Vágólapra másolva!
Mainzban kedden megkezdődött a Chess Classic 2005 sakkfesztivál. A német sakkozás nagy öregjét, Wolfgang Unzickert 80. születésnapján ünneplik, és a veterán nagymester Anatolij Karpov, Viktor Korcsnoj és Borisz Szapasszkij társaságában a Fischer Random Chess szabályai szerint játszik. Csütörtöktől vasárnapig az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, a rapidsakkozás "királya" és az orosz Alekszandr Griscsuk nyolcjátszmás párosmérkőzést vív. A Fischer Random Chess világbajnoki címéért a védő orosz Peter Szvidler és Almási Zoltán mérkőzik meg. Csütörtökön és pénteken ebben a műfajban nagyszabású nyílt versenyt is rendeznek, a hétvégén pedig több mint négyszázan viaskodnak a rapid tornán.

Az augusztus 9. és 14. között megrendezésre kerülő fesztiválnak a fénypontja az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, és az olimpiai bajnok, világbajnoki elődöntős orosz Alekszandr Griscsuk nyolcjátszmás rapid mérkőzése lesz. Anand már ötödször játszik a Rajna-parti városban, ahova Frankfurtból költözött a hagyományos verseny.

A rapid sakkozás királya 2001-ben a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal vívott tízjátszmás meccset, 5-5-re végződött a csatájuk, majd a villámpartikban Anand nyert. Egy évvel később az újdonsült FIDE-világbajnok, Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, az indiai exvilágbajnok a nyolcjátszmás mérkőzésen 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott.

Két éve Polgár Judittal emlékezetes nagy meccset játszott, nagymesternőnk háromszor is vezetést szerzett, Anand mindháromszor egyenlített, majd az utolsó játéknapon mindkét partiban nyert, 5-3-ra győzött. Anand 2000-ben, Teheránban a spanyol Alekszej Shirov ellen játszott világbajnoki döntőt, megsemmisítő vereséget mért ellenfelére. Tavaly Shirovnak esélye sem volt a visszavágásra, Anand laza eleganciával nyert 5-3-ra.

Griscsuk a tavalyi rapid verseny megnyerésével harcolta ki a jogot, hogy megmérkőzhet Ananddal. Mindketten "pihenten" ülnek sakkasztalhoz. Vishy lemondta a dortmundi szuperversenyt, túlzsúfolt első félévi programja után inkább lazított, illetve intenzíven az argentínai világbajnokságra készült.

Griscsuk nem játszott az orosz válogatottban a göteborgi Eb-n, fontosabbnak érezte, hogy fitt legyen Anand elleni meccsére. A még mindig csak 21 éves nagymester döntésével aligha növelte népszerűségét. Anand és Griscsuk korábban csak ötször mérkőzött meg egymással, négy döntetlen mellett az indiai szupersztár egyszer nyert, a rapid műfajban vezet 2-1-re.

A Fischer-Random Chess szabályai szerint mérkőzik meg egymással Peter Szvidler és Almási Zoltán. Nagymesterünk a tavalyi Chess960 viadalon szenzációs győzelmet aratott, a 11 partiból szerzett 9,5 pont jelentette elsőségét. Almási az összetett versenyt is megnyerte. Zoltán a göteborgi Európa-bajnokságon az első táblán jól játszott, igazi "vezérevezős" volt. Egyetlen vereségét éppen Szvidlertől szenvedte el, akivel szemben igen kedvezőtlen a mérlege, a nyolc partiból ötben szenvedett vereséget, de a Fischer Random Chess más műfaj, hiszen 5 perccel a partik előtt sorsolják ki a tisztek helyzetét a táblán.

A jelentős díjazás minden évben világhíres nagymestereket is részvételre csábít az amatőrök számára is nyitott rapid, illetve Chess960 torna. A francia Etienne Bacrot, az orosz Alekszandr Morozevics és Alekszej Drejev, az újdonsült Európa-bajnok holland Ivan Szokolov, az azeri Tejmur Radzsabov, a román Liviu-Dieter Nisipianu is szerencsét próbál. Sokan utaztak hazánkból a tornákra, többek között Portisch Lajos, Gyimesi Zoltán és Ruck Róbert.

Verőci Zsuzsa