Vágólapra másolva!
Az indiai Viswanathan Anandot és a bolgár Veszelin Topalovot tartja az argentínai San Luisban szeptember 27-én kezdődő sakkvilágbajnoki torna legnagyobb esélyesének Lékó Péter, aki kedden a Maty-éri olimpiai vízicentrumban sajtótájékoztatón számolt be felkészüléséről.

A világranglista jelenlegi negyedik helyezettje a 14 játszmás, kétfordulós világbajnoki döntőre apósa és edzője, az örmény Arsak Petroszjan irányításával napi 8-10 órát készült. Az edzőtábor elején az elméleti képzés dominált, majd hatjátszmás parti következett egy meg nem nevezett ellenféllel. Az egy hónap alatt elvégzett munkáról Lékó a következőket nyilatkozta:

"Egy hétig itt voltak a zágrábi világbajnokságra készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjai is, s ez engem arra ösztönzött, hogy kora reggel munkához lássak, de amikor magunk maradtunk, már egyre nehezebben indult a nap, ennek ellenére 8-10 órát ültünk apósommal a sakktábla mögött. Most egy hétig itthon pihenek, majd a megérkezésem után San Luisban ugyanennyi időt. Ez utóbbira szükségem is lesz, hiszen 42 és fél órát utazunk. Ebből a repülőút 12 óra lesz, majd Buenos Airesből autóbusszal tesszük meg a helyszínig a 900 km-es távolságot. Ami pedig az ellenfeleimet illeti, ha nem is a világ legjobb nyolc sakkozója vesz részt a tornán, de tény, hogy az indulók közül bárki képes az első hely megszerzésére. Én azonban a legesélyesebbnek Topalovot és Anandot tartom. Különösen az előbbi van nagy formában".

Lékó Péter elárulta, hogy egyelőre nem nyomasztja a tét, nem is gondol az ellenfelekre és szokásához híven a vb-döntőn sem akar kockáztatni, de minden játszmát komolyan vesz, mert tudja, ezen a szinten már nem lehet hibázni.

A vb-tornán Lékó és Polgár Judit mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, valamint az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az angol Michael Adams, az orosz Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler ül majd asztalhoz.

A visszavonulását a márciusi linaresi tornagyőzelme után bejelentő orosz Garri Kaszparov és honfitársa, a klasszikus vb-címét tavaly a Lékó elleni 7-7-es döntetlennel megvédő Vlagyimir Kramnyik nem vesz részt az egymillió dollár összdíjazású viadalon.