Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban az ötszörös olimpiai és négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Peter Szvidler Szentpétervárott született 1976. június 17-én. Óriási tehetségként 1994-ben már orosz bajnokságot nyert, sikerét még háromszor ismételte meg, 1995-ben, 1998-ban és 2003-ban vehetett át bajnoki aranyérmet. Szvidler ötszörös olimpiai bajnok (1994, 1996, 1998, 2000, 2002).

Elkápráztatta a sakkvilágot, hogy Garri Kaszparovot szenzációs játszmában legyőzve holtversenyben végzett az élen a világbajnokkal és Kramnyikkal 1997-ben, Tilburgban. Az egyik titkos esélyesnek számított a groningeni világbajnokságon, de Michael Adams ellen a rapid rájátszásban óriási csatában elvérzett a 16 között.

1998-ban Dortmundban holtversenyben lett első. Az 1999-es Las Vegas-i vb-n meglepetésre már a 32 között kényszerült búcsúra, a macedón színekbe átigazolt bolgár Kiril Georgijev győzte le. A balsiker után egy év múlva Bielben fölényesen nyeri a hagyományos tornát. Csoportjából nem jutott tovább a Világ Kupán. Újdelhiben ismét Adams állította pirosra a szemafort előtte, a rapid játszmák feszültségét ezúttal sem bírta.

Egy év múlva Moszkvában visszavágott az angolnak a vereségért, öt döntetlen után a második villámpartiban győzte le. Szvidler az elődöntőig jutott, ahol a későbbi világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovtól kapott ki 2,5-1,5-re. A tavalyi januári listán 2747 ponttal a negyedik helyre tornászta fel magát. A brissagói világbajnoki döntőben Kramnyik szekundánsa volt. A segítői feladat láthatóan megviselte, a januári Corus versenyen csak 11. lett. Dortmundban meglehetősen békésen sakkozva holtversenyben lett második, egyetlen győzelmét Lékó Péter ellen aratta. A világranglistán jelenleg 2738 Élő-pontjával a hetedik.

Szvidler az ún. Fischer Random Chess világbajnoka, 2003-ban Lékó Pétert 4,5-3,5-re győzte le, tavaly az örmény Levon Aronyiannal szemben hasonló arányban védte meg címét. Idén Mainzban Almási Zoltán volt a kihívója, az orosz nagymester szerencsésebb kézzel sakkozott, 5-3-ra nyert.

Szvidler a nagy honi konkurencia miatt riválisainál jóval kevesebb szuperversenyre kapott meghívást. Linaresben kétszer játszott, 1998-ban és 1999-ben, mindkétszer feledhető teljesítményt nyújtott. Wijk aan Zee-ben és Dormundban háromszor szerepelt. A világbajnokság honlapján megjelent interjújában az előtte álló viadalt pályafutása legnehezebb versenyének nevezte, ahol mindent megtesz azért, hogy jól játsszon.

Igazságosnak nevezte a nyolc résztvevős, kétfordulós lebonyolítást, elsősorban mentálisan készült a nagy kihívásra. Anandot, Lékót és Topalovot jelölte meg esélyesként. Jól emlékezik arra, hogy az 1999-es linaresi torna milyen nehéz volt (nyolc résztvevő, két forduló), de a világbajnoki verseny státusza miatt még keményebbnek ígérkezik.