Vágólapra másolva!
Lékó Péter egy éven belül másodszor mérkőzhet meg a sakkvilágbajnoki címért. Tavaly Brissagóban Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntője 7-7-re végződött, az orosz világelsőnek kedvezett az eredmény. Szeptember 27. és október 16. között az argentínai San Luis-ban a FIDE világbajnoki címéért nyolc világklasszis kétfordulós viadalon csatázik. Hazánkat Lékó mellett Polgár Judit képviseli. Az indiai Anand, a bolgár Topalov, az orosz Szvidler és Morozevics, az angol Adams és az üzbég Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai.

- Sikeresnek érzi a felkészülést? Elégedett az elvégzett munkával?
-Nagyon elfáradtam és ez hű bizonyítéka, hogy keményen edzettem. A hátralevő időnek elegendőnek kell lennie, hogy kipihenjem magam. Augusztus 15-én kezdtük el a konkrét munkát, a dortmundi szuperverseny után egy kicsit lazítottam. A munka első fázisában elsősorban elméleti felkészülés folyt, az ellenfelekre készítettük elő a különböző megnyitási változatokat, meglepetésfegyvereket, amelyek persze a verseny állásának függvényében lesznek bevetve. Kétfordulós a verseny, világossal és sötéttel is kialakítottuk a repertoárt. Minél kevesebbet kell a verseny állásával foglalkoznom, minél jobban saját játékomra koncentrálni, jól játszani, de mindenki tudja, hogy a szerencsén is sok múlhat, a vetélytársak milyen eredményeket érnek el. A második fázisban egy edzőmeccset vívtam. Ezt azért tekintettük fontosnak, mert az utóbbi időben viszonylag keveset versenyeztem. Éreznem kellett a ritmust, hogy visszatérjen az önbizalmam. Úgy érzem, hogy sikeres volt a felkészülésem, jó hangulatban dolgoztunk, néha elfáradtam, de összességében élveztem a munkát.

-Követték a napi eseményeket, a neves külföldi vendégjátékosokat is felvonultató spanyol csapatbajnokságot, a kvalifikációs orosz bajnokságot?
-Természetesen végignéztük, hogy történt-e valami nagy újdonság, újítás. Azt tudni kell, hogy a világklasszisok egyes változatokban azért fél évvel az elmélet előtt járnak. Néha felpörögnek az események, valahol bevetésre kerül az új ötlet. Most semmi olyan sorsdöntő dolog nem történt, hogy a programunkon változtatni kellett volna. A tervezett munkát elvégeztük.

- Mennyire befolyásolta felkészülését ellenfeleivel szembeni korábbi partijai, a negatív és pozitív élmények?
-Nagyon negatív élményem senkivel szemben sincs. Talán Szvidlerrel szemben voltam a legkevésbé sikeres, de inkább a rapid játszmákban. Szívesen gondolok vissza például a Wijk aan Zee-ben aratott szép győzelmemre, Dortmundban egy nagyon balszerencsés játszmát vesztettem ellene, ha megnyertem volna a partit, akkor az első helyért küzdhettem volna. Nincs a mezőnyben ellenfél, akitől tartanom kellene. A legfontosabb, hogy a jól előkészített megnyitási változatokat magabiztosan, önbizalommal játsszam meg.

- Mennyire foglalkoztatja gondolatban a világbajnokság?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondolok rá, de még közel két hét van a kezdésig. Szeptember 12-én befejeztem a felkészülésemet, most az a logikus, a célszerű, hogy amíg még itthon vagyok maximálisan kipihenjem magam, és megpróbáljam mentesíteni magam a nyomás alól, ami aztán a versenyen fokozottan jelentkezik majd.

-A Maty-éri olimpiai centrumban edzőtáboroztak, az első hétben együtt voltak a zágrábi vb-re készülő kajak-kenu válogatottal. Oly sok sportágban már bizonyította tehetségét, netán kipróbálta a kajakot, vagy a kenut?
- Az edzőtábor előtt még biztos voltam benne, hogy nem maradhat el a próba, de másként alakultak az események. Az első héten nem akartam volna megzavarni kajakosaink munkáját. Egy kicsit furcsán nézett volna ki, hogy ők kőkeményen készülnek, én meg bohóckodom ott, mekkora égés lett volna, ha pár csapás után a vízbe pottyanok. A második héten elromlott az idő, esett az eső, nem akartam kockáztatni egy megfázást. A felkészülési meccs idején pedig erre már nem volt idő.

- Szeptember 8-án töltötte be 26. életévét. Volt ünneplés, vagy elhalasztották az argentínai világbajnokság utánra?
- Különösebb ünneplés nem volt, aznap éppen edzőpartit játszottam.

- Elárulja, hogy milyen eredmény született?
- Számomra nem végződött rosszul, aznap kimondottan jó partit nyertem.

- Argentínába elkíséri szekundánsa, apósa, Arshak Petroszjan és felesége, Szofi. Kinek volt a feladata az utazás előkészítése?
- A szervezési feladatokat német menedzserem, Carsten Hensel Szofival együtt végezte el. Engem már kész program várt. Kalandos lesz az utazásunk, hiszen Frankfurtból repülünk Buenos Airesbe, és reggel 7 órára érkezik meg a gépünk. Hiába van szállodai szobánk, tudom, hogy szó sem lehet lefekvésről, alvásról. Csak este indul a buszunk tovább San Luisba, a vb színhelyére is valamikor kora délelőtt érkezünk meg, s az akklimatizálódás csak akkor sikerülhet, ha csak késő este térek nyugovóra. Szerencsére én tudok aludni repülőn, a buszra is ígérnek pihenő ágyakat. Hat napom lesz a teljes regenerálódásra, ennek elegendőnek kell lennie. Szeptember 27-én lesz az ünnepélyes megnyitó és a sorsolás, egy nappal később indulnak a sakkórák.

- Korábban versenyzett már Argentínában?
- 1994-ben játszottam Buenos Airesben, kellemes emlékeket őrzök. A világ legfiatalabb nagymestereként jártam ott, az ún. világválogatottban játszottam az argentin csapat ellen, jó eredményt értem el. Számomra különleges volt a túra, hiszen gyorsan kiderült, hogy nagy focirajongó vagyok. Másnap már vittek is a River Plate meccsére, a mérkőzés után már az öltözőben találtam magam a játékosok nagy megdöbbenésére. Nem egészen értették, hogy ez a vézna gyerek fotóriporterek társaságában mit keres ott. Azért megbékéltek a helyzettel, a fényképek másnap az újságok címlapján jelentek meg. De nemcsak én gondolok vissza szívesen a távoli országra, ne feledjük, hogy 1978-ban a magyar sakkozás egyik legfényesebb diadalát aratta a sakkolimpián, férfi válogatottunk aranyéremmel tért haza. Ezt a sikert meg kellene ismételni.

- Nem kerülhetem ki, hogy az esélyekről ne faggassam. Hány pont kell a győzelemhez? Tényleg csak az első helynek van igazi rangja?
- Nem sok energiát fektetek az esélyek latolgatásába. A papírforma alapján Anand és Topalov az első számú esélyes. Holtversenyben vezetik az aktív világranglistát. (Kaszparov februárban bejelentette visszavonulását.) Topalov idén nagyon jó formában versenyzett, ez lehet előny, de hátrány is. Örökké nem futhat a szekér, majd kiderül. Anand mellett szól, hogy hihetetlenül rutinos. Úgy érzem, hogy nekem is kedvező a 14 forduló, a pillanatnyi forma dönt. Összehasonlíthatatlan ez a verseny a tavalyi, Kramnyikkal vívott világbajnoki döntőmmel. Brissagóban ketten viaskodtunk, hogy eldöntsük, ki a jobb. A vége 7-7 lett, és a döntetlen az orosz címvédőnek kedvezett. Érdekes volt Kaszparov felvetése - amelyet a napokban olvastam -, hogy kérdéses, vajon békésen végződik-e a világbajnokság? A sorsolás szeszélye folytán elképzelhető, hogy már esélytelen versenyzők döntik el, hogy ki is lesz a FIDE új világbajnoka. Ez a lebonyolítás spekulációra is okot adhat, én azonban feltétlenül hiszek a verseny tisztaságában, világklasszisok között elképzelhetetlennek tartok bármilyen manipulációt.

- Bármennyire szeretjük vagy nem ezt a lebonyolítást, mégis esélyt ad a helyzet tisztázására. A két világbajnok miatti kicsit zűrzavaros sakkvilágban tapasztalható feszültség oldódhat. Hogyan tovább, mit lehet tudni a folytatásról?
- Egyelőre nem foglalkoztat ez a probléma, csak az argentínai világbajnokságra koncentrálok. Nagyon fontos, hogy valamennyi oldal kész legyen kompromisszumra, akkor lehet megoldást találni. Egy kicsit furcsa, hogy egy ilyen kétfordulós viadal után világbajnokot hirdetnek. Számtalan hasonló lebonyolítású versenyen vettem már részt, Ananddal, Topalovval sok linaresi, dortmundi szuperversenyen küzdöttünk már együtt. Természetesen nagy rangja volt egy tornagyőzelemnek, de értékes volt a második, a harmadik hely is, Élő-pontokat lehetett nyerni. San Luisban felhőtlenül csak az első lehet majd boldog, a második lehet, hogy rosszabbul fogja magát érezni, mint a harmadik. De sok mindent tisztábban látunk majd a verseny után.

- Mi kell ahhoz, hogy sikerrel vegye az akadályt?
- Nehéz bármit is kiemelni, a tét miatt óriási lesz a feszültség. Mindenki komolyan vette a felkészülést, izgalmas, látványos partikra lehet számítani. Alighanem Fortuna segítsége is szükséges a végső győzelemhez.

- A vb honlapján sorban jelentek meg a résztvevőkkel az interjúk, és mindenki hangsúlyozta a mentális, pszichológiai felkészülés jelentőségét. A nagy tét okozta feszültségben is praktikus, jó döntéseket hozni, kerülni az időzavarokat.
- Otthon könnyű elképzelni, hogy miként alakulhatnak a legoptimálisabban a játszmák, de az igazság pillanata ott, a partik közben jön el. Ketyeg az óra, az dönt, hogy ki tudja minél higgadtabban lereagálni az adott szituációban a helyzetet.

- Mire számíthatunk, a taktikus sakk játssza-e majd a főszerepet, vagy az óvatosabb, az ellenfél hibáira számító stílus dominál majd?
- Mindenki a saját játékát fogja játszani, különösen a kezdeti szakaszban. Fontos lesz a jó rajt, akkor már lehet kicsit taktikázni, de pillanatok alatt elolvadhat a megszerzett előny. Még senkinek nincs igazi tapasztalata abban, hogy miként kell olyan tornán játszani, ahol igazi értéke csak az első helynek van. Valahogy úgy érzem, s ezért idegenkedek ettől a lebonyolítástól, talán egy picit "lóversenyes" hangulata lesz a viadalnak. Ki lesz a leggyorsabb, ki ér be a célba? Máshol lehet, hogy +5 fölényes győzelmet jelenthetne, de lehet, hogy most ez nem lesz elég. Akár + 4 is a világbajnoki címet jelentheti, + 3-mal nagy holtverseny és rapid rájátszás dönthet, ami persze Anandnak kedvezne. Lesznek-e körbeverések, sok-sok bizonytalanság a verseny előtt.

- A 14 forduló közben lesz három szabadnap. A sportrajongók arra is gondolnak, hogy mivel Polgár Judittal ketten képviselik a magyar sakkozást, esetleg békés döntetlenekkel növelhetik a pihenőnapok számát.
- Mindketten abszolút profi játékosok vagyunk, én azt várom, hogy megalkuvás nélküli küzdelmeket vívunk majd mindenki ellen. Nyolc nagyon jó felkészült nagymester csatázik majd, nem lehet senkivel kivételt tenni. Azért láttuk Leonban, hogy Kaszimdzsanovot is mennyire fűtötte a bizonyítási vágy Ananddal szemben, rapid meccsen az üzbég sakkozó majdnem legyőzte Vishyt.

- A világbajnokságon nem lesz irányított sorsolás, elméletileg elképzelhető, hogy akár az utolsó fordulóban mérkőzik meg Judittal, esetleg egy magyar rangadó dönti el a világbajnoki cím sorsát?
- Ez is előfordulhat, bár már ott tartanánk. Senkiben azonban nem merülne fel az a gondolat, hogy esetleg bundáznánk, vagy mondhatnám Szvidler és Morozevics példáját, kettőjük összecsapása is mindig igazi presztízscsata. Minden a versenyhelyzettől függ, emlékeztetnék, hogy Wijk aan Zee-ben az utolsó fordulóban mindkettőnknek jó volt a döntetlen, ha nem így lett volna, akkor nagy küzdelmet vívtunk volna. Pozitívumnak érzem, hogy egy kellemes helyen lesz a világbajnokság, kérdés, hogy a bezártságot ki hogyan tudja majd elviselni. Egy picit el leszünk szigetelve a világtól, de teljes nyugalom lesz. Tudom, hogy a magyar sakk és sportrajongóknak nem lesz könnyű dolguk, hogy a mínusz 5 óra eltolódással megbirkózzanak, mennyi energiájuk lesz élőben figyelni a partikat, de remélem, hogy nem bánják meg az éjszakázásokat.

Verőci Zsuzsa