Vágólapra másolva!
Nalcsikban befejeződtek a kieséses rendszerű sakkvilágbajnokság negyeddöntőjének párharcai. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk gyors győzelemmel biztosította továbbjutását az ukrán Anna Usenyinával szemben. Az indiai Humpy Koneru kettős győzelemmel lépett tovább. A 14 éves kínai Hou Yifan nagy csatában győzte le az örmény Lilit Mkrtchiant. A svéd Pia Cramling némi szerencsével mentette remire hátrányosabb állását, 1,5-0,5-tel fejezte be a bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova elleni meccsét. Ezzel eldőlt, hogy új világelsője lesz a női sakkozásnak. Szerdától Kosztenjuk-Cramling és Hou Yifan-Koneru párosításban játsszák a kétjátszmás elődöntőket.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikből

A várt eredmények születtek a negyeddöntő második játszmáiban, eldőltek a párharcok, így pihenőnaphoz jutott az állva maradt négy nagymesternő. Elsőként az orosz Alekszandra Kosztenjuk biztosította a továbbjutását. Az ukrán Anna Usenyina az első partit még sötéttel nagy nehézségek árán döntetlenre tudta menteni, de világossal nem volt ellenszere Kosztenjuk agresszív játékával szemben. A 14.Fh7+-ot az elmélet gyanús lépésnek értékeli, s ezt az összecsapás is bizonyította. Usenyina királyára nyíltak a vonalak, a sötét haderő koncentrált támadása már 26 lépésben nyerést eredményezett.

Végtelen nyugalommal játszott az indiai Humpy Koneru. Az első játszmát gond nélkül megnyerte, a kínai ShenYang kockáztatott az egyenlítés érdekében, kettős vereség lett az eredménye. Elődöntőbe jutott a legfiatalabb résztvevő, a 14 éves kínai Hou Yifan. Két tisztet áldozott bástyáért cserébe, de meggyengítette sötét királyállását, és kölcsönös időzavarban becsapta az örmény Lilit Mkrtchiant. Nagy csatát ígér meccse Koneruval. A 21 éves Humpy négy éve az elődöntőben az orosz Jekatyerina Kovalevszkajától szenvedett vereséget rapid rájátszásban.

A másik ágon Alekszandra Kosztenjuk a svéd Pia Cramlinggal mérkőzik meg. A vb legidősebb résztvevője világossal alaposan megszenvedett a fél pontért, ami továbblépését jelentette. Izolált centrumgyalogja elhullott, de a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova időzavarban hibázott, bástyája fogságba került, minőséget vesztett. Cramling lépésismétléssel biztosította az oly sokat jelentő fél pontot. Alekszandra Kosztenjuk 2001-ben már játszott világbajnoki döntőt, rapid rájátszásban kapott ki a kínai Zsu Csentől.

Forrás: [origo]

A világbajnokságon tegnap és ma is dopping-ellenőrzések voltak. Humpy Koneru, Hou Yifan, Pia Cramling és Anna Usenyina esett át az ellenőrzésen, a mintákat Moszkvában vizsgálják meg.

A negyeddöntő eredményei:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510)
- Anna Usenyina (ukrán, 2476) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Humpy Koneru (indiai, 2622) - Shen Yang (kínai, 2445) 2 - 0
Lilit Mkrtchian (örmény, 2436) - Hou Yifan (kínai, 2557) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2550) - Pia Cramling (svéd, 2544) 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Hou Yifan (kínai, 2557) - Humpy Koneru (indiai, 2622)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510) - Pia Cramling (svéd, 2544)