Vágólapra másolva!
A Mexikóvárosban zajló világbajnoki döntő negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett Levon Aronjatól. Az angol megnyitású partiban Lékó kissé passzív állásba került, de  az örmény olimpiai bajnokkal szemben a pozíciója tarthatónak tűnt A fenyegető időzavar ezúttal is közbeszólt, Lékó tisztet áldozott, de nem kapott elegendő kompenzációt, Aronjan gond nélkül szerezte meg első győzelmét. Nyerőesélyét nem tudta kihasználni a viadal két favoritja, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik. A világranglista-vezető Anand az orosz Alekszander Morozevicsnek "kegyelmezett meg". A címvédő Kramnyik ellen honfitársa, Alekszander Griscsuk mentette meg a fél pontot. A hétfői szabadnap után  az ötödik fordulóban Lékó a világbajnok Kramnyikkal mérkőzik meg, a világos bábukat vezeti majd.

Nagyon látszott Lékó Péter játékán az előző fordulóbeli rontás, majd a maratoni hosszúságú játszma fáradtsága. Az örmény Levon Aronjan angol megnyitással rukkolt elő, a nyitás után a szicíliai védelem Paulsen-változatára jellemző gyalogszerkezet alakult ki, ahol sötét kissé passzív, de tartható állást épít fel.

Lékó ismét időhátrányba került, türelmetlen volt, és a manőverek közepette huszárja d7-en védtelen maradt. Ezt használta ki az örmény olimpiai bajnok, és megvalósította a hosszú ideje tervezett gyalogáttörést. Péter váratlanul tisztet áldozott, de elegendő ellenértéket nem kapott, túlzottan is könnyen ajándékozta oda a pontot ellenfelének.

Nem tudott ellépni a mezőnytől a két éllovas, a világbajnok és a világranglista-vezető. Az orosz derbin, Vlagyimir Kramnyik és Alekszander Griscsuk párharcában a világelső megnyitási újítást vetett be, jelentős időelőnyt szerzett, kedvezőbb állást ért el. A 23 éves sakkozó azonban időzavarban is sokáig remekül állta a sarat. A kapkodásban végül hibázott, de bakija megtorlatlan maradt. Szívós védekezéssel Griscsuk döntetlenre mentette a játszmát.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand is nagyon közel ált második győzelmének megszerzéséhez. Túljátszotta az orosz Alekszander Morozevicset, de a parti befejező szakaszában pontatlanná vált a játéka, sorban hagyta ki a kecsegtető folytatásokat, és elpuskázta a nagy lehetőséget.

A harmadik játéknapon elszenvedett vereség után óvatos volt az orosz Peter Szvidler. Az izraeli Borisz Gelfand harmadszor is remizett az orosz huszárjátékban.

A 4. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Lékó Péter (magyar, 2751) 1 - 0 (Angol megnyitás, 45)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) döntetlen (Katalán megnyitás, 60)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Szláv védelem, 61)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 24)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand 2,5 pont
3-6. Levon Aronjan, Borisz Gelfand, Alekszander Griscsuk és Alekszander Morozevics 2
7-8. Lékó Péter és Peter Szvidler 1,5

A keddi 5. forduló párosítása:
Anand - Szvidler
Gelfand - Aronjan
Griscsuk - Morozevics
Lékó - Kramnyik