Vágólapra másolva!
Lékó Péter és a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésének ünnepélyes megnyitóját, és a sorsolást ma este tartják meg a Miskolci Nemzeti Színházban. Az esztendő egyik legrangosabb sakkversenyére tegnap délután érkeztek meg a nagymesterek, Anatolij Karpovval együtt utaztam, a közel kétórás autóút jó lehetőség volt beszélgetésre, a sakkvilág ügyes-bajos dolgainak értékelésére. A vasárnapig tartó viadalon naponta két-két játszmát vív egymással a két világklasszis, mindennap 16 órakor és 17 óra 30 perckor kezdődnek a partik, a nagymestereknek 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, és lépésenként még 5-5 másodperccel is gazdálkodhatnak. Pénteken, szeptember 1-én Karpov és Lékó közönségtalálkozón vesz részt. A játszmákat a sakkrajongók élőben a www.lekokarpov.hu honlapon követhetik nyomon.

- A Credit Suisse jubileumi villámsakk tornáján remek eredményt ért el, Garri Kaszparovval holtversenyben első lett. Milyen célt tűzött ki maga elé a Lékó elleni párosmérkőzésre?
- A zürichi versenyre egy kicsit készültem, de tudni kell, hogy a villámpartikban az eredményesség kizárólag a formán és a gyors reakción múlik. Persze, ha a megnyitásban hátrányba kerülsz, akkor a mi szintünkön már nehéz megmenekülni a vereségtől. Zürichben elégedett lehettem a megnyitásaimmal, Polgár Judittal, Kaszparovval és Korcsnojjal szemben sem volt gondom, talán Kaszparov ellen álltam egy kicsit rosszabbul, de megtaláltam egy pontos manővert. Természetesen Péter nagyon erős játékos, szeretném megnyerni a meccset, egy sakkozónak csak győzelmi vággyal szabad asztalhoz ülnie.

- Nagyon régen nem játszott már klasszikus gondolkodási idejű versenyen. Mi ennek az oka?
- Sajnos erre egyszerű a válasz, alig van verseny. A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, ezen sürgősen változtatni kell. Összeszámoltam, hogy ebben az évben mintegy 56 sakkozót hívnak meg rangos versenyre. Ha azt számoljuk, hogy Topalov, Anand, mondjuk a 4-5 legjobb több tornára is meghívást kap, akkor a többiek közül mintegy harmincan számíthatnak még egy-egy rangos versenyen való részvételre. Svájci rendszerű viadalokon való részvételem szóba sem jöhet, így maradnak a rapid tornák, hogy a formámat megőrizhessem. Érthető öröm volt számomra többek között Tallinban, a Keresz-emlékversenyen elért első helyen, a zürichi tornagyőzelmem a 166. volt a sorban, azt hiszem, hogy ezt a világrekordot senki nem tudja megdönteni. Kaszparov már régen nem számolja a győzelmeit, mert belátta, hogy esélye sincs arra, hogy befogjon.

- Fantasztikus pályafutásának is voltak keserű pillanatai, olyan játszmák, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak.
- Sok ilyen volt. Nehéz elfelejteni a sevillai, 1987-es világbajnoki döntő utolsó partiját, remivel visszahódíthattam volna a címet Kaszparovtól. Minden másképp alakult volna, ha az első Kaszparov elleni meccsemen megnyerem a 41. partit, láttam a nyerést, de időzavarban biztosra akartam menni, aztán még a függőelemzésünk sem sikerült.

- Melyik tornagyőzelmére a legbüszkébb?
- Feltétlenül az 1994-es linaresi sikeremre, két és fél ponttal előztem meg Kaszparovot, 14 résztvevős szuperversenyen 11 pontot gyűjtöttem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kaszparov ellen nyert állást remiztem el, így akár még nagyobb is lehetett volna ez a különbség. Azt hiszem, hogy ez is világrekord, ezt a teljesítményt is nehéz lesz felülmúlni. A performance teljesítményem közel 2980 körül volt, s nem szabad elfelejteni, hogy ekkor még az Élő-pontok nem inflálódtak.

- Lassan közeledik az egyesített világbajnoki címért Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov párosmérkőzése. Hogyan értékeli az esélyeket?
- Nagyon örülök annak, hogy végre megszűnik a kettős hatalom, amely károsan befolyásolta a sakk fejlődését, távol tartotta a szponzorokat a sakk világától. Végre egy világbajnok lesz. Azért vannak fenntartásaim is, hiszen az argentínai világbajnokság nagyon erős mezőnyű volt, de a nyolc sakkozót előversenyek nélkül hívták meg a viadalra, ezért a legitimitása megkérdőjelezhető. Kramnyik világbajnoki címe is vitatható, hiszen 2000-ben hódította azt el Kaszparovtól, s azóta csak egyetlen mérkőzést játszott Lékó Péterrel, szerencsés volt a címvédése. Érthetetlen módon Péter nagyon esélyes állásban maga kínálta a döntetlent a 12. partiban, mert hitt abban, hogy két remivel is célba érhet. Kramnyik fantasztikusan felkészült Kaszparov elleni meccsére, győzelme után valamiféle letargikus sakkot kezdett el játszani, "átaludta" az éveket. Nehéz összehasonlítani kettőjük sakktudását. Kramnyik sokkal jobban érti a sakkot, Topalovnak konkrétnak nevezhető tudása van, hihetetlen ambíciója. Eldöntheti a küzdelmet, hogy Kramnyik milyen egészségi állapotban lesz. A torinói sakkolimpián jól játszott, de egy-két partit szinte ajándékba kapott, Dortmundban nem volt meggyőző a játéka, Lékó ellen az utolsó fordulóban egy egyenlő állást nyert meg. Ha Kramnyik jó formában lesz, akkor nyerni fog, ellenkező esetben akár "egykapus" is lehet az összecsapásuk, Topalov képes a kínálkozó esélyeket hibátlanul kihasználni.

- Nekem kevésnek tűnik a 12 játszma.
- Egy világbajnoki döntőn legalább 16 partit kellene játszani, 8 világos és 8 sötét összecsapás jobban tükrözné az erőviszonyokat. A felgyorsult világban túlzás lenne visszatérni a 24 játszmás lebonyolításra, ahogy mi játszottunk, de a 12 partit kevésnek érzem.

- Számtalan nemzetközi szervezetben visel fontos funkciót, a világ számos országában Karpov-sakkiskolák működnek. Tavaly nyáron még arról hallottunk, hogy a FIDE elnöki funkcióért is harcba száll.
- Voltak ilyen ambícióm. Mintegy negyven országot látogattam meg, úgy éreztem, hogy jók az esélyeim. Bessel Kok sok hibát vétett, leginkább csapatának összeállításakor hibázott. Bessel keresett engem meg, és ajánlotta, hogy dolgozzunk együtt. Úgy éreztem, hogy céljaink közösek lehetnek. Becsülöm a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, de a csapata méltatlan arra, hogy a sakkvilágot vezesse, szavakat is nehezen találok a működésükre. Úgy éreztem, hogy igazi programmal, hathatós szponzorok segítségével sokat tehetek a sakkozás jelenéért és jövőjéért. Akkoriban nagyon sok telefont kaptam, bátorítást, és egyúttal már a különböző funkciókra vágyók hívását is. Bessel Koknak azt ajánlottam, hogy legyek én az elnökjelölt, hiszen nehéz lett volna megszerezni az Orosz Sakkszövetség támogatását, ha elvesztünk egy elnöki pozíciót egy alelnökiért cserébe. Bessel ezt kezdetben megértette, de "súgói" lebeszélték erről. Be kellett látnom, hogy az egyre erősödő harc közepette nagyon sok mindenről le kellett volna mondanom, ezért visszakoztam. Számtalan olyan funkcióm van, amely sok munkát igényel. Nagyon fontosak a sakkiskoláim, amelyek a világ 16 országában működnek. Remény van arra, hogy a sakk hivatalos tantárgy legyen az orosz iskolákban. Ez óriási előrelépést jelentene a sakk népszerűsítésében, a még nagyobb tömegbázis megteremtésében. Úgy érzem, hogy sok a tennivalóm, nemrég jelent meg az 59. sakk-könyvem, számos tervem vár még megvalósításra.

Verőci Zsuzsa