Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában szeptember 12. és 30. között rendezik meg a nyolcrésztvevős, kétfordulós sakkvilágbajnokságot. A nagy érdeklődéssel várt viadalon hazánkat Lékó Péter képviseli, aki három éven belül harmadszor csatázik a világbajnoki címért. A döntőn a címvédő Vlagyimir Kramnyik, a világranglistát vezető exvilágbajnok Viswanathan Anand mellett az orosz Aleszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand játszik még. A résztvevőket bemutató sorozatban az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása, Aronjan pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án született Jerevánban. Szegeden 1994-ben, a 12 évesek korcsoportjában világbajnoki címet szerzett, 2002-ben junior világbajnokságot nyert.

Három évvel később Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világ Kupán. 2006 januárjában, Wijk aan Zee-ben, pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott "vezérevezőse", jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A sikersorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első - többek között Lékó Péterrel -, majd 2007. januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval és Tejmur Radzsabovval osztozott a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbítás után nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen.

A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét. Főpróbaként Aronjan Mainzban megnyerte a Fischer Random Chess versenyt, a döntőben Anandot győzte le. A visszavágón, a rapid tornán az indiai exvilágbajnok diadalmaskodott, három remi mellett egy nyeréssel. A július 1-től érvényes ranglistán Levon Aronjan 2750 Élő-pontjával a nyolcadik.

"Harmadik esélyesként Aronjant említeném, az elmúlt két évben komoly meglepetéseket okozott. Megnyerte a Világ Kupát, első volt Linaresben, nyert Wijk aan Zee-t. A feszültséget ő nagyon jól bírja, minél nagyobb a tét, annál jobban játszik, s ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni" - nyilatkozta Lékó Péter a világbajnokság előtt. Koránál fogva Aronjan az orosz Alekszander Griscsukhoz hasonlóan eddig kevés szuperversenyen vett részt.

Forrás: [origo]

Aronjannak (jobbra) kulcsszerepe volt az örmények olimpiai diadalában

Riválisai elleni mérlege

Az örmény nagymester az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal 13 játszmában mérte össze erejét. 2005-ben az Európa-kupán remivel indult párharcuk, még hét partiban osztoztak meg a ponton, mindketten három-három partit nyertek. Kramnyik világossal emlékezetes partiban nyert a torinói sakkolimpián, és "lassú" tempóban háromszor kötöttek békét. Jerevánban Aronjan 4-2-re legyőzte Kramnyikot rapidmeccsen, a kritikus pillanatokban a világelső többet hibázott.

A világranglistát vezető Viswanathan Ananddal 15 partit játszott, 9 döntetlen mellett az indiai exvilágbajnok 4-2-re vezet. Az örmény nagymester azonban klasszikus gondolkodású idejű összecsapást még nem vesztett 37 éves riválisával szemben. Négy remi mellett a linaresi szuperversenyen szenzációs küzdelemben nyert Aronjan. A játszmát a torna legjobb partijának választották.

Alekszander Morozeviccsel mindössze 8 partit vívott, 4-1-re vezet az orosz sakkozó. A moszkvai Tal-emlékversenyen az örmény nagymester nyert, Linaresben kettőt remiztek, a többi rapid összecsapás volt.

Lékó Péter és Levon Aronjan először a tavalyi Corus-tornán viaskodott egymással, remivel indítottak. A további 12 játszmájukból Aronjan négyet megnyert, egyet elvesztett. Fontosabb, hogy nagymesterünk a tavalyi dortmundi szuperversenyen visszavágott Levonnak a linaresi vereségéért, s még ötöt remiztek a klasszikus tempóban.

Peter Szvidlerrel 15 játszmában mérte össze erejét, 3-2-vel az örmény sakkozónál a minimális előny. A klasszikus tempóban az orosz nagymester a jobb, kétszer győzött, egyszer megadásra kényszerült és még hat döntetlen született. (A Fischer Random Chess partikat nem számoltam.)

A világbajnokság doyenjével, Borisz Gelfanddal 16-szor csatázott. Aronjan négy játszmát elvesztett, kettőt megnyert. Rapid nélkül 1-0 Gelfand javára hét döntetlen mellett.
Az orosz Alekszander Griscsukkal a szegedi korcsoportos világbajnokságon szerepelt egy versenyen, de a svájci rendszerű tornán nem játszottak egymással.

A két legfiatalabb résztvevő először az 1997-ben, Kaszparov által szervezett viadalon csatázott először, remivel végződött partijuk. Ötször játszottak még, Aronjan kettőt nyert, egyet elvesztett. A rapid partikat nem számolva az örmény sakkozó egyszer győzött és egy játszmájuk döntetlen lett.