Vágólapra másolva!
A sakk Világkupa elődöntőjében az első játszmák viszonylag gyors döntetlennel fejeződtek be. Az orosz Alekszandr Griscsuk és az ukrán Ruszlan Ponomarjov az orosz huszárjátékban a 16. lépés után kötött békét. A francia Etienne Bacrot és az örmény Levon Aronyian spanyol megnyitású partija örökös sakkal lett remi. A világbajnok-jelöltségért küzdők párharcaiban is pontosztozkodások születtek. A rendezők nem méltányolták a helyosztókon résztvevők kérését, s holtverseny kihirdetése helyett valamennyi helyezés eldöntésre kerül.

Hanti-Manszijszkban, a Világkupa hatodik fordulójában a nyolc párharcból négynek van igazi tétje. A játéknap nyolc partijából mindössze kettő ért véget döntéssel. Az elődöntő két meccsén, az egymást jól ismerő 23 éves nagymesterek küzdelmei nem hozták lázba a sakkrajongókat.

Az orosz Alekszandr Griscsuk és az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov első partija úgy lett remi, hogy a két sakkozó csak az elméletből jól ismert 16 lépést tette meg a táblán. Az örmény Levon Aronyian a spanyol megnyitás Marshall változatával jelezte szándékát, hogy kézitusára is kész, de a francia Etienne Bacrot jobbnak látta, hogy tisztáldozattal örökös sakkot kényszerítsen ki.

A 9-12. helyért vívott párharcokból ketten még világbajnok-jelöltek lesznek. Az amerikai Gata Kamszky és a spanyol Francisco Vallejo Pons mindössze 10 lépésig ült a táblánál. Az orosz Vlagyimir Malahov az angol megnyitásból semmit nem hozott ki, az egál állást azonban sokáig játszotta, a 15 éves norvég Magnus Carlsen azonban higgadtan védekezett.

A rendezők nem méltányolták a többi helyosztót játszó nagymesterek kérését, hogy a legjobb 16 között ne döntsék el mindent helyezés sorsát. Játszaniuk kellett, a Griscsuk elleni veresége miatt kissé csalódott izraeli Borisz Gelfand, illetve az orosz Alekszej Drejev szerzett lépéselőnyt. Könnyű megjósolni, hogy a nagymesterek többsége a szerdai rapid rájátszásra tartogatja erejét.

Az elődöntő első játszmáinak eredményei:
Griscsuk (orosz, 2720) - Ponomarjov (ukrán 2704) döntetlen
Bacrot (francia, 2725) - Aronyian (örmény, 2724) döntetlen

Az 5-8. helyért:
Rublevszkij (orosz, 2652) - Barejev (orosz, 2675) döntetlen
Gurevics (belga, 2652) - Gelfand (izraeli, 2717) 0 - 1

A 9-12. helyért:
Malahov (orosz, 2570) - Carlsen (norvég, 2570) döntetlen
Kamszky (amerikai, 2690) - Vallejo Pons (spanyol, 2674) döntetlen

A 13 -16. helyért:
Lautier (francia, 2679) - Van Wely (holland, 2648) döntetlen
Drejev (orosz, 2694) - Szakajev (orosz, 2668) 1 - 0