Vágólapra másolva!
Mainzban, a Chess Classic 2007 sakkfesztiválon Viswanathan Anand és Levon Aronjan vívja a 12. Grenkeleasing rapid világbajnoki döntőt. A négy résztvevős torna szombati második napján az indiai exvilágbajnok három döntetlennel bebiztosította első helyét. Az örmény Aronjan francia riválisa, Etienne Bacrot ellen nyert, és másodikként döntőt játszhat. Anand és Aronjan négyjátszmás meccset vív, 2-2 esetén villámpartik döntenek.

A hatszoros mainzi győztes, Viswanathan Anand számára egy nagyon izgalmas játszmával indult a torna második napja. Sötéttel az üzbég FIDE exvilágbajnok, Rusztam Kaszimdzsanov ellen kellemetlen állásba keveredett, királya középen rekedt, ráadásul jelentős időhátrányba is került. Kaszimdzsanov azonban nem találta meg a legerősebb folytatást, és a kalandos parti remivel végződött. Az örmény Levon Aronjan az első játéknap után holtversenyben állt a második helyen Etienne Bacrot társaságában. A második kört a francia nagymester elleni fontos partival kezdte, de nem kellett sokáig "izgulnia", simán nyert, s ezzel megnyílt előtte a döntőbe vezető út.

Aronjan világossal nem tudott visszavágni Anandnak, de a remi is elegendő volt számára. Kaszimdzsanov lendületes támadással nyert Bacrot ellen, s ezzel felcsillant a remény, hogy Aronjan legyőzésével holtversenybe kerülne az örmény sakkozóval. Minőséget áldozott, jelentős időelőnyre tett szert, de Aronjan kiharcolta a döntetlent, így igazi sakkcsemegét jelent majd vasárnap este Ananddal szemben a négyjátszmás döntője. A mexikói világbajnokságra készülő két sakkozó korábban 12 partiban mérte össze erejét. Először 2004-ben, a calviai sakkolimpián találkoztak, remivel kezdtek. Anand 3-2-re vezet, valamennyi nyerést a világossal játszó fél érte le. Az indiai exvilágbajnok a rapid sakkozás legjobbjának számít, Aronjan pedig az egyik trónkövetelő. Májusban hatjátszmás meccsen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot.

A második nap eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2683) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Félszláv védelem, 62)
Etienne Bacrot (francia, 2695) - Levon Aronjan (örmény, 2650) 0 - 1 (Olasz megnyitás, 45)

Levon Aronjan (örmény, 2750) - Viswanathan Anand (indai, 2792) döntetlen (Benoni védelem, 25)
Etienne Bacrot (francia, 2695) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2683) 0 - 1 (Félszláv védelem, 42)

Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Etienne Bacrot (francia, 2695) döntetlen (Philidor védelem, 17)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2683) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Nimzoindiai védelem,

A négyes torna végeredménye:
1.Viswanathan Anand 4 pont
2. Levon Aronjan 3,5
3. Rusztam Kaszimdzsanov 2,5
4. Etienne Bacrot 2

A 12. Grenkeleasing Rapid Világbajnoki Döntő:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Levon Aronjan (örmény, 2750)