Vágólapra másolva!
A Krasznoturinszkban zajló IV. Észak-Ural-kupa negyedik fordulójában az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, Katyerina Lahno legyőzte az orosz Nagyezsda Koszinvevát. A nyeréssel Lahno félpontos előnnyel vezet. Megszerezte első győzelmét a litván Viktorija Cmilyte, az orosz Tatjana Koszincevára mért vereséget. A másik három játszma döntetlennel fejeződött be.

A női szuperverseny negyedik játéknapján folytatta sikeres szereplését a 16 éves Katyerina Lahno. Az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, a 2005-ös Európa-bajnoknő sötéttel győzött Nagyezsda Koszinceva ellen, s ezzel a nővérekkel szemben 2-0-ra nyerte meg a párharcot. Lahno a spanyol megnyitás Arhangelszki-változatának divatos folytatásában szép ellenjátékot kapott az áldozott gyalogért. Minőséget nyert, majd anyagi előnyét aprólékos "munkával" érvényesítette. Harmadszor kapott ki Tatjana Koszinceva. Kiskombinációval Viktorija Cmilyte gyalogelőnyt szerzett, huszárvégjátékban aktív királyának segítségével szerezte meg első győzelmét.

A női sakkozás legendája, a torna legidősebb résztvevője, Maja Csiburdanidze a legfiatalabbal, a 12 éves Hou Jifannal osztozott meg a ponton. A torinói olimpián bronzérmes kínai válogatott legjobb pontszerzője a szovjet csapattal ötször, a grúz együttessel háromszor olimpiai aranyérmes Csiburdanidzevel szemben nehéz csatában mentette döntetlenre hátrányos állását. Nagy küzdelem után remizett a két exvilágbajnoknő, Zsu Csen és Antoaneta Sztefanova. Örökös sakkal fejeződött be Lilit Mkrtchian és Szvetlana Matvejeva partija.

A 4. forduló eredményei:
Viktorija Cmilyte (litván, 2449) - Tatjana Koszinceva (orosz, 2472) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 61)
Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2479) - Katyerina Lahno (ukrán, 2449) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 98)
Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) - Hou Jifan (kínai, 2488) döntetlen (Benoni védelem, 55)
Zsu Csen (katari, 2476) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) döntetlen (Spanyol megnyitás, 61)
Lilit Mkrtchian (örmény, 2459) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) döntetlen (Francia védelem, 53)

A verseny állása:
1.Katyerina Lahno 3,5 pont
2. Zsu Csen 3
3-4. Antoaneta Sztefanova és Maja csiburdanidze 2,5
5-6. Hou Jifan és Nagyezsda Koszinceva 2
7-8. Lilit Mkrtchian és Viktorija Cmilyte 1,5
9. Matvejeva Szvetlana 1
10. Tatjana Koszinceva 0,5

Az 5. forduló párosítása:
Matvejeva - Cmilyte
Sztefanova - Mkrtchian
Hou Jifan - Zsu Csen
Lahno - Csiburdanidze
Koszinceva,T - Koszinceva,N

Verőci Zsuzsa