Vágólapra másolva!
A báznai szuperverseny második fordulójában az izraeli Borisz Gelfand megszerezte első győzelmét. A hazai pályán játszó román Liviu-Dieter Nisipeanu másodszor szenvedett vereséget. Nagyszerű tisztáldozat után pontatlanul folytatta a támadást. Remek csatát vívott a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a kalandokban gazdag ütközet végül pontosztozkodással zárult. Döntetlen született az amerikai Gata Kamsky és az azeri Tejmur Radzsabov partijában is.

A viadal második játéknapján a legnagyobb érdeklődés Alekszej Shirov és Vaszilij Ivancsuk küzdelmét kísérte. A két nagymester jól ismeri egymást, első partijukat egymás ellen 20 éve a szovjet csapatbajnokságon játszották.

A 82 játszmából Ivancsuk 25-ször diadalmaskodott, Shirov 13-szor kényszerítette feladásra riválisát. A májusi szófiai tornán Shirov kétszer is legyőzte Ivancsukot. Az ukrán olimpiai bajnokot fűtötte a visszavágás vágya, a bonyodalmak elől Shirov sem tért ki.

A szicíliai védelmű játszma taktikai csapások után végjátékra "egyszerűsödött", kölcsönösen szabadgyalogok veszélyeztettek.

Ivancsuk a remélt nyerés érdekében nagy kockázatot vállalt, óriási időzavarba került. Az időkontroll után látszólag bajba került, a bástyavégjátékot csak nagyon pontos játékkal tudta remire menteni.

Az elméletileg kitűnően felkészült izraeli Borisz Gelfand ellen a román Liviu-Dieter Nisipeanu nem kis merészséggel a királyindiai védelmet választotta. Világos a vezérszárnyon, sötét a királyszárnyon rohamozott.

Nisipeanu remek tisztáldozatot hozott a támadás sikere érdekében, de pontatlanul folytatta az akciót. Gelfand hidegvérrel védekezett, majd döntő anyagi előnyre tett szert.

Az első fordulóban elszenvedett vereség után óvatos volt az amerikai Gata Kamsky. Az azeri Tejmur Radzsabov sárkány-változatában nem vállalta az ellenkező oldalra sáncolást. A pozíciós küzdelem remivel végződött.

A 2. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 36)
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

A verseny állása:
1-3. Alekszej Shirov, Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand 1,5 pont
4. Tejmur Radzsabov 1
5. Gata Kamsky 0,5
6. Liviu-Dieter Nisipeanu 0

A 3. forduló párosítása:
Radzsabov - Shirov
Nisipeanu - Kamsky
Ivancsuk - Gelfand