Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban a címvédő Kaszimdzsanov pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Rusztam Kaszimdzsanov, a FIDE aktuális világbajnoka 1979. december 5-én született. 1994-ben, Szegeden a 16 évesek korcsoportos világbajnokságán harmadik lett, és az elsőséget Lékó Péter szerezte meg. Péter le is győzte az üzbég titánt. Kaszimdzsanov 1998-ban Ázsia bajnokságot nyert, Wijk aan Zee-ben első kísérletre -3-mal (13 partiból 5 pont) végez. A Bundesligában remekel, 12 pontot szerez 13 partiból, a következő idényben 11,5-öt. Újdelhiben a vb-n a 32 között a francia Tkacsijevtől kapott ki.

2001-ben már 2704 pontja volt, első a Julian Borowski tornán, de a moszkvai vb-n ismét korai a búcsúja, a grúz Azmaiparasvilitől kapott ki a 32 között. Kaszimdzsanov rosszul kezdte a 2002-es évet is, - 4 Wijk aan Zee-ben, a Világ Kupán azonban Anand előtt megnyeri a csoportot, a döntőig menetelt, az indiai exvilágbajnok legyőzte őt. Kiemelkedő eredményt ért el a svájci rendszerű vlissingeni tornán.

Tripoliban a helyszín kiválasztása miatt meglehetősen csonka mezőny indult. A világbajnokság rajtja előtti esélylatolgatásnál senki nem gondolt arra, hogy Kaszimdzsanov lesz a "befutó". A gyorsított játéktempó, a rapid rájátszás feszültségét jobban viselő üzbég nagymester a gyengébb állásokban is fantasztikusan küzdött, Fortuna is többször pártolta.

Az üzbég nagymester két könnyebb ellenfél után Ivancsukot, majd Griscsukot is búcsúztatta. Nagy bánatunkra Almási gyalogelőnyös remek állást rontott vesztésre. Az elődöntőben az első kiemelt Topalov is gyermeteg hibákat követett el, Kaszimdzsanov a négy remi után a rapid rájátszásban kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Adams elleni párharcában kétszer is vezetést szerzett, az angol nagymester azonnal egyenlített. A döntő hatodik játszmája végképp felborzolta a kedélyeket. Kaszimdzsanov kecsegtető helyzetben vesztőt húzott, amit Adams nem használt ki, a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződött, jöhetett a rájátszás, és Adams botlott meg.

A FIDE új világbajnoka a líbiai fővárosban 30 játszmát vívott, 13-szor nyert, 14 partija döntetlennel végződött, s háromszor szenvedett vereséget. A Nemzetközi Sakkszövetség döntése értelmében Kaszparovval kellett volna játszania, de ennek a meccsnek az anyagi hátterét végül nem tudták biztosítani. Kaszparov lemondta a tervezett meccs miatt Wijk aan Zee-i meghívását is, mert Dubai biztos rendezőnek tűnt, máig sem tudjuk, hogy miért hiúsult meg a mérkőzés.

Kaszimdzsanov világbajnoki címe "belépőt" jelentett a linaresi szuperversenyre. Az első félidőben érvényesült nagy küzdőképessége, a nagyokkal szemben állta a versenyt. Hat döntetlent ért el, a második körben teljesen összeomlott, négy vereséget is begyűjtött.

Az üzbég nagymester 2670 ponttal a 35. a ranglistán. Kaszimdzsanov a legnagyobb esélyesnek a végső győzelemre Anandot tartja, de nem rejtette véka alá, hogy sokat készült, szeretné címét megvédeni. Az idegek harcának jósolja a küzdelmet, a 14 klasszikus gondolkodási idejű parti nagyon kimerítő lesz. Sok új megnyitáselméleti ötletet vár a versenyen.