Vágólapra másolva!
A norvég csodagyerek, a világranglista ötödik  helyezettje, a 17 éves Magnus Carlsen édesapja társaságában vasárnap Madridból érkezett hazánkba. Hétfőn együtt utaztunk Miskolcra, a borsodi megyeszékhelyen Carlsen nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést vív Lékó Péterrel. A polgármesteri hivatalban elsőszámú nagymesterünkkel kedden délután közös sajtótájékoztatón vesz részt, majd a párharc színhelyén, a Miskolci Nemzeti Színházban tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szerdán ülnek először sakkasztalhoz  a küzdő felek. Az autóúton sok mindenről beszélgettünk. Lékó elleni meccsén kiegyenlített erők küzdelmét várja, kedvenc csapata a Real Madrid, örült a Manchester győzelmének. Legnagyobb fegyverének az intuíciót tartja, ezért vállalja a széles megnyitási repertoárt.

- Hogy sikerült a madridi szimultánja és a városnézés?
- Spanyolországban a Real Madrid a kedvenc csapatom. Láthattam a csodálatos stadionjukat, impozáns a Bernabeu, a múzeum.

- Ki a kedvence a csapatból?
- A nagy kedvencem Zidane és Figo volt, a mostani csapatból senkit nem tudnék kiemelni.

- Kinek drukkolt a BL-döntőn, nézte a meccset?
- Érdekes csata volt, kiegyenlített erők küzdelme, örültem a Manchester sikerének.

- És a szimultán hogy sikerült?
- Nehéz ellenfeleket sorakoztattak fel ellenem, korcsoportos bajnokaik, már nemzetközi normákkal rendelkezők is asztalhoz ültek. Az eredménnyel elégedett vagyok, 18 nyerés mellett ketten kiharcolták a döntetlent.

- Másodszor érkezett hazánkba. Ha jól emlékszem 2003 decemberében az Első Szombat versenyen játszott.
- Érdekes verseny volt, nem játszottam rosszul, nemzetközi mesteri normát teljesítettem, a nagymesteri normától fél ponttal elmaradtam, de öt hónap múlva már a világ legfiatalabb nagymestere voltam. Négy versenyen három normát teljesítettem.

- Eredményeiről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Az elmúlt fél évben harmadik volt a Világkupán, holtversenyes első a Corus tornán, második a Morelia/Linares szuperversenyen, holtversenyben második az Amber-versenyen, a hajrában kettős győzelemmel holtversenyben első a bakui Grand Prix Tornán. 2007 júliusában lépte át a 2700 Élő-ponthatárt, egy év múlva 2775-je lesz.
- Összeszedetten, jól koncentrálva játszottam. Szeretek nyerni. Elhittem, hogy sikerrel vehetem fel a küzdelmet olyan nagymesterekkel szemben is, akik korábban bőven előttem jártak. Egyre nagyobb önbizalommal játszottam, és ennek meglett az eredménye. Talán még sohasem volt ennyire szoros a világranglista élmezőnye, mint amit júliustól várunk. Hat nagymester 23 ponton belül, Anand vezet majd 2798-cal, Kramnyik, Ivancsuk, Topalov, Morozevics és az én pontszámom is 2775 fölött lesz.

- Nem fél a vereségtől, bátran vállalja a bonyodalmakat, kritikus helyzetekben is képes nyerni. Édesapja óvta a túlzott kockázatvállalástól, mégis kétszer is minőséget áldozott a GP hajrájában.
- Mit tehettem volna mást, amikor az esély adott volt. Nagyon boldog voltam, hogy a két nyeréssel befogtam a vezetőket.

- Mit vár Lékó Péter elleni párharcától, akit korábbi partijaik során még egyszer sem tudott legyőzni?
- Egy pillanatig sem gondolom, hogy én lennék a mérkőzés esélyese, érdekes partikat várok. Kiegyenlített erők küzdelmében bármelyikünk nyerhet.

-A top nagymesterek közül talán önnek a legszélesebb a megnyitási repertoárja. Mindent játszik világossal is, e4,d4, c4, vagy éppen Hf3 sem idegen. Sötéttel spanyol, szicíliai, Aljechin védelem. "Ismeretlen" állásokat is szívesen vállal. Honnan ennyi energia az új nyitások megtanulására?
-Szeretek új állásokat játszani, nem zavar, hogy az új nyitásokban talán nem vagyok annyira tájékozott. Szeretem a kihívásokat.

-Nagyon gyorsan hoz döntéseket, gyorsan játszik. Remek a memóriája. Mit érez legnagyobb erényének?
- Az intuícióm egészen jó.

- Nem fél attól, hogy túlzsúfolt versenyprogram eredményességének rovására megy?
- Az elmúlt nyolc hónapban közel 100 versenypartit játszottam. Nagy megterhelés volt, de újabb és újabb versenyek várnak rám. Júniusban az Aeroszvit-torna Foroszban, aztán a bieli hagyományos viadal, ahol először játszom címvédőként. Mainzban a rapid párharc, Moszkvában a villám-világbajnokság, szeptemberben esetleg a Grand Slam döntő. Októberben Klubcsapatok Európa Kupája, novemberben Drezdában sakkolimpia, decemberben Katarban GP-verseny. Szeretek versenyezni, csodálatos, amikor jól megy a játék.

- Mit vár a bonni Anand-Kramnyik világbajnoki döntőtől?
- Nagy pozitívum, hogy a világranglista első és második helyezettje mérkőzik meg. Két stílus csap össze, két különböző versenyzői felfogás. Döntő lehet, hogy ki tud igazi megnyitáselméleti újítást feltálalni, meglepetéssel szolgálni. A győztes igazi világbajnok lesz!