Vágólapra másolva!
A Corus 2007 szuperverseny negyedik fordulójában az éllovas Tejmur Radzsabov újabb győzelmet aratott. Az azeri nagymester stratégiai csatában nyert a holland Szergej Tivjakov ellen, és megőrizte félpontos előnyét. Jól sikerült "házielemzéssel" győzött a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a spanyol Alekszej Shirov harmadszor kapott ki. A játéknap érdekessége, hogy a 16 éves Magnus Carlsen a torna doyenjével, a 37 éves Viswanathan Ananddal remizett. Az újonc cseh David Navara a világbajnok Vlagyimir Kramnyiktól sötéttel rabolt fél pontot. A 19-es kategóriájú tornán a pontvadászat csütörtökön folytatódik.

A negyedik játéknapot három gyors döntetlen vezette be. A legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen világossal remizett az ötszörös tornagyőztes Viswanathan Ananddal. Az orosz Alekszendr Motylev és az örmény Levon Aronyian partija is csak 22 lépésig tartott, az orosz Peter Szvidler és az ukrán Ruszlan Ponomarjov játszmája sem okozott nagy izgalmat.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov megcsillogtatta remek megnyitáselméleti felkészültségét. A spanyol Alekszej Shirov Grünfeld védelmével szemben a 25. lépésben újított, az áldozott minőségért bőséges ellenértéket kapott. A passzív sötét tisztek csak szemlélői voltak Topalov manővereinek, igazi ellenállást nem tudtak kifejteni. A bolgár sakkozó immár egyedül a második, míg Shirov egyedüli sereghajtó. A tornát kettős vereséggel kezdő Loek van Wely rendezte sorait, a 17 éves Szergej Karjakin bástyaáldozattal örökös sakkot ért el, még veretlen, de egyúttal nyeretlen is,

Messze a várakozáson felül szerepel a tornára Alekszandr Morozevics visszalépése után meghívást kapott 21 éves David Navara. Az angol megnyitás korai vezércserés folytatásában minimális hátrányban volt Vlagyimir Kramnyik ellen, de pontos védekezéssel a cseh sakkozó kiharcolta a döntetlent. Az éllovas Tejmur Radzsabov nagy elánnal sakkozik, minimális előnyét fokozatosan növelte a passzív védekezést vállaló Szergej Tivjakovval szemben. A holland nagymester nehéz pozícióban gyalogot nézett el, állása összeomlott. Radzsabov félpontos előnnyel várhatja a csütörtöki ötödik fordulót.

A 4. forduló eredményei:
Motylev (orosz, 2647) - Aronyian (örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 22)
Carlsen (norvég, 2690) - Anand (indiai, 2779) döntetlen (Szicíliai védelem, 20)
Szvidler (orosz, 2728) - Ponomarjov (ukrán, 2723) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)
Kramnyik (orosz, 2766) - Navara (cseh, 2719) döntetlen (Angol megnyitás, 63)
Radzsabov (azeri, 2729) - Tivjakov (holland, 2667) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 75)
Topalov (bolgár, 2783) - Shirov (spanyol, 2715) 1 -0 (Grünfeld védelem, 41)
Van Wely (holland, 2683) - Karjakin (ukrán, 2678) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 37)

A verseny állása:
1. Tejmur Radzsabov 3,5 pont
2. Veszelin Topalov 3
3-7. Viswanathan Anand, Levon Aronyian, Vlagyimir Kramnyik, David Navara, Peter Szvidler 2,5
8-9. Szergej Karjakin és Ruszlan Ponomarjov 2
10. Alekszandr Motylev 1,5
11-13. Magnus Carlsen, Szergej Tivjakov és Loek van Wely 1
14. Alekszej Shirov 0,5

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Karjakin - Motylev
Shirov - Van Wely
Tivjakov - Topalov
Navara - Radzsabov
Ponomarjov - Kramnyik
Anand - Szvidler
Aronyian - Carlsen