Vágólapra másolva!
Moszkvában a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov bejelentette, hogy a következő világbajnoki ciklus világbajnok-jelölti páros mérkőzéseit Elisztában, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában rendezik meg  2007. május 26. és június 14. között. A 16 jogosult résztvevőből a legjobb négy kvalifikálja magát a Mexikóban 2007. szeptember 11. és október 1. között megrendezendő nyolcrésztvevős, kétfordulós világbajnokságra. A címvédő Vlagyimir Kramnyik mellett az indiai Viswanathan Anand, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics előselejtező nélkül játszhat a viadalon. Lékó Péter a török színekbe átigazolt Mihail Gurevics, Polgár Judit az orosz Jevgenyij Barejevvel vív meg az első körben, remélt továbbjutásuk esetén a két magyar nagymester egymás ellen küzd meg a hatjátszmás meccsen.

A FIDE és a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke, Kirszan Iljumzsinov a moszkvai Tal-emlékverseny után megrendezett villámverseny idején jelentette be a végleges döntést, hogy Elisztában rendezik meg a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket. Hosszas tárgyalások után sem sikerült "eladni" a meccsek megrendezésének jogát, így ismét Iljumzsinov mentette meg a helyzetet, a 480 ezer dolláros díjalapból végül 360 ezret magára vállalt, 120 ezret pedig a FIDE biztosít a meccsenkénti 40 ezer dolláros díjazásból.

Az eredeti kiírásnak megfelelően hatjátszmás küzdelmeket vívnak a jogosult résztvevők, 3-3 esetén rapid rájátszás, ha szükséges, akkor villámpartik döntik el a továbbjutást. A 16 jogosult résztvevőből négyen kvalifikálják magukat a döntőre. A sorsolást már a tavalyi Világ Kupa után elkészítették, így tudjuk, hogy a legjobb esetben is csak egy magyar résztvevője lehet a mexikói nyolcas világbajnoki versenynek. Lékó Péter és Polgár Judit reményeink szerint sikerrel veszi az első akadályt - a török Mihail Gurevics és az orosz Jevgenyij Barejevvel szemben -, de a következő körben egymás ellen csatáznának. A beosztást még a tavalyi pontszámok alapján végezték el, azóta némileg átrendeződtek az Élő-pontszámok. Iljumzsinov bejelentésével véglegessé vált, hogy a FIDE exvilágbajnoka, a bolgár Veszelin Topalov csak abban az esetben játszhat a selejtezőn, ha valaki visszalép a küzdelemtől!

A sorsolás:
1. Aronyian (örmény, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2698)
8. Alekszej Shirov (spanyol, 2720) - Michael Adams (angol, 2735)

2. Lékó Péter (magyar, 2741) - Mihail Gurevics (török, 2648)
7. Polgár Judit (magyar, 2710) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2693)

3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2688)
6. Alekszand Griscsuk (orosz, 2710) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2682)

4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672)
5. Etienne Bacrot (francia, 2705) - Gata Kamsky (amerikai, 2705)

Verőci Zsuzsa