Vágólapra másolva!
A sakkozás új világbajnokával, Veszelin Topalovval az orosz Sport-Expressz szakírója, Jurij Vasziljev a 13. játszma után készített az interjút. A bolgár nagymester felkészüléséről, riválisairól, a viadal menetéről nyilatkozott. Topalov főnyereménynek nevezte 19 éves szekundánsát, Ivan Cseparinovot, aki donorként ötleteivel ajándékozta meg, éjszakákon keresztül dolgozott, a kritikus állásokat elemezte. Topalov kész arra, hogy megmérkőzzön Vlagyimir Kramnyikkal. Reméli, hogy a FIDE átdolgozza a már nyilvánosságra hozott új világbajnoki rendszer szabályzatát, és ismét hasonló mérkőzéssorozat dönti el a cím sorsát.

A felkészülés első állomásaként Veszelin Topalov tíz napot Várnában pihent, majd a híres hegyvidéki üdülőhelyen, a tiszta levegőjű Velingradban edzőtáborozott Reggelente másfél órát töltött az edzőteremben, öt kilométert futott, majd masszázs, úszás volt napirenden, és kezdődhetett a sakkozás.

Mindegyik ellenfélre külön készültek. Nagy figyelmet fordítottak a sötét repertoárra, hiszen a mezőnyben a többség az agresszív 1.e4-gyet játssza, és lehetetlen lett volna a tornagyőzelem, ha megnyugtató megoldást nem találnak. Elsőszámú fegyverként természetesen a szicíliai védelmet választották, de tartalékként például a spanyol megnyitás berlini változatát.

Az elvégzett munka a gyakorlatban is kiállta a próbát. A győzelemre a legnagyobb esélyt Anandnak és önmagának adta, de feltételezte, hogy Lékóval és Adamsszel kell még ezért megbirkóznia. A nagyon tehetséges Szvidler is egyre jobb eredményeket ért el, ahol csak játszott, mindenütt pluszban végzett. Morozevicsnél úgy értékelte, hogy egy-két partit nagyon jó stílusban játszhat, de világbajnokságot csak stabil játékkal lehet nyerni.

- Az első kört szinte egy lélegzetvétellel játszotta le, kivételt csak a rajtnál játszott Lékó elleni párbaja jelentett, aki világossal nyert állást ért el. Az ellenfél még gondosabb felkészülésébe botlott bele?
- Nem szeretném azt mondani, hogy nem így történt. Ez az első forduló volt, az első játszma... A végén még meg is nyertem. Ennek kettős haszna volt: növelte az önbizalmamat, hogy Fortuna is az én oldalamon áll, másodszor a vereség megingatta az egyik legnagyobb riválisomat. Azt nem állítom, hogy ezzel Lékó számára a verseny befejeződött, de amikor elveszted az első partit, amelyet egyetlen lépéssel megnyerhettél volna, ez kizökkenthet a kerékvágásból.

- A második játszmában alaposan megzavarta Anandot egy különleges állásban, ahol a világos futók olyan körhintába ültették őt be, hogy még a rutinos indiainak is beleszédült a feje.
- Ez volt az egész változat értelme: világosnak nem volt igazi fenyegetése, de sötétnek minden pillanatban résen kellett lennie, mert a futópár egy lélegzetvételnyi szünetet sem engedélyezett. Anand hibázott, és vesztenie kellett volna. Teljesen nyert állásom volt, ennek ellenére nem győztem, de közel 100 lépésig kínoztam Anandot. Ez az első körre megadta számomra a győzelmi ritmust.