Vágólapra másolva!
Monacóban, a Fairmont Monte-Carlo Hotelben megkezdődött a 15. Amber-verseny. A viadal első napján Lékó Péter a "vakon" játszott partiban világossal győzött a dán Peter Heine Nielsen ellen, a rapid játszmában örökös sakkal kiharcolta a döntetlent. A bolgár világbajnok Veszelin Topalov kétszer is nyert az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. A címvédő Viswanathan Anand vereséggel rajtolt, világossal vesztett az orosz Alekszandr Morozevics ellen, sötéttel is meggyűlt a baja, de végül remivel megmenekült. Meglepetésre a spanyol Francisco Vallejo Pons legyőzte az orosz Peter Szvidlert.

Remek párharcokkal kezdődött meg a hagyományos szuperverseny, ahol a 12 meghívott résztvevő kétjátszmás páros meccseken méri össze erejét. Először a nehezebb műfajban, "vakon" mérkőznek meg egymással. A nagymesterek csak az üres sakktáblát látják maguk előtt, és az egér segítségével teszik meg a lépést. Lékó Péter a viadal egyik újoncával, a dán Peter Heine Nielsennel kezdte meg a tornát, s világossal megnyerte az első partit. Nagyon fontos volt ez a győzelem, hogy feledje a linaresi szuperversenyen a hajrában elszenvedett kettős vereséget. A szicíliai védelem egyik divatos változatában Péter jobban kiismerte magát, kedvező gyalogszerkezetével, az ellenfél hadállásába betört bástya és huszár összjátékával megadásra kényszerítette a dán sakkozót. A rapid játszmájuk a vezérindiai védelem egyik bonyolult folytatásában örökös sakkal ért véget.

A tavalyi Amber-versenyen mindkét műfajban első helyen végzett Viswanathan Anand vereséggel rajtolt. A főpróba nem sikerült számára fényesen, Izlandon nagyszabású villámversenyen vett részt. A nyolcaddöntőben nagy izgalmak után legyőzte Polgár Juditot, de az elődöntőben vesztett a későbbi tornagyőztes, a norvég csodagyerek, a 15 éves világbajnok-jelölt Magnus Carlsen ellen! Az orosz Alekszandr Morozeviccsel szicíliai védelmű csatája világos kezdeményezésének jegyében zajlott, de Anand láthatóan elvesztette a fonalat, Morozevics felülkerekedett. A rapid összecsapás is az orosz nagymester sikerét ígérte, de időzavarban elrontotta esélyes állását.

A bolgár világbajnok Veszelin Topalov az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben a sötét bábukat vezetve a legnagyobb bonyodalmakat vállalta, minőséget áldozott, világos középen rekedt királya ellen indított akciót. Ivancsuk nem látta át a komplikációkat, s nem talált védelmet. Topalov világossal korán gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette, s kettős győzelemmel tette le névjegyét.

Meglepetés az orosz Peter Szvidler veresége. A spanyol Francisco Vallejo Pons bátran tisztet áldozott, s kihasználva Szvidler hibáját nyert is. A visszavágón hátrányos állását döntetlenre mentette. A linaresi győztes Levon Aronyian elvesztette az első játszmát a holland Loek Van Wely ellen, majd könnyen egyenlített. Az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk tisztelte egymást, két remivel végződött meccsük 1-1-re.

Az első forduló eredményei:
"Vak" partik:
Van Wely (holland,2647) - Aronyian (örmény, 2752) 1 - 0 (Modern védelem, 53)
Lékó Péter (2740) - Nielsen (dán, 2644) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 57)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Topalov (bolgár, 2801) 0 - 1 (Szláv védelem, 32)
Vallejo Pons (spanyol, 2650) - Szvidler (orosz, 2765) 1 - 0 (Szláv védelem, 58)
Anand (indiai, 2792) - Morozevics (orosz, 2721) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 68)
Gelfand (izraeli, 2723) -Griscsuk (orosz, 2717) döntetlen (Vezérindiai védelem, 43)

Rapid játszmák:
Aronyian (örmény, 2752) - Van Wely (holland, 2647) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 33)
Nielsen (dán, 2644) - Lékó Péter (2740) döntetlen (Vezérindiai védelem, 36)
Topalov (bolgár, 2801) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 59)
Szvidler (orosz, 2765) - Vallejo Pons (spanyol, 2650) döntetlen (Spanyol megnyitás, 57)
Morozevics (orosz, 2721) - Anand (indiai, 2792) döntetlen (Réti megnyitás, 35)
Griscsuk (orosz, 2717) - Gelfand (izraeli, 2723) döntetlen (Orosz huszárjáték, 21)

A 2. forduló párosítása:
Griscsuk - Vallejo Pons
Morozevics - Gelfand
Szvidler - Anand
Aronyian - Topalov
Nielsen - Ivancsuk
Van Wely - Lékó Péter