Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában szeptember 12. és 30. között rendezik meg a nyolc résztvevős, kétfordulós sakkvilágbajnokságot. A nagy érdeklődéssel várt viadalon hazánkat Lékó Péter képviseli, aki három éven belül harmadszor csatázik a világbajnoki címért. A döntőn a címvédő Vlagyimir Kramnyik, a világranglistát vezető exvilágbajnok Viswanathan Anand mellett az orosz Aleszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand játszik még. A résztvevőket bemutató sorozatban a ma 28. születésnapját ünneplő Lékó pályafutásának legfontosabb állomásait, négy érdekes játszmáját idézzük fel.

A sakktörténelem egykori legfiatalabb nagymestere, Lékó Péter 1979. szeptember 8-án Szabadkán született, egyéves kora óta él Szegeden, ahol a Közgyűlés két éve választotta meg a város díszpolgárának. Hétéves kora óta sakkozik, 1994-ben az amerikai Robert Fischer rekordját is megdöntve lett nemzetközi nagymester, korcsoportos világbajnok. A moszkvai sakkolimpián mutatkozott be először a magyar válogatottban.

A nagy tornák állandó meghívott résztvevőjeként a ranglistán fokozatosan lépkedett előre. 1995-ben Koppenhágában, Havannában, Yopalban nyert tornát, 1997-ben Tilburgban, Madridban harmadik, 1998-ban Tilburgban második. Lékó 1999-ben Dortmundban Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Michael Adams, Anatolij Karpov előtt győzött.

A 14 év után világversenyen ismét érmet szerző magyar válogatott éltáblása, Bakuban az Európa-bajnoki ezüstérmes csapatunk vezérevezőse. Remekül kezdte a következő évet, Budapesten a WFG szponzorálta hatjátszmás páros mérkőzésen 4,5-1,5 arányban legyőzte a FIDE Las Vegas-i világbajnokságának győztesét, Alekszander Halifmant. Isztambulban fél pont hiányzott az olimpiai bronzérem megszerzéséhez. 2001 januárjában a budapesti Kempinsky szállóban Vlagyimir Kramnyikkal 12 játszmás rapid meccset játszott, az orosz világbajnoktól nagy küzdelemben 7-5-re kikapott, óriási érdeklődés kísérte a csatát.

Péter edzéseinek irányítását apósa, Arshak Petroszjan vette át, és ezzel nagymesterünk pályafutásában új korszak kezdődött meg. A 2002-es év nagy sikerei: Dubaiban Grand Prix rapid tornán győzött, Essenben második, Dortmundban megnyerte a világbajnok-jelöltek tornáját, és ezzel Kramnyik kihívója lett. A bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottunk veretlen éltáblása volt.

Forrás: [origo]

Lékó nagyszerűen kezdte a 2003-as esztendőt is. A szaksajtó linaresi első helyéről lelkendezett. A világbajnoki döntő helyszíne, a feltételek előteremtési körüli huzavona negatívan hatott játékára, de 2004 januárjától már ismét szárnyalt. Veretlenül végzett Anand mögött - Adams társaságában - második helyen Wijk aan Zee-ben. Sokáig vezetett a linaresi szuperversenyen, de Kramnyik elleni balszerencsés veresége megfosztotta az ismétléstől, a győztes Kramnyik mögött.Garri Kaszparovval holtversenyben lett második. Moszkvában, a Petroszjan-emlékversenyen az örmény válogatott vendégjátékosaként a legjobb egyéni eredményt érte el.

Brissagóban, a Kramnyik elleni világbajnoki döntőn "túlélte" a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után kiegyenlített az ötödik partiban, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével egészen a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott a világbajnoki cím elhódításához. A rutinos ellenfél végül fordított, drámai küzdelemben megnyerte a partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét.

Lékó Péter januárban veretlenül lett tornagyőztes Wijk aan Zee-ben, így elmondhatja, hogy már minden fontos világversenyen nyerni tudott. Remek teljesítményt nyújtott, többek között sötéttel legyőzte Viswanathan Anandot. Linaresben egyedül maradt veretlen a hétfős mezőnyben, a fáradtság számlájára írható a 14 döntetlen. Hatalmas hajrával egyenlített ki az Adams elleni miskolci rapid párosmérkőzésen, ahol izgalmas partikat követően 4-4-es döntetlennel zárult a párharcuk. Kellemetlen meglepetésre a San Luis-i világbajnokságon be kellett érnie az ötödik hellyel, így a következő világbajnoki ciklusban előmérkőzéseket kell játszania.

A vártnál gyengébb eredmény rányomta bélyegét a Corus 2006 szuperversenyen mutatott szereplésére. Rendhagyó módon a hagyományos linaresi szuperverseny első félidejét a mexikói Moreliában rendezték meg, majd a 8 résztvevő az andalúziai városban folytatta szereplését. Az esztendő egyik legrangosabb versenye 2732-es Élő-átlagával 20-as kategóriájú volt. Lékó kettős győzelemmel rajtolt, majd a negyedik játéknapon újabb győzelmet aratott, a mexikói első félidőt veretlenül, félpontos előnnyel zárta.

Linaresben nagymesterünk folytatta remek szereplését, a 10. forduló után egypontos előnnyel vezetett, de az utolsó két partijának elvesztése miatt csak a negyedik helyen végzett. Nagy csalódásként élte meg eredményét, hiszen 12 fordulón keresztül őrizte veretlenségét, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Lemondta a torinói sakkolimpián való szereplését, a dortmundi tornára koncentrált, ahol ismét biztosnak tűnő első helyet engedett ki a kezéből, az utolsó fordulóban éppen Kramnyiktól szenvedett vereséget.

A Miskolci Nemzeti Színházban, a sakkozás új szentélyében Lékó Péter és a pozíciós sakkozás királya, a sakktörténelem 12. világelsője Anatolij Karpov vívott rapid páros mérkőzésén megnyitáselméleti szempontból is igen érdekes összecsapásokat láttunk. Karpov hihetetlen szívósággal védte meg nehéz állásait, zseniálisan gyorsult fel, amikor már alig volt gondolkodási ideje. Nagymesterünk a harmadik játszma megnyerésével végül 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott, a többi parti harcos remivel zárult.

Lékó Péter nagyszerű tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. A Moszkvai Központi Sakk-klubban a sakkozás legendás világbajnoka, Mihail Tal emlékére rendezett tízfős, 20-as kategóriájú szuperversenyen nagymesterünk az ukrán Ruszlan Ponomarjovhoz és az örmény Levon Aronyianhoz hasonlóan 5,5 pontot gyűjtött, de Berger-Sonneborn értékeléssel ő vehette át a győztesnek járó serleget. Péter utoljára a Corus 2005 szuperversenyen végzett az élen, hosszú hullámvölgy után sokat kellett várnia az újabb nagy sikerre.

Elsőszámú sakkozónk számára rosszul indult az év, a Morelia-Linares kettős helyszínnel megrendezett szuperversenyen Topalovval csak az utolsó helyet osztotta. Az Amber-tornán már jobban ment a játék. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni miskolci rapid páros mérkőzése az esztendő egyik fénypontja volt, komoly megmérettetés a májusi világbajnok-jelölti sorozat előtt, és elisztai eredménye igazolta, hogy a remek hangulatú mérkőzés - a minimális vereség ellenére - kitűnően szolgálta a felkészülését. Lékó esélyeshez méltó magabiztossággal nyert világbajnok-jelölti párosmérkőzésen a török Mihail Gurevics, majd az orosz Jevgenyij Barejevvel szemben. Dortmundban megőrizte veretlenségét, holtversenyben második lett.

Lékó Péter a világbajnoki döntőre Tarcalon, a Gróf Degenfeld Kastélyszállóban készült fel. A naponta 10-12 órás elemzés mellett lehetősége nyílott a kikapcsolódásra, a sportolásra is. Az edzőtábor befejezése után megtartott sajtótájékoztatón visszafogottan nyilatkozott esélyeiről, Kramnyikot és Anandot jelölte meg esélyesnek.

A borkóstolás, majd fogadás után Péter készségesen vállalkozott további interjúkra is, majd gálavacsora zárta a napot, amelyen részt vett a Degenfeld Birtok tulajdonosa, Degenfeld-Schonburg Mária grófnő is. Lékó Péter Mexikóba feleségével, Szofival és két szekundánsával utazott el. Arshak Petroszjan mellett a kubai Lenier Dominguez segíti még a minél sikeresebb szereplés érdekében.