Vágólapra másolva!
A miskolci Nemzeti Színházban zajló nyolcjátszmás rapid párosmérkőzés harmadik játszmájában Lékó Péter a világos bábukat vezetve legyőzte Anatolij Karpovot. Negyedik összecsapásuk döntetlennel zárult, így a párharc első félideje után Lékó 2,5-1,5 arányban vezet az orosz exvilágbajnok ellen. Nagymesterünk szép győzelmét Karpov egyik kedvenc változatában érte el. Pénteken a nagymesterek közönségtalálkozón vesznek részt, a párharc szombaton folytatódik.

A sakkozás szentélyéve előlépett Miskolci Nemzeti Színházban a szépszámú közönség nagy tapssal jutalmazta Lékó Péter első nyerését. A sakkrajongók lélegzetüket is visszafojtva figyelték, ahogy a harmadik játszma befejező lépéseit már kölcsönös kapkodásban húzták. Nagymesterünk futója azonban jobb volt mint sötét huszárja.

A c6 szabadgyalog megnehezítette Anatolij Karpov életét, a világos mezőkön elgyengült a sötét királyállás. Az orosz exvilágbajnok az egész játszmában időhátrányban volt. Péternek épen a kritikus állásokban bőven volt ideje, hogy tervet szövögessen, hogy a védekezés nagymesterének számító Karpov ellenállását hogyan törje meg.

Erőfeszítéseit végül siker koronázta. A játszma végén röviden megbeszélték egymás között a parti menetét, majd mintegy félórás szünet után következett a negyedik összecsapás. Karpov kezdeményezett, de a sorozatos cserék után létrejött végjátékban igazi veszély Lékót nem fenyegette, legrosszabb esetben is elméleti döntetlen végjátékot kellet volna játszania több idővel. Karpov a gyorsabb békekötést választotta. A mérkőzés első félideje után Lékó Péter egypontos előnnyel vezet, és a pénteki szabadnap után szombaton újabb két játszmával folytatódik küzdelmük.

A második játéknap eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2738) - Anatolij Karpov (orosz, 2668) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 51)
Anatolij Karpov (orosz, 2668) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 37)

A párosmérkőzés állása:
Lékó Péter - Anatolij Karpov 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

A verseny
táblázata

Élő-pontszám1.2.3.4.5.6.7.8.össz.
Lékó P.27380,50,5 1 0,5 2,5
A. Karpov26680,50,5 00,5 1,5