Vágólapra másolva!
A Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnokságon Lékó Péter újabb döntetlennel folytatta szereplését. A 10. fordulóban Borisz Gelfanddal 24 lépésben remizett, miután az izraeli nagymester tisztáldozattal örökös sakkot ért el. A döntetlennel Gelfand változatlanul második a táblázaton. Gigászi küzdelmet vívott az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik és a világranglista-vezető indiai Viswanathan Anand. Megnyitáselméleti szempontból is értékes partjukban mindketten bátran vállalták a bonyodalmakat, Anand a remivel megőrizte egypontos előnyét. Megszerezte második győzelmét az örmény Levon Aronjan, a nagy időzavarba került orosz Alekszander Griscsukot szépen túljátszotta. Nyerést hagyott ki a játéknap orosz derbijén Peter Szvidler, így nem tudott előrelépni a tabellán. A 11. fordulóban Lékó világos lesz holtversenyes társával, Aronjannal szemben.

A világbajnokság csúcsrangadóját óriási érdeklődés kísérte. A megnyitáselméletben kevésbé jártas sakkrajongók csak kapkodták a fejüket, mert a világbajnok Vlagyimir Kramnyik és a világranglista-vezető, a viadalon egypontos előnnyel élen álló Viswanathan Anand villámgyorsan húzták le az ún. Anti-meráni változat első 20 lépését.

A küzdelmük már a felkészüléskor megkezdődött, Kramnyik kevésnek érezte a katalán megnyitást a remekül felkészült indiai exvilágbajnokkal szemben, s vállalta a veszélyt, ahogy Anand sem békés variban akarta begyűjteni a remélt fél pontot.

A háttérben a szekundánsok is csatáztak, Kramnyik szekundánsa, a holland Loek van Wely a változat elismert szakértője, ahogy Anand segítője, a dán Peter Heine Nielsen repertoárjából sem hiányzik a bonyolult küzdelemhez vezető változat. Anand minőséget áldozott, két gyalogot kapott cserébe.

A sötét hadállásba betört világos vezér leütött egy gyalogot, de közben sötét huszárja uralkodó pozícióba került. Az éllovas királya lett Kramnyik akciójának célpontja, de a d4 centrumgyalog leütése után még nagyobb erőre kapott huszár bőven kárpótolta sötétet anyagi hátrányáért. Indiában bizonyára pár millióan megrémültek, amikor Kramnyik vezérével és bástyájával betört a sötét alapsorra, de Anandnak kielégítő védelme volt, a 41. lépésben elfogadta az orosz világbajnok békekötési ajánlatát.

Remek játszma volt, méltó a két szupersztárhoz és a világbajnoksághoz. Sokan már egy Anand-Kramnyik világbajnoki döntőre készülődnek, négy forduló azonban még hátravan a viadalból. Senki nem vonja kétségbe, hogy megérdemelten vezet a legjobb formában sakkozó, számos újítással kirukkoló, a legkevesebbet hibázó, erejét gondosan beosztó Viswanathan Anand.

Forrás: [origo]

Reméltük, hogy a előző fordulóban fatális elnézéssel vesztő Borisz Gelfand ellen Lékó Péter nagy harci kedvvel ül sakkasztalhoz. Csalódnunk kellett, mert a katalán megnyitásban játszmájuk csak 24 lépésig tartott. Az izraeli nagymester tisztáldozattal örökös sakkot harcolt ki.

A döntetlen inkább Gelfandnak kedvező, aki a fél ponttal megőrizte második helyét. Lékó következő játszmáját holtversenyes társával, Levon Aronjannal vívja. A tizedik fordulóban az örmény sakkozó megszerezte második győzelmét. Eredeti megnyitással rukkolt ki, amelyik rengeteg időt rabolt el Alekszander Griscsuktól. Az orosz nagymester gyalogot áldozott, hogy a világos huszárok mozgásterét szűkítse, de óriási időzavarban rosszul védekezett, Aronjan szép nyerést talált.

Változatlanul nyeretlen Peter Szvidler. Az orosz derbin kölcsönös kapkodásban fonalas nyerést hagyott ki Alekszander Morozevics ellen, és nem tudott elkerülni a tabella utolsó helyéről.

A 10. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Vezércsel, 42)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Katalán megnyitás, 24)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Félszláv védelem, 41)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) döntetlen (Caro-Kann védelem, 44)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 6,5 pont
2. Borisz Gelfand 5,5
3-5. Vlagyimir Kramnyik, Lékó Péter és Levon Aronjan 5
6-7. Alekszander Griscsuk és Alekszander Morozevics 4,5
8. Peter Szvidler 4

A 11. forduló párosítása:
Anand - Morozevics
Gelfand - Szvidler
Griscsuk - Kramnyik
Lékó - Aronjan