Vágólapra másolva!
A mexikói Moreliában zajló szuperverseny második fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezetve vereséget szenvedett az ukrán Vaszilij Ivancsuktól. A spanyol megnyitás egyik sötétre veszélytelennek ítélt változatában Ivancsuk vezérét leadta két bástyáért. Nagymesterünk nem talált jó tervet, királyállását meggyengítő gyaloglépés után a világos haderő egyre nagyobb erőre kapott, a bástyák betörése eldöntötte a parti sorsát. A spanyol megnyitás Marshall támadásában az örmény Levon Aronjan legyőzte Viswanathan Anandot. Az indiai világbajnok súlyos taktikai elnézést követően kapott ki. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov sikerrel hárította az azeri Tejmur Radzsabov kezdeményezését a spanyol megnyitás berlini változatában. Jól védekezett a 17 éves norvég Magnus Carlsen is, örökös sakkal lett remi a spanyol Alekszej Shirovval vívott játszmája. Lékó Péter harmadik partiját Shirovval játssza.

Alaposan meglepte Vaszilij Ivancsuk a spanyol megnyitás egyik ritkább változatával Lékó Pétert.

A folytatást veszélytelennek tartják sötétre nézve, az elmélet a gyalogért cserébe sötétnek elegendő kompenzációt ígérnek. Az ukrán nagymester érdekes ötletet valósított meg, leadta vezérét két bástyáért. Nagymesterünknek egyre fogyott a gondolkodási ideje, és hiába volt futópárja, saját e4 gyalogja akadályozta ellenjátékát. Elhibázott 30...g5 lépése után a világos bástyák betörtek állásába, és többé nem volt védelme.

Gyorsan feledtette az örmény Levon Aronjan az első játéknapon látott vérszegény játékát. Viswanathan Anand engedélyezte, hogy a kedvenc Marshall támadást megjátssza. Aronjan második gyalogot is áldozott akciójának remélt sikeréért. A nagy taktikus, villámgyorsan számoló indiai világbajnok hihetetlenül nagy bakit követett el, huszármanővere végzetes volt, látványos bástyalépés megpecsételte sorsát.

Megszenvedett a döntetlenért Veszelin Topalov a spanyol megnyitás berlini változatában. Az azeri Tejmur Radzsabov kecsegtető játékot kapott a gyalogáldozatért cserébe, de a bolgár exvilágbajnok pontosan védekezett, sorozatos cserék után egyszerűsödött a pozíció. Sötéttel remizett a 17 éves Magnus Carlsen. A szicíliai védelem Paulsen-változatában a ritkább 5...He7 beváltotta a hozzáfűzött reményeit, örökös sakk lett a spanyol Alekszej Shirovval vívott partijának a befejezése.

A 2. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Aronjan (örmény, 2739) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 34)
Radzsabov (azeri, 2635) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41) Ivancsuk (ukrán, 2751) - Lékó (magyar, 2753) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 43)
Shirov (spanyol, 2755) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

A verseny állása:
1-2. Vaszilij Ivancsuk és Veszelin Topalov 1,5 pont
3-6. Lékó Péter, Viswanatahan Anand, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 1
7-8. Tejmur Radzsabov és Alekszej Shirov 0,5

A verseny táblázata

A 3. forduló párosítása:
Carlsen - Anand
Lékó - Shirov
Topalov - Ivancsuk
Aronjan - Radzsabov