Vágólapra másolva!
Bielben harmadszor lett tornagyőztes az orosz Alekszandr Morozevics: a 10. játéknapon gyorsan remizett az azeri Tejmur Radzsabovval, és másfél pontos előnnyel ért célba. A 15 éves norvég Magnus Carlsen világossal legyőzte a kubai Lazaro Bruzont, és befogta a junior világranglista-vezető Radzsabovot. Szép nyeréssel örvendeztette meg híveit a svájci Yannick Pelletier, és a címvédő ukrán Andrej Volokityinnel holtversenyben végzett. A nők viadalán az utolsó fordulóban három döntetlen született, a svéd Pia Cramling is másfél pontos előnnyel nyert.

Hét győzelem és két vereség után a tornagyőztes Alekszandr Morozevics gyors döntetlennel fejezte be harmadik bieli szereplését, és harmadszor ünnepelhet tornagyőzelmet. Az orosz nagymester megalkuvást nem tűrő stílusa érdekes színfoltja volt a versenynek, s egyúttal külön érdekesség, hogy mindkét vereségét a 15 éves norvég csodagyerektől, Magnus Carlsentől szenvedte el. A junior világranglistát vezető azeri Tejmur Radzsabov pályafutása során először játszott a sakkfesztiválon. Csak a győztestől kapott ki, bizonyította, hogy méltó helye van a szupernagymesterek táborában.

Bielben is a közönség kedvence volt Magnus. Tavaly mutatkozott be, és 2528 Élő-pontjának "megfelelően" az utolsó helyen végzett 4 ponttal. Az eltelt egy év alatt óriásit fejlődött, ennek ékes bizonyítéka a + 147 Élő-pont. A Világkupán kiharcolta a világbajnok-jelöltséget, a Corus "B" tornán kivívott elsőségével jövőre már a szuperversenyen játszhat. A torinói sakkolimpián is remekelt a norvég csapat éltábláján. Carlsen a címvédő Andrej Volokityin ellen kétszer botlott. Nagy csalódás a calviai sakkolimpián aranyérmes ukrán válogatott tagjának, Volokityinnek a szereplése. A hajrában feljavult a bieli Yannick Pelletier, nyeretlenül, öt vereséggel lett utolsó a kubai Lazaro Bruzon. A tornán a 30 partiból 18 végződött döntéssel.

Az utolsó forduló eredményei:
Yannick Pelletier (svájci, 2583) - Andrej Volokityin (ukrán, 2662) 1- 0 (Nimzoindiai védelem, 30)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2728) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2731) döntetlen (Szláv védelem, 10)
Magnus Carlsen (norvég, 2675) - Lazaro Bruzon (kubai, 2667) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 49)

A verseny végeredménye:
1. Alekszandr Morozevics (orosz) 7,5 pont
2-3. Magnus Carlsen (norvég) és Tejmur Radzsabov (azeri) 6
4-5. Andrej Volokityin és Yannick Pelletier 4
6. Lazaro Bruzon 2,5

A résztvevők performance-pontszám teljesítménye:
Morozevics 2853, Carlsen 2744, Radzsabov 2734, Volokityin 2607, Pelletier 2622, Bruzon 2485.

Az Élő-pontszámok változása:
Morozevics +15, Radzsabov +1, Carlsen +10, Volokityin -8, Pelletier +5, Bruzon - 24 pont.