Megvan az új Nemzet Sportolója

Vaskuti István
Budapest, 2013. március 21. Vaskuti István, a Magyar-Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke beszél a Magyarország és Marokkó közötti, sportágfejlesztésről szóló együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírása után a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében 2013. március 21-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az olimpiai és tízszeres világbajnok kenus, Vaskuti Istvánt választotta meg a tagság a Nemzet Sportolójának.

Vaskuti István az olimpia, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, Varga János helyére választották be. Az új tagról, ahogy minden esetben, így most ezúttal is a Nemzet Sportolói szavaztak. A vonatkozó rendelkezés rögzíti, hogy az elhunyt sportoló halálát követő hatvan napon belül meg kell tenni a javaslatot az új tag személyére. A Nemzet Sportolója cím odaítélését hivatalosan a kormány szentesíti, de ez már csak formaság.

A legendás sportolóval telefonon közölte a jó hírt Schmidt Ádám és Schmitt Pál:

A jelenlegi tagok közötti szavazásban kiválasztott Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt.

"Nagyon értékesnek tartom azt, hogy a tagok maguk közé emeltek" - mondta Vaskuti István.
Kajak-kenu versenyző még nem volt a Nemzet Sportolója. Vaskuti István a közmédiának elmondta, azért eshetett rá a választás, mert elég sokrétű volt a tevékenysége. Hozzátette, a sportág sikereit is elismeri ez a döntés.

- fogalmazott Vaskuti István, aki kérdésre felelevenítette, hogy a moszkvai olimpián Foltán Lászlóval elnézték a bólyasort, ezért a cél előtt megálltak. Viszont akkora előnyre tettek szert, hogy így is nyertek.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.