, az időzavaros kapkodásban tisztnyerést hagyott ki, a parti végül remivel végződött. A másik két játszma is pontosztozkodással zárult, Berkes Ferenc hátrányosabb állást mentett meg remire, Ács Péter kalandos partiban szerzett fél pontot. A pénteki szabadnap után szombattól ellenkező színelosztással is megmérkőznek a nagymesterek.

Szerencsés kézzel sakkozik Viktor Korcsnoj a paksi tornán. A torna doyenje az első öt partiban ellenfelei hathatós segítségével 4 pontot szerzett. A címvédő elleni játszmára alaposan felkészült Almási Zoltán, nagymesterünk félpontos hátránnyal ült sakkasztalhoz, nyeréssel megelőzhette volna az éllovast.

Almási inkább a francia védelemre számított, de a veterán svájci sakkozó e5-öt húzott, és alighanem a spanyol megnyitás nyílt változatát készítette elő. Korábban négy játszmában mérték össze erejüket, Zoli kétszer világossal látványos partiban kényszerítette feladásra Korcsnojt, kétszer megosztoztak a ponton.

Almási kisebb töprengés után az olasz megnyitás mellett döntött, és elhatározása helyesnek bizonyult, fokozatosan túljátszotta ellenfelét. Mindenkit meglepett Korcsnoj 16...h5 lépése, a sötét királyszárnyi szerkezetben komoly gyengeség keletkezett. Almási a végsőkig szerette volna a sötét tisztek mozgásterét korlátozni, 29.Bh1 lépésre sötétnek aligha lett volna védelme.

Az időzavarban nagymesterünk tisztnyerést is kihagyott, Korcsnoj a szerencsés remivel megőrizte vezető pozícióját, félpontos előnyét. Zolit rettenetesen bosszantotta a kihagyás, hogy engedte megmenekülni nagynevű ellenfelét, a helycsere helyett megmaradt a félpontos hátránya.

A másik két partiban is döntetlen született, merőben más stílusban játszottak a küzdő felek. A formán kívül szereplő Berkes Ferenc az Aljechin védelemmel próbálkozott, "alulról" remizte ki Emil Szutovszkijt, aki az első öt fordulóban nem sokat mutatott.

A királyindiai védelemben osztozott meg a ponton az indiai Krishnan Sasikiran és Ács Péter, nehezen áttekinthető, bonyolult csatában nem bírtak egymással. Az első félidő 15 partijából hat végződött döntéssel, hárman még nyeretlenek, ketten veretlenek.

az ötödik forduló párosítása:
Almási Zoltán (2628) - Korcsnoj (svájci, 2619) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)
Szutovszkij (izraeli, 2665) - Berkes Ferenc (2617) döntetlen (Aljechin védelem, 43)
Sasikiran (indiai, 2642) - Ács Péter (2525) döntetlen (Királyindiai védelem, 42)

a verseny állása:
1. Viktor Korcsnoj 4 pont
2. Almási Zoltán 3,5
3. Emil Szutovszkij 2,5
4. Krishnan Sasikiran 2
5-6. Ács Péter és Berkes Ferenc 1,5

a verseny táblázata

Forrás: [origo]

Szutovszkij (izraeli)

2665

1 = 0

=

=

*

Sasikiran (indiai)

2642

0

=

=

=

=

*

Ács Péter

2525

=

=

=

0

0

*

Berkes Ferenc

2617

=

=

=

0

0

*

Forrás: [origo]

Korcsnoj (svájci)

2619

1

=

1

1

=

*

Almási Zoltán

2628

=

=

1

1

=

*



a szombati 6. forduló párosítása:
Almási - Szutovszkij
Korcsnoj - Sasikiran
Berkes - Ács