Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban lejátszották a sakkvilágbajnoki döntő harmadik fordulóját. Lékó Péter a világos bábukat vezetve 100 lépésben remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Nagymesterünk időzavarban kicsit kedvezőbb állását elrontotta, és vezérvégjátékban csak pontos sakkadásokkal tudta a játszmát döntetlenre menteni. Pontosztozkodással végződött a viadal csúcsrangadója, a világranglistát vezető Viswanathan Anand és a világbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapása is. Az indiai exvilágbajnok gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett. Megszerezte első győzelmét az orosz Alekszander Morozevics, honfitársát, Peter Szvidlert kényszerítette feladásra. Időzavarban fonalas nyerést hagyott ki az orosz Aleszander Griscsuk az örmény Levon Aronjannal szemben. A negyedik játéknapon Lékó sötéttel Aronjannal mérkőzik meg.

Sokan sóhajtottak fel megkönnyebbülve, amikor 7 óra 11 perces játékidő, és 100 megtett lépés után az izraeli Borisz Gelfand belátta, hogy hiába ért szabadgyalogja a második sorra, Lékó Péter pontos sakkokkal megakadályozta, hogy a gyalogból vezér legyen.

Nagymesterünk fölösleges izgalmakat okozott magának, és drukkereinek. Kicsit kedvezőbb állásban nem talált jó tervet, időzavarba került, és az időkontroll előtti utolsó lépésnél nagyot hibázott. A végig védekező Gelfand átvette a kezdeményezést, és a vezérvégjátékban szabadgyalogja komoly aggodalmakra adott okot. Szerencsére Péter a rontás után rendezte sorait, a tőle megszokott szívóssággal védekezett.

Nagy érdeklődés kísérte a világbajnokság csúcsrangadóját, a világranglistát vezető Viswanathan Anand és a világbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapását. Az orosz világelső a várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékot játszotta meg, amelynek ő a legnagyobb ismerője. Nem véletlen, hogy a tavalyi világbajnoki döntőn a bolgár Veszelin Topalov egyszer sem húzott 1.e4 lépést.

Két évvel ezelőtt a szófiai szuperversenyen Anand miniatűrben nyert Kramnyik ellen, aki óvatlan vezérlépésével tisztet vesztett. Mexikóvárosban az indiai exvilágbajnok a 16. lépésben eltért attól a partitól, a 18. lépésben vezért cseréltek, s akár korai békekötésre gondolhattunk. Anand kiskombinációval szabadgyalogra tett szert, de kiderült, hogy hetedik sorra érkezett gyalogjának nincs a tarsolyában a marsallbot. Kramnyik azonnal tűz alá is vette.

Az újabb cserékkel az orosz világbajnok gyalogot nyert, de Anand bástyája optimális helyet foglalhatott el a sötét szabadgyalog mögött. Kramnyik királya is bekapcsolódott a küzdelembe, de az indiai exvilágbajnok tempóra döntetlenre tudta menteni a partit, ami végül pattal fejeződött be.

Döntéssel végződött a játéknap orosz rangadója, megszerezte első győzelmét Alekszander Morozevics. A skót megnyitású partiban Peter Szvidler gond nélkül megoldotta a nyitást, de a középjátékban teljesen elvesztette a játék fonalát. Morozevics futópárra és nagy centrumra tett szert, és időzavar ellenére begyűjtötte a pontot.

A spanyol megnyitás egyik érdekes változatában vívott érdekes csatát Alekszander Griscsuk és Levon Aronjan. Az orosz sakkozó nem fogadta el a felkínált gyalogáldozatot, inkább maga áldozott gyalogot, hogy meggyengítse örmény ellenfelének a királyállását. A számolgatások közepette Griscsuk ideje teljesen elfogyott, és időzavarban lépést ismételt, ahelyett, hogy győzelemre vezette volna a támadást. Nagy kihagyás, a titkos favorit Aronjan egyelőre adós maradt a jó játékkal.

A 3. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Orosz huszárjáték, 65)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 100)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Peter Szvidler (orosz, 2735) 1 - 0 (Skót megnyitás, 37)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand 2
3-6. Lékó Péter, Borisz Gelfand, Alekszander Griscsuk és Alekszander Morozevics 1,5
7-8. Levon Aronjan és Peter Szvidler 1 pont

A 4. forduló párosítása:
Aronjan - Lékó
Kramnyik - Griscsuk
Morozevics - Anand
Szvidler - Gelfand