Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperverseny harmadik fordulójában Lékó Péter harmadik döntetlenét érte el, a Világkupa-győztes örmény Levon Aronyiannal sötéttel remizett. Wiswanathan Anand sötéttel legyőzte az éllovas Vaszilij Ivancsukot, és átvette a vezetést. A FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov világossal a francia Etienne Bacrot ellen nyert, az angol Michael Adams is elvesztette veretlenségét, a világbajnok legyőzése után könnyedén adta meg magát az izraeli Borisz Gelfandnak. Megszerezte első győzelmét a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Szergej Karjakin. A nagymesterversenyen a német Arkadij Naiditsch mesterhármassal áll az élen, Almási Zoltán félpontos hátránnyal holtversenyben második.

A harmadik játéknapon négy játszma végződött döntéssel, de igazán látványos partit nem láttunk. A legnagyobb érdeklődés az éllovas Vaszilij Ivancsuk és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand összecsapást kísérte. Meglepően gyorsan a sötét bábukat vezető Anand győzött. Ivancsuk leütött egy mérgezett gyalogot, sötét remek kompenzációt kapott cserébe. Világos tisztjei eltávolodtak a király védelmétől, s ezt az exvilágbajnok egyszerű eszközökkel ezt ki is használta, Ivancsuk két sötéttel elért győzelme után szinte ellenállás nélkül vesztett.

Gyorsan feledtette előző napi vereségét Veszelin Topalov, az orosz huszárjátékot játszó francia Etienne Bacrot kicsit rosszabb állást pár lépés alatt vesztette el. Időnként a győzelmet is nehéz feldolgozni, talán így járt Michael Adams. A bolgár világbajnok ellen remekelt, Borisz Gelfandtól szinte küzdelem nélkül kapott ki. A legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Szergej Karjakin könnyedén nyert. Az egykor világbajnok-jelölt, 1996-ban Anatolij Karpovval világbajnoki döntőt is játszó Gata Kamsky jóval tájékozatlanabb volt a szicíliai védelem Paulsen-változatában. Időzavarba is került, míg Karjakin csak fél órát használt fel az egész játszmára, Kamsky a 32. lépésnél időtúllépéssel vesztett.

Lékó Péter a Világkupa-győztes örmény Levon Aronyiannal mérkőzött meg, s a 32. lépésben háromszori lépésismétlés után egyeztek meg döntetlenben. Nagymesterünk így a holland Loek Van Wely és az azeri Shakriyar Mamedgyarov mellett egyelőre csak remivel büszkélkedhet. A negyedik fordulóban az ukrán olimpiai bajnokcsapat éltáblásával, Ivancsukkal csatázik majd

A 3. forduló eredményei:
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Szokolov (holland, 2689) döntetlen (Félszláv védelem, 26)
Tivjakov (holland, 2669) - Van Wely (holland, 2647) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Topalov (bolgár, 2801) - Bacrot (francia, 2717) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 44)
Gelfand (izraeli, 2723) - Adams (angol, 2707) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 39)
Karjakin (ukrán, 2660) - Kamsky (amerikai, 2686) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 32)
Aronyian (örmény, 2752) - Lékó Péter (2740) döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Anand (indiai, 2792) 0 - 1 (Angol megnyitás, 28)

A verseny állása:
1. Anand 2,5 pont
2-3. Ivancsuk és Topalov 2
4-10. Lékó, Adams, Bacrot, Gelfand, Karjakin, Mamedgyarov és Van Wely 1,5
11-14. Aronyian, Kamsky, Szokolov és Tivjakov 1

A 4. forduló párosítása:
Szokolov - Anand
Lékó Péter - Ivancsuk
Kamsky - Aronyian
Adams - Karjakin
Bacrot - Gelfand
Van Wely - Topalov
Mamedgyarov - Tivjakov