Vágólapra másolva!
Bonnban október 13-án, hétfőn tartják meg a címvédő Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. A párharc első partiját másnap játsszák. Bonnban 1,5 millió euró a díjalap, amelyet egyenlő arányban osztanak szét a küzdő felek között. Anand a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, de a szabályzat visszavágó jogot biztosított a korábbi világelsőnek, Kramnyiknak. Az alábbiakban felidézzük a sakkozás 15. világbajnoka pályafutásának a legfontosabb állomásait. Kramnyik elleni győzelmeit csokorba gyűjtöttük, legjobb partijaiból, kombinációiból, végjátékaiból válogattunk.

A sakkozás tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partijait. Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette. Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént. Kaszparov egyik szekundánsa ezen a Vlagyimir Kramnyik volt!

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE 1997-ben, Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anatolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Tilburgban győzött, Lékó Pétert fél ponttal előzte meg. 1999-ben Wijk aan Zee-ben fél ponttal maradt el a győztes Garri Kaszparov mögött, Linaresben Kramnyikkal osztotta a második helyet. Egy évvel később a Corus-tornán Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter társaságában lett holtversenyben második, majd a vb-re "bemelegítésként" Világkupát nyert, majd nagy álmát is valóra váltotta.

A FIDE világbajnokságán, Újdelhiben a legnehezebb pillanatokat a címvédő orosz Alekszandr Halifmannal szemben élte át. Anand éppen születésnapján került szinte reménytelen helyzetbe a rapid rájátszás során, de végül győztesként vághatta fel a születésnapi tortát. Michael Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Wijk aan Zee-ben a győztes Garri Kaszparovjoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, de fél ponttal megelőzte őt a győztes exvilágbajnok. Egy évvel később Moszkvában nem sikerült a címvédése, a rajtnál is bukdácsolt, az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

Forrás: [origo]

A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, nehezen tette túl magát a nagy csalódáson, de 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, 2003-ban Polgár Judit, egy év múlva Lékó Péter előtt végzett az első helyen. Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Három éve januárban Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmesként zárt Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid párosmeccseket. A világranglistán akkor második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben lett első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedett, 25 Élő-pontja bánta bakijait.. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

A tavalyi évet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdte, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Arra kevesen gondoltak, hogy a 16 éves Magnus Carlsen elleni kettős nyerése kellett elsőségéhez. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Pályafutása során először, április 1-én átvette a vezetést a világranglistán. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor diadalmaskodott, a döntőben Topalovot győzte le. Ismét siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

A világranglista-vezető Mexikóvárosba széles megnyitási repertoárral érkezett, és számtalan új ötletet is kidolgozott segítőjével, a dán Peter Heine Nielsennel. Sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, hatalmas rutinját jól kamatoztatta, ha éppen pihentető remire volt szüksége. Két játszmában izzadt meg nagyon, a harmadik fordulóban Vlagyimir Kramnyikkal harcolt nagyot, hogy kicsikarja a döntetlent. A 13. fordulóban az orosz Alekszander Giscsuk szerette volna babérjait megtépázni, de végül Vishy pontos védekezéssel döntetlenre mentette a partit.

Forrás: [origo]

Világbajnokként első igazi megmérettetése a Corus-tornán volt. A két tornagyőztest, az örmény Levon Aronjant és a norvég Magnus Carlsent már ünnepelték, míg a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából az indiai világbajnok és az orosz exvilágbajnok összecsapása, ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. Nagyon bíztak elemzésükben, villámgyorsan lehúzták a megnyitást. Eljutottak a mexikói vb-n látott Szvidler-Kramnyik parti kritikus pozíciójához, és ezúttal Vlad leütötte az áldozatul kínált gyalogot. Vishy hosszas előkészítés után meghúzta a h5 lépést, nyitotta a h vonalat, de a szemre oly tetszetős állásban nem talált más esélyt, mint tisztet áldozni, ezzel megkönnyítette Kramnyik védekezését. A remek csata pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadik lett, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot.

Az indiai világbajnok megvédte elsőségét a Morelia/Linares tornán. Hatalmas rutinja érvényesült a 17 éves Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában. "Villámkezű" Vishytől szokatlan volt nizzai gyengébb szereplése az Amber-tornán. Nem sikerült megszereznie hetedik leoni tornagyőzelmét. A 4 fős rapid viadalon a döntőben Vaszilij Ivancsuktól vereséget szenvedett, a sorsdöntő partiban már a 16.lépésben tisztet nézett el. Javított Mainzbanban, nyolcadszor bizonyította, hogy a rapid sakkozás koronázatlan királya. A négyes tornán Carlsennel játszotta a döntőt és győzte le ifjú riválisát 3-1-re. Anand a világbajnoki döntő főpróbájaként Bilbaóban, a Grand Slam-döntőn játszott, nyeretlenül utolsóként végzett a 6 fős mezőnyben. Eredményével elvesztette első helyét a világranglistán, az ötödik helyre csúszott vissza, de mindössze 8 pont a hátránya a bolgár Veszelin Topalovval szemben.

Anand legfontosabb tornagyőzelmei:
Wijk aan Zee 1989
Reggio Emilia 1991/92
Groningen PCA 1993
Dos Hermans, Amber (rapid), Biel 1997
Wijk aan Zee, Linares, Madrid, Tilburg 1998
FIDE Világkupa 2000
Merida, Mainz (rapid) 2001
Mainz (rapid) 2002
Wijk aan Zee, Mainz (rapid), Cap d'Agde (rapid) 2003
Wijk aan Zee, Dortmund, Mainz (rapid) 2004
Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2005
Wijk aan Zee, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2006
Morelia/Linares, Amber (rapid), Leon (rapid) Mainz (rapid) 2007
Mainz (rapid) Mexikóváros világbajnokság 2007
Morelia/Linares, Mainz (rapid) 2008

Viswanathan Ananddal a Spiegel készített három oldalas interjút. Az indiai világbajnok 1993 óta sorozatban játszott ugyanazokon a tornákon, ahol kihívója, Vlagyimir Kramnyik. Alaposan tanulmányozta partijait, és 90 százalékban felismerné az egyes állásokból, hogy kivel és mikor játszotta riválisa a partit. A felkészülést áprilisban kezdte meg, naponta 10 órát elemzett, próbálta ellenfelének gyenge pontjait megtalálni. Anand sem titkolta, hogy a felkészüléskor a számítógépnek egyre nagyobb szerepe van, korábban táblán elemezték a játszmákat, most a programok segítségével is. Tíz évvel ezelőtt nagyon pesszimistán ítélte meg a sakk jövőjét. Úgy gondolta, hogy 2010 körül kimerülnek a lehetőségek. De belátta, hogy nem volt igaza, ahogy a programok egyes ajtókat becsuknak, úgy újabb ajtók nyílnak ki. Igazán látványos partikat már nem is játszhatnak a programok segítsége nélkül, már nem a romantikus világban élünk, soha nem léphettünk volna előre papírral és tollal.

Nagy szerepet tulajdonít az emócióknak, de tudni kell kordában tartani, nem szabad semmiféle jelzést adni az ellenfélnek hiba esetén sem, mert ezzel megkönnyítheti a feladatát. Kramnyik arca mindig nyugodt és szenvtelen, ellentétben Garri Kaszparovéval, akivel 1995-ben játszott világbajnoki döntőt. A világbajnok kerüli a konfliktusokat, szereti maga körül a nyugodt légkört. Felesége, Aruna minden versenyére elkíséri, Bonnban hivatalosan a menedzsere is. Anand nem adott határozott választ, hogy meddig akar még sakkozni. Pályafutása során az elmúlt három év a legsikeresebb volt, de a fiatalok nagyon előretörtek. A címvédő nem árulta el, hogy kik lesznek a világbajnoki döntőn a hivatalos szekundánsai, az utolsó pillanatig titkolja...

Forrás: [origo]

A Chess Informant a világbajnokok sorozatban a mexikó világbajnokság után jelentette meg Viswanathan Anand pályafutását, legjobb játszmáit, kombinációit, végjátékait, megnyitáselméleti újításait, a legnagyobb riválisok elleni eredményeit tartalmazó CD-t. A belgrádi szerkesztőség engedélyével ebből az anyagból is válogattunk. Az összeállításon keresztül az érdeklődő megismerheti az indiai világbajnok stílusát, erényeit. A pgn-fájlok lejátszhatóak a www.chessbase.com honlapról ingyenesen letölthető ChessBase Light 2007 program segítségével. A hamburgi cég a nyáron jelentette meg a ChessBase 10 verziót, amely tökéletesen kezeli a különböző elemzőprogramokat is.

ChessBase programmal letölthető pgn-fájlok: