Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban a sakkozók Világkupájának második fordulójában 17 továbbjutó hely sorsa csak a rapid rájátszáson dőlt el. Négy párharc csak a "hirtelen halál" partiban fejeződött be. Az izraeli nagymesterek teljes sikerrel szerepeltek, mind a négyen továbbjutottak. Búcsúra kényszerült az azeri junior világbajnok, Shakriyar Mamedgyarov, az orosz exvilágbajnok, Alekszandr Halifman. Hat döntetlen után megnyerte a döntő ütközetet a holland Szergej Tivjakov, a csapattárs Loek Van Wely ukrán ellenfelet győzött le. A Világkupa első két fordulójának szenzációja, hogy  a kilenc ukrán indulóból csak hárman maradtak állva.

Harmincnégy sakkozó reménykedett a távoli szibériai olajvárosban a Világkupa rapid rájátszásának napján, de csak tizenheten örülhettek felhőtlenül a csaták végén, ők folytathatják a legjobb 32 között a küzdelmeket a "pótvizsga" nélkül továbbjutottak társaságában. Izgalmasan alakultak a párharcok, sok volt a taktikai döntetlen, de több meccsen a végsőkig kiéleződött a küzdelem.

Az izraeli Borisz Gelfand és az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov három remi után nyerte meg a második rapid partit, a nagy visszatérő, az amerikai Gata Kamszky kettős győzelmet ért el. Az azeri Tejmur Radzsabov rendezte sorait, s biztosította helyét a 32 között. A kubai Lazaro Bruzon és az izraeli Ilia Szmirin az első rapid játszmában diadalmaskodott.

Meglepetés az izraeli Szergej Erenburg sikere, a belga Mihail Gurevic bizonyította, hogy a rapid műfaj még mindig a kedvence. A kilenc ukrán indulóból már csak hárman maradtak versenyben, ezzel szemben a négy izraeli nagymester százszázalékosan szerepel. Hét mérkőzés nem dőlt el a rapid játszmákkal sem. Következett a két-két villámparti, ahol 5-5 percük van a küzdő feleknek és lépésenként 10 másodperc.

Az orosz Alekszej Drejev nehezen, de túljutott fülöp-szigeteki ellenfelén, Mark Paragua alaposan megnehezítette az életét. A három indiai résztvevő közül csak Pentala Harikrisna folytathatja a csatározást. Óriási csata dúlt az orosz Jevgenyij Najer és az azeri junior világbajnok, Shakriyar Mamedgyarov meccsén. A két remivel indult ütközet az azeri győzelmével folytatódott, Najer egyenlített, majd a vezetést is megszerezte. Mamedgyarov ismét nyert, s következhetett a "hirtelen halál" parti, és a nagy snellező hírében áll azerinek fejet kellett hajtania Najer viharos támadása előtt.

A holland Szergej Tivjakov és az orosz Oleg Kornejev hatszor osztozott meg a ponton, mire az esélyesebb egykori orosz, a holland Európa-bajnok csapat tagja, Tivjakov győzött. Jól bírta az izgalmakat az aranyos csapattárs, Loek Van Wely is, nyeréssel fejezte be az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, Alekszandr Mojszejenko elleni csatáját. Az orosz exvilágbajnok Alekszandr Halifman és az amerikai Jurij Shulman hat eldőlt partival indított.

Az esélyesebb orosz nyerte az elsőt, az amerikai egyenlített még a tegnapi első felvonásban. Halifman ismét vezetést szerzett, Shulman megmentette a meccset. Az exvilágbajnok az első villámpartit is megnyerte, de Shulman egyenlített, majd a sorsdöntő hetedik játszmában sötéttel játszott, és számára már a döntetlen is a továbbjutást jelentette.