Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny tizedik fordulójában az éllovasok rangadója, Viswanathan Anand és Magnus Carlsen játszmája az indiai exvilágbajnok győzelmével végződött. Vishy remekelt, a spanyol megnyitás Csigorin-változatában nyert a 16 éves norvég sakkozó ellen, és egypontos előnyre tett szert. A játéknap másik spanyolos csatája, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Peter Szvidler küzdelme örökös sakkal lett remi. A Meráni-változat egyik divatos folytatásában osztozott meg a ponton az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Morozevics. Hiába állt nagyon biztatóan Lékó Péter a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen, ismét hibázott, és gyaloghátrányos bástyavégjátékot kellett döntetlenre mentenie. A hétfői szabadnap után Lékó a sötét bábukat vezeti Aronjannal szemben.

A tizedik játéknap egyetlen győzelmét Viswanathan Anand aratta. A rutinos indiai exvilágbajnok holtversenyes társára, a 16 éves Manus Carlsenre másodszor mért csapást. Tetszetős volt Vishy győzelme az ifjú norvég titán ellen.

A klasszikus Csigorin-változat csínját-bínját még nem értheti annyira Magnus, Anand tisztáldozata ellen nem talált védelmet. Nem unatkoztak a sakkrajongók Vaszili Ivancsuk és Peter Szvidler küzdelmének követésekor sem.

Az orosz és az ukrán olimpiai bajnok csatájában Szvidler gyalogot áldozott, amire Ivancsuk tisztáldozattal válaszolt, de a sötét király elleni roham csak remihez vezetett. Élvezetes volt az örmény Levon Aronjan és Alekszandr Morozevics a Meráni-változatban vívott elméleti értékű ütközete, egyikük sem hibázott, pontosztozkodás a vége.

Lékó Péter és Veszelin Topalov 84 lépés után osztozott meg a ponton. A szicíliai védelem Najdorf-változatában Péter előnybe került, de elegendő volt egy elhibázott csere, és a bolgár exvilágbajnok átvette a kezdeményezést. A kalandok Lékó számára gyaloghátrányos bástyavégjátékkal zárultak, és keserves küzdelemben mentette döntetlenre a játszmát.

A 10. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Veszelin Topalov (bolgár, 2783) döntetlen (Szicíliai védelem, 84)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Peter Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 38)
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) döntetlen (Meráni-változat, 29)

A verseny állása:
1. Viswanathan Anand 6,5 pont
2-3. Magnus Carlsen és Vaszilij Ivancsuk 5,5
4-5. Levon Aronjan és Péter Szvidler 5
6. Veszelin Topalov 4,5
7-8. Lékó Péter és Alekszandr Morozevics 4

A keddi 11. forduló párosítása:
Levon Aronjan - Lékó Péter
Alekszandr Morozevics - Viswanathan Anand
Magnus Carlsen - Vaszilij Ivancsuk
Peter Szvidler - Veszelin Topalov