Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban, a 39. sakkolimpián kettős győzelemmel rajtoltak válogatottjaink. Férficsapatunk Jordánia együttesét 3,5-0,5-re győzte le, Almási Zoltán, Polgár Judit és Berkes Ferenc nyert, Balogh Csaba sötéttel remizett. Meglepetés, hogy az oroszok legjobbjai, az azeriek is elhullajtottak fél pontot, a címvédő örmények két partija végződött döntetlennel. Női válogatottunk a skótok ellen nyert 3,5-0,5-re. Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó és Vajda Szidónia győzött, Gara Tícia remizett. A második fordulóban férficsapatunk az argentinokkal, női válogatottunk a görögökkel mérkőzik meg.

Hétfőn hajnalban érkezett meg sakkválogatottunk a szibériai olajvárosba, Hanti-Manszijszkba, a 39. sakkolimpia színhelyére. A Prágából induló charterjárattal jól utaztak olimpikonjaink, az utolsó pillanatban átadott Olympic szállodában sikerrel foglalták el szobáikat. A remek körülmények megnyugtatóan hatottak nagymestereinkre, este tartották meg a kapitányi értekezletet, és a nem kis zűrzavarban átment a rendezők egészen képtelen ötlete, a férfiak mezőnyében öt csapatot indítottak, a nők versenyében szerényebbek voltak, csak három együttesük játszik.

Késő este a Jégpalotában látványos ünnepséggel nyitották meg a sakkozás legnagyobb ünnepének számító olimpiát. Az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket és kívánt sok sikert az öt kontinensről érkezett sakkozóknak. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov üdvözlő beszédében kiemelte, hogy jól döntöttek a delegátusok a 2006-os torinói sakkolimpia idején tartott kongresszuson, hogy a szibériai olajváros pályázatát támogatták, jó körülmények várták a résztvevőket.

A műsor remek előadásában bemutatták a "halhatatlan játszmát", majd kisorsolták a színeket a nyitó fordulóra. Az első helyre rangsorolt orosz férficsapat az éltáblán világossal kezdett, így a rangsorban ötödik válogatottunk is. A nők versenyében az orosz együttes sötéttel rajtolt az első táblán, a kilencedik helyre rangsorolt csapatunk is másodhúzó volt az éltáblán.

Az utolsó pillanatban is történtek még változások a mezőnyben. Az orosz második csapatban a tervezettel ellentétben nem játszik Alekszandr Morozevics, női válogatottjukban a táblasorrendért vívott háborút a Koszinceva nővérek nyerték, a világbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk csak a harmadik táblához ülhetett le.

A román férficsapat tagjai nem tudtak megegyezni szövetségükkel a honoráriumokról, s nem vesznek részt a versenyen. Hasonló okok miatt a németek is meggyengült összeállításban játszanak a sakkolimpián. A dánok legjobbja, az indiai világbajnok Viswanathan Anand egyik szekundánsa, Peter-Heine Nielsen a világranglistát vezető Magnus Carlsennel az éltáblán rajthoz álló norvég csapat kapitányaként szerepel.

Az első fordulóra 147 férfi, 128 női együttest párosítottak be. Felezték a mezőnyt, így válogatottjaink a nagy riválisokhoz hasonlóan könnyű ellenfeleket kaptak.

Lékó nélkül is sima siker

A várakozásnak megfelelően nagyarányú győzelemmel rajtoltak válogatottjaink. Egy picit azért sajnáljuk, hogy fél pontot elhullajtottunk Jordániával és Skóciával szemben. Lékó Péter pihenőt kapott, az Élő-pontszámban jóval gyengébb ellenféllel szemben ez logikus volt A nyerések sorát Berkes Ferenc nyitotta meg. Kiskombinációval tett szert döntő anyagi előnyre. Polgár Judit tetszetős kombinációval használta ki ellenfele taktikai elnézését. A kötés halálos volt, a sötét haderő megbénította világost.

Az éltáblán Almási Zoltán játszott, Khader Sami nagyon bátran királyindiai védelmet választott, de az igazi mélységeket nem ismerte. A királyszárnyi játékot erőltette, de ennek feltételeivel állása nem rendelkezett. Zoli a vezérszárnyon egyre nagyobb teret nyert, majd bástyájával betört a hetedik sorra, s ez eldöntötte a játszma sorsát.

Két éve a drezdai olimpián Balogh Csaba nyeretlen maradt, lehetőséget kapott, hogy száműzze a rossz emléket. Kedvezőbb pozícióban erélytelenül folytatta, Samhouri Bilal nagy elszántsággal védte állását, majd a végjátékban már nem voltak gondjai. Gyalogot is nyert, de Csaba aktív bástyájával ellensúlyozta anyagi hátrányát. A parti lépésismétléssel ért véget.

Forrás: [origo]

Magyarország - Jordánia 3,5 - 0,5
Almási Zoltán (2707) - Khader Sami (2449) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 37)
Samhouri Ahmad (2372) - Polgár Judit (2682) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 24)
Berkes Ferenc (2678) - Mansour Sameer (2283) 1 - 0 (Félszláv védelem, 20)
Samhouri Bilal (2269) - Balogh Csaba (2608) döntetlen (Vezérindiai védelem, 60)

Meglepetésre az oroszok is elhullajtottak fél pontot. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik helyett Alekszandr Griscsuk volt a vezérevezős, de csak remire futotta erejéből. Az azerieknél is éltáblás volt a bűnös, Sahriyar Mamedgyarov. Az élcsoportban az ukránok, az oroszok második számú együttese, az amerikaiak, a lengyelek, a kubaiak és az indiaiak hibátlan teljesítményt nyújtottak.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Oroszország 1 - Írország 3,5 - 0,5
Irak - Ukrajna 0 - 4
Kína - Kirgizisztán 3,5 - 0,5
IBCA - Oroszország 2 0 - 4
Costa Rica - Örményország 1 - 3
Azerbajdzsán - Dél-Afrika 3,5 - 0,5
Banglades - Bulgária 0,5 - 3,5
Egyesült Államok
- Feröer-szigetek 4 - 0
Paraguay - Franciaország 0,5 - 3,5
Izrael - Jemen 4 - 0 (játék nélkül)
Malajzia - Anglia 0,5 - 3,5
Hollandia - Dominikai Köztársaság 3 - 1
Andorra - Oroszország 3 0,5 - 3,5
Lengyelország
- Luxemburg 4 - 0
Algéria - Spanyolország 0,5 - 3,5
Csehország - Egyesült Arab Emírségek 3,5 - 0,5
Új-Zéland - Kuba 0 - 4
India - Wales 4 - 0

Az élcsoportban a 2. forduló párosítása:
Ukrajna (2, 4) - Skócia (2, 4)
Oroszország2 (2, 4)- Venezuela (2, 4)
Mongólia (2, 4) - Egyesült Államok (2, 4)
Izrael (2, 4) - Indonézia (2, 4)
Albánia (2, 4) - Lengyelország (2, 4)
Kuba (2, 4) - Türkmenisztán (2, 4)
ICSC (2, 4) - India (2, 4)
Grúzia (2, 4) - Singapore (2, 4)
Oroszország1 (2, 3,5) - Szerbia (2, 4)
Brazília (2, 4) - Kína (2, 3,5)
Argentína (2, 4) - Magyarország (2, 3,5)
Azerbajdzsán (2, 3,5) - Vietnam (2, 4)

Gara Tícia erőtlen játéka remit hozott

Női válogatottunk a szerény képességű skót együttessel kezdte meg olimpiai szereplését. Rudolf Anna kapott pihenőt, Gara Tícia újoncként ült sakkasztalhoz. A partik elhúzódtak, de nagymesternőink kézben tartották a játszmákat, a lehetőségeket kihasználták. Az éltáblán Hoang Thanh Trang szép minőségáldozattal zúzta szét Heather Lang pozícióját, és a két huszárja és vezére szép mattképet varázsolt a táblára.

A tizenharmadik olimpiáján játszó Mádl Ildikó a Philidor védelemmel szemben a legjobb felállást választotta. Elaine Rutherford korai gyalogáldozata után előnybe került, majd kicsit kiengedte ellenfelét. Az időkontroll után szép gyalogáttöréssel döntő előnybe került.

Vajda Szidónia gond nélkül egyenlített ki, rossz tervet választó ellenfelével szemben nyerése csak idő kérdése volt. Gara Tícia erőtlenül játszott, a végjátékban akár bajba is kerülhetett volna, szerencsére az Élő-pontszám nélküli Joy Durno nagyon örült a reminek is.

Skócia - Magyarország 0,5 - 3,5
Heather Lang (2025) - Hoang Thanh Trang (2482) 0 - 1 (Francia védelem, 41)
Mádl Ildikó (2397) - Elaine Rutherford (2080) 1 - 0 (Philidor védelem,
Rosemary Guilian (1990) - Vajda Szidónia (2342) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)
Gara Tícia (2348) - Joy Durno (0) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Banglades - Oroszország 1 0 - 4
Kína - Brazília 4 - 0
Bolívia - Ukrajna 0 - 4
Grúzia - Macedónia 4 - 0
Szingapúr - Oroszország 2 0 - 4
Egyesült Államok - Dominikai Köztársaság 4 - 0
India - Albánia 4 - 0
Lengyelország - Izland 4 - 0
Wales - Franciaország 0,5 - 3,5
Bulgária - Dél-Afrika 3 - 1
Új-Zéland - Szlovénia 1 - 3
Románia
- Egyiptom 4 - 0
Malajzia - Szlovákia 0 - 4
Németország - Chile 4 - 0

Az élcsoportban a 2. forduló párosítása:
Oroszország1 (2, 4) - Bosznia-Hercegovina (2, 4)
Norvégia (2, 4) - Kína (2, 4)
Ukrajna (2, 4) - Svájc (2, 4)
Montenegró (2, 4) - Grúzia (2, 4)
Oroszország2 (2, 4) - Törökország (2, 4)
Észtország (2, 4) - Egyesült Államok (2, 4)
Indonézia (2,4) - India (2, 4)
ICSC (2, 4) - Lengyelország (2, 4)
Fülöp-szigetek (2, 4) - Románia (2, 4)
Szlovákia (2, 4) - Ausztrália (2, 4)
Venezuela (2, 4) - Németország (2, 4)
Szerbia (2, 4) - Mexikó (2, 4)
Hollandia (2, 4) - Dánia (2, 4)
Örményország (2, 3,5) - Csehország (2, 4)
Görögország (2, 4) -Magyarország (2, 3,5)